Õpime numbreid

numbrite õppimine

See on jooksult leiutatud mäng kui aias vennalastega mängisime. Suurem neist õpib numbreid ja nii me siis otsisime õigeid numbreid ja sättisime neid ritta. Numbrid joonistasin ketastele markeriga. Ketastest oli meil rohkem juttu loodusliku mänguväljaku postituses. Numbrite õppimise mäng oli umbes selline:

M: Mis on esimene number?
L: 1!
M: Otsi see üles ja pane siia kõrvale.
M: Mis tuleb peale ühte?
L: 2!
Ja nii edasi. Mida kümnele lähemal, seda rohkem mõtlemist oli. Kui olime numbrid mõned korrad õigesse järjekorda seadnud, siis lasin otsida iga lapse vanuse, kui palju meid õues kokku on, kui palju meid oleks kui memm ka tuleks jne.

Mängu edasiarendus: lase lapsel asetada igale kettale numbrile vastav arv esemeid (kive, kastanimune, käbisid, klotse vms). Number ühel üks kivi, kahel kaks kivi jne.

On teil ehk oma kogemusest mõnda head ülesannet soovitada, mida nende ketastega veel teha saaks?

numbrite õppimine

Täiendus:

Koondasin kokku nii blogi kui Facebooki lehe kommentaarid ettepanekutega ülesannete kohta:

  1. Kettaid võib kasutada suure õue- lauamängu kohtadena. Näiteks pead läbima kõik numbrid järjest ja igas kohas täitma mingi ülesande või siis veeretama täringuga ja “maanduma“ vastava ülesande ruudule.
    Ülesande näidised:
    a. haugu nagu kutsu 1 kord
    b. tee kassiküüru 2 korda jne jne
  2. Aardejaht – peida numbrid aeda ja lasta lapsel üles otsida ning hiljem lugege kokku, kas kõik on leitud.
  3. Keksumäng – joonista suur ruudustik nii, et numbrikettad mahuvad ruudu sisse ja jääb ruumi veel sisse hüppamiseks. Nüüd pane numbrid ruudustikku suvaliselt, kuid nii, et algusest on võimalik hüpata nr 1 peale ning sealt edasi mööda numbreid kuni kümneni välja. Iga kord muuda asetust. Hüpates võib ka puust numbrid kokku korjata järjekorras ja sättida keksukasti kõrvale ritta.
  4. Poemäng – kasutage numbrikettaid poes rahana – õuehiiglaste pood suurte puust rahadega.
  5. Tigude võidujooks – ketta serva pane tigu ja vaata mis number tigu jõudis kõige esimesena ketta teise serva.
  6. Pane kettad ritta nii, et oleks numbrid järjekorras 1-10. Keera selg. Eemalda mingi number või keera teistpidi. Mis number on puudu? “+” ja “- “märk ja saab arvutada.
  7. Kata number selle numbri kujuliselt erinevate looduslike materjalidega – kivid, käbid, lehed jms. See aitab kinnistada numbri kuju, lisaks on ka väike käeline tegevus.
  8. Seitsmenda ülesande edasiarendus – kasutage puidu asemel papist kettaid ja kleepige vastavalt numbrile miskit – lehed, kastanimunad, tammetõrud, pähklid, kivid.

P.S. Kui puukettad on keeruline muretseda, siis papptaldrikutega saab midagi analoogilist teha. Näiteks nagu on blogis “Hands on as we grow” – Hop! Skip! Jump! with paper plates.

2 thoughts on “Õpime numbreid

  1. pilleriin says:

    # neid võib kasutada suure õue- lauamängu kohtadena , variante palju näiteks pead läbima kõik nrd järgest ja igas kohas täitma mingi ülesande või siis veeretama täringuga ja `´maanduma“ vastava ülesande ruudule
    ülesande näidised:
    1. haugu nagu kutsu 1 kord
    2. tee kassiküüru 2 korda jne jne
    # aardejaht- neid numbreid võib ära peita aeda ja lasta lapsel ülesse otsida ning hiljem kokku lugeda kas kõik on leitud
    # keksumängu variant- joonista suur ruudustik nii et puust numbrid mahuvad ruudu sisse ja jääb ruumi veel sisse hyppamiseks, nüüd pane numbrid ruudustikku suvaliselt kuid nii et algusest on võimalik hüpata nr 1 peale ning sealt edasi mööda nreid kuni 10ni välja, iga kord muuda asetust, hüpates võib ka puust numbrid kokku korjata järjekorras ja sättida keksukasti kõrvale ritta’
    # poemäng- kasutada poes rahana – õuehiiglaste pood suurte puust rahadega
    # tigude võidujooks- ketta serva pane tigu ja vaata mis nr tigu jõudis kõige esimesena ketta teise serva

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga