Suur loomaraamatute võrdlus. Osa 1

Omal ajal kui ma otsisin, millist loomaentsüklopeediat koju osta, olin omajagu ärevuses ja teadmatuses, sest variante oli palju ja raske oli valida. Nüüd on nii juhtunud, et mulle on koju kogunenud korralik kuhi loomateemalisi raamatuid – igalühel omad head ja vead. Allpool ma neid lahkangi. Kuna postitus venis väga pikaks, siis teen seda kahes osas. 

Laste loomaentsüklopeedia

laste loomaentsüklopeedia 072_v

Laste loomaentsüklopeedia
Kirjastus Tänapäev, 2015

Laste loomaentsüklopeedia võlub oma imeliste joonistatud piltidega. Raamat on üles ehitatud klasside kaupa – imetajad, linnud, roomajad, kahepaiksed, kalad ning putukad, ämblikud ja teised selgrootud.  Iga peatüki alguses on pühendatud kaks lehekülge klassi omaduste selgitamiseks, nt kes on imetaja.  Neil lehekülgedel on ära toodud ka mõne iseloomuliku isendi skelett.

laste loomaentsüklopeedia 073_v

Järgnevalt käsitletakse iga seltsi, kus alguses üks lõik tutvustab seltsi ja edaspidi tutvustatakse sugukondade kaupa liike.  Tuleb tähele panna, et kõik liigid ei ole esindatud, mis ei ole ka raamatu mahtu arvestades võimalik. See aga tähendab, et meie kodumaiste liikide tutvustamiseks sellest raamatust ei piisa. Näiteks ei leia siit raamatust metskitse, hallhüljest ega halljänest. Kuna igat liiki tutvustab üks lõik, siis ega sellest kodumaiste loomade tutvustamiseks ei piisakski. Küll aga on see raamat hästi ilus lappamiseks, sest illustratsioonid lausa paitavad silma, samas tunduvad tõetruud. Lehed ei ole klantspaberil ja seetõttu mõjub raamat eriti mõnusalt ja soojalt.

laste loomaentsüklopeedia 074_v

Loomariigi illustreeritud entsüklopeedia

raamatud loomadest_044_v

Loomariigi illustreeritud entsüklopeedia
Kirjastus Tea, 2012

raamatud loomadest_047_v

Loomariigi illustreeritud entsüklopeedia on palju detailsem ja põhjalikum teos. Raamat algab loomade elupaikade tutvustamisega, järgneb eelajaloolise elu peatükk (ehk veidi dinosauruseid).

raamatud loomadest_048_v

Järgnevalt on raamat taas üles ehitatud klasside kaupa. Näiteks imetajate puhul on paarislehekülg imetajate süstemaatika tutvustamiseks, järgneb paarislehekülg imetajate tunnustega, siis jälle imetajate arengust paar lehte (viimased küll väga skemaatiliselt).

raamatud loomadest_045_v

Selle raamatu juures on mulle sümpaatne skeemide rohkus. Peamine põhjus selle raamatu ostmiseks oli skelettide rohkus – mul oli aimdus, et need võiks lastele just eriti huvi pakkuda  ja hiljem tõdesin, et just nii oligi.  Siin raamatus on pikka teksti vähem kui Laste loomaentsüklopeedias, samas on suurema mahu tõttu rohkem pilte ja skeeme. Siin-seal võib leida mõne joonistatud situatsiooni, nt kaklevad kängurud, siis jälle jääkaru aastaringi, pildistseeni hüäänide jahitaktikast jne.

raamatud loomadest_046_v

Taaskord ei leia siit ei halljänest, metskitse ega hallhüljest. Küll aga on olemas pildrida erinevatest põdrasarvedest ning pilt põdra skeletist. Igal juhul on raamat huvitav vaadata nii lapsele kui täiskasvanule.

raamatud loomadest_049_v

Minu esimene entsüklopeedia: Loomad

raamatud loomadest_053_v

Minu esimene entsüklopeedia “LOOMAD”
Kirjastus Egmont, 2015

See Karupoeg Puhhi entsüklopeedia kingiti meile. Mul on eelarvamus igasuguste multikategelastega raamatute osas ja ise ma seda raamatut poleks ostnud. Minu üllatuseks on aga sealsed tekstid mõnusalt lastepäraselt kirjutatud ja sobib erinevalt eelnevatest raamatutest ka ettelugemiseks.

Raamat on jaotatud peatükkideks: imetajad, linnud, roomajad ja kahepaiksed, mereolendid, ämblikud ja putukad. Erinevalt eelmistest raamatutest ei ole siinsed pildid joonistatud, vaid on kasutatud fotosid.

raamatud loomadest_056_v

Ka siin raamatus on ilusasti ära seletatud, mis on imetajate, lindude jne tunnused. Loomade süstemaatika puhul detailsemaks ei minda kui klassid imetajad, linnud jne. Pole mainitud kaslasi ega koerlasi, on lihtsalt imetajad.

raamatud loomadest_054_v

Kuna raamat on eelkõige mõeldud väiksematele lastele, on mõnusalt palju tähelepanu ka kodustel loomadel.  Kõige esimene imetaja, keda tutvustatakse on inimene! 🙂 Koduloomadest on esindatud kass, koer, siga, küülik, hobune, kodulindudest kana. Mereelukate teema võib Eesti lastele veidi võõraks jääda, sest seal on pigem soojemate merede tegelased.

raamatud loomadest_055_v

Põhjamaade imetajad

põhjamaade imetajad 085_v

Põhjamaade imetajad

Autorid: Torkel Hagström, Elisabeth Hagström
Kirjastus: Varrak, 2011

Rootslaste koostatud põhjalik teos imeilusate piltidega. Raamatu alguses seletatakse lahti, kes on imetajad, kaua nad on olemas olnud, skeemina on olemas imetajate süstemaatika. Tabelina on ära toodud ohustatud imetajad Rootsis, Soomes ja Eestis. Raamat on eelkõige koostatud Rootsist lähtuvalt, kuid toimetajad on ära teinud hea töö ja lisanud ääremärkusi Eesti olude kohta. Ja kui varasemates raamatutes ei ole juttu metskitsest, halljänesest ega hallhülgest, siis siin on nad ilusti esindatud 🙂

põhjamaade imetajad 086_v

Lisaks looma pildile on illustratiivsete materjalide hulgas väljaheited ja jalaäljed.  Ma ütleks, et “Põhjamaade imetajate” tutvustused on siin raamatus kõige põhjalikumad, mis on võimalik tänu spetsialiseerumisele just ühe piirkonna imetajatele, mitte kogu maailma loomadele. Kuna tegemist on meie kodukandi loomadega, siis see raamat võiks küll igas kodus olemas olla.

põhjamaade imetajad 088_v

Lisaks loomade eluolu tutvustamisele tuuakse välja ka antud looma seos inimesega – jahipidamine, kahjurlus, kasulikud suhted.

põhjamaade imetajad 087_v

Enamus neist raamatutest on peaaegu või täiesti välja müüdud. Tundub, et nii ongi – tulevad uued teosed peale. Loodetavasti on sellest võrdlusest vähemalt nii palju kasu, et uute teoste valimisel oskate mõningatele aspektidele tähelepanu pöörata.

Ole hea, jaga kommentaarides ka oma häid loomaraamatute leide! Ma üldse ei välista , et meil on koju “vaja” veel ühte loomaraamatut aga kindlasti peab sinu soovitusi kasulikuks mõni teine blogilugeja 🙂

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga