Allalaadimiseks: pabernukud ja värvi ise lehed

pabernukud

 

Mul on lapsepõlvest saati nõrkus pabernukkude vastu. Nõuka ajal neid muidugi eriti palju saada ei olnud ja tuli ise teha, mis on loomingulisuse arendamise seisukohalt muidugi väga hea. Mäletan, kuidas minust vanem täditütar joonistas mulle papile valmis nuku modelli, kellele ma siis hakkasin ise riideid disainima. Väga põnev oli!

Üllatav on see, et praegu kui poodides on kõikidest asjadest päris suur valik, siis pabernukke olen ma Eestis ikka suhteliselt vähe näinud (jah, Disney printsessid ei lähe arvesse!). Ei tea, kas nad ei ole enam popid? Igatahes teretulnud nähtus on Eesti tegijate tehtud 4-osaline seeria“Maria ja Sophia pabernukumaailm”. 4. osas on imelised Epp-Maria Kokamäe joonistused ja käin neid ikka poes imetlemas 🙂 Kusjuures üllatusena avastasin, et nende kodulehel on saadaval lisalehed allalaadimiseks ja väljaprintimiseks. Väga teretulnud mõte nende poolt. Samuti leiate sealt kaks videot mänguideedega, mida saab ka teiste pabernukkude puhul rakendada.

Seni aga kuni Tirts veel kasvab, et temagi saaks pabernukkudega mängida, olen kogunud ilusamaid ja lahedamaid pabernukke Mutukamoosi Pinteresti tahvlile. Ilmselgelt on mul väga retro maitse ja annab tunda plikapõlve suur huvi moeajaloo vastu 😉

Samuti lisan sinna jooksvalt värvi ise lehti, mille peale netis surfates satun. Omaette kausta tegin kuulsate kunstnike maalidele, mida laps saab ise värvida. Viimane lisand on Dover Publicationsilt “Superheroes and Robots” ehk superkangelased ja robotid. Need värvilehed on selles mõttes teistsugused, et lapselt oodatakse olemasolevate joonistuste täiendamist oma joonistustega (mitte ainult värvimist). Ma pinnisin kaks lehte, kuid neid linke jälgides jõuate allikani, kus on neid veidi enam.

Ja lõpetuseks väike kokkuvõte pabernukkude headusest, mis on välja toodud Maria ja Sophia kodulehel. Pabernukud arendavad:

  • peenmotoorikat (väljalõikamine, riiete selga panemine jne)
  • kujutlusvõimet
  • loomingulisust (ise riiete disainimine)
  • suhtlemist ja koostööd
  • üldteadmisi kultuurist

Mulle meeldib eriti see osa “üldteadmised kultuurist” – näiteks on Mutukamoosi Pinteresti Pabernuku tahvlil mitmed disainid erinevate kultuuride rahvariietest (ka pruudiriided!). Ja Maria ja Sophia nukkudele on ka rahvariided tehtud.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga