Meie lemmikud mänguasjad vanuses 1-2 aastat

manguasjad 1 aastasele

Tegin ülevaate Tirtsu lemmikleludest, millega ta enam mängis kuni 2-aastaseks saamiseni. Ehk saab siit keegi ideid, mida kinkida 1-aastasele lapsele. Nimekirja koostamisel lähtusin ka sellest, et mänguasi oleks võimalikult pikaealine ja huvipakkuv ka vanemas eas. Üksikud neist on küll sellised,  millega Tirts enam ei mängi, kuid mis arendavad selliseid oskusi, mida ma pean selles vanuses oluliseks.

Siin kirjapandu ei ole kindlasti absoluutne tõde ja garantii, et igale samas vanuses lapsele sellised mänguasjad huvi pakuvad. Lapsed on ju teatavasti erinevad nii oma huvides kui oskustes. Samuti tuleb tähelepanu pöörata sellele, et mitmed mainitud mänguasjad sisaldavad pisidetaile ja ei ole seetõttu soovitatavad alla 3-aastastele. Siin peab iga lapsevanem ise tunnetama, kas tema lapse jaoks on sellised mänguasjad sobilikud. Tirtsul ei ole kunagi olnud väikeste asjade suhutoppimise kommet ja seetõttu ma olen julgenud talle neid asju mängida anda (küll alguses minu hoolika järelvalve all ja kuna meil on väike elamine, siis päris silma alt ära ei ole ta pea kunagi).

manguasjad_1

1. Magnetiline joonistustahvel. Kingiti Tirtsule 1. sünnipäevaks, kohe alguses huvi ei pakkunud kuid mingi hetk muutus igapäevaseks huviobjektiks ja on seda siiamaani. Ma poleks uskunud, et sellest selline hitt kujuneb! Ideaalne ajaviide ka pikkadeks autosõitudeks (meie oma on selleks küll ebamugavalt suur ja ma kaalun autosse ka väiksema versiooni soetamist).

2. Magnetitega kalapüügimäng. Ostsin kasutatult ja Tirts hakkas sellega mängima umbes aastaselt. Alguses näitasin ette, kuidas kala õnge otsa saada ja õige ruttu hakkas ta seda juba ise tegema, pannes püüdlikult oma saagi ämbrisse. Väga hea koordinatsiooniharjutus. Ja ta siiamaani armastab seda mängu! Õnge kasutamisel andis Tirtsu vader ka hea soovituse tulevikuks kui hakkame tähti õppima. Et siis panna akvaariumisse näiteks lapse magnetilised nimetähed ja ta püüab need sealt ükshaaval välja.

3. Puidust memo. Ostsin kasutatult ja Tirts hakkas sellega mängima vist umbes 1,5-aastaselt. Memo kui sellist me siiani ei mängi, hetkel on tegu ikka paaride leidmisega. Midagi sarnast sobitusmängule, millest on varem juttu olnud. Kuigi ma ise nendest piltidest väga vaimustuses ei ole, siis Tirts on seda ikka väga agaralt mängida tahtnud. Ilmselt on võlu pildiklotside käepärasuses – piisavalt paksud, et nii väike inimene neid hästi haarata saaks. Ja keele arendamiseks on selline pildimaterjal ka hea.

manguasjad_2

4. Väikesed loomafiguurid. No need on meil küll igas situatsioonis kasutusel. Leidsin kunagi osta.ee-st pakkumise, kus müüdi korraga u 100 tk ja võitsin oksjoni küllaltki soodsalt. Võib öelda, et üks paremini kulutatud 10 eurot. Ei möödu vist päevagi, kus ta mõne loomaga sealt ei mängiks. Meil on hetkel neid suhteliselt ühekülgne valik, valdavalt taluloomad (ja dinosaurused, mille panin mõneks aastaks kõrvale) ja metsaloomi on vähe. Käingi piilumas Schleichi loomi, et äkki siis kinkida jõuludeks mõni karu või põder.

5. Väikesed pehmed loomad. Just sellised peopesasuurused, mida 1-2aastasel hea käsitseda. Need on suured lemmikud igasuguste rollimängude algete juures – Tirts paneb neid magama, mähib riidetüki sisse jne. Nukud on millegipärast alles nüüd 2-aastasena huvi hakanud pakkuma.

6. Vanakooli vurr. Toodi meile kasutatult, et äkki tahame. Ma ei tea, kas oleksin ise selle soetamise peale tulnud, kuid tundub geniaalne mänguasi olevat – pakub vaatemängu, laps õpib eset manipuleerima (ja ei ole nii, et vajuta ainult nuppe, tehnika tuleb ikka selgeks saada). Külalaste seas on ka paras hitt olnud. See ei ole tõesti selline asi, millega tundide kaupa päevast-päeva mängida, kuid harivas ja arendavas mõttes väga hea mänguasi. Me saime selle siis kui Tirts ei olnud veel aastanegi ja selle käsitsemise õppimiseks kulus tal kõigest mõni päev.

arendavad manguasjad_3

7. Rõngaste või klotside pulga otsa ladumise mäng. Kuna ma olen puidust mänguasjade fänn, siis leidsin meile kasutatult sellise rongi. See on nüüd selline mänguasi, mille vastu Tirts praegu enam huvi ei tunne, kuid umbes aastasena oli see hea peenmotoorika harjutamise vahend. Nii noorelt on oluline see, et vai oleks ümmargune ja augud ka ümmargused. Siis jääb lapsele ainult otsa panemise vaev – ja see sihtimine võib ka ikka päris keeruline olla. Kandilised ja muud erikujulised vaiad on veidi hilisem teema.

8. Nupumosaiik. Samuti väga hea peenmotoorika harjutamise mänguasi. Tuli meile koos vurriga. Olin alguses seda plastmassihunnikut nähes skeptiline, kuid nüüd ei jõua ära tänada seda lahket inimest, kes meile selle mänguasja loovutas. Mängisime Tirtsuga koos seda juba enne kui ta aastaseks sai. Muidugi läks aega, enne kui ma usaldasin ta nende pisidetailidega üksi. Seni oli karp kõrgel riiulis, kust ta ise kätte ei saa. See on üks mänguasi, mida ma pean pikaealiseks ja väga arendavaks – alguses harjutas Tirts lihtsalt augule pihta saamist (ja loomulikult oli tore osa nuppude raamist välja lükkamine), praegu laome värvide kaupa ridu. Kaasasolnud mustrilehti ei olegi veel kasutusele võtnud, kuid need on lähiajal plaanis. Nüüd, 2-aastaseks saamisel, kingiti talle väiksemate nuppudega mosaiik ja ka see on üks lemmikuid. Firma on Quercetti ja müügil olen näinud tavalises mänguasjapoes (nt Jukus), hind jäi kuskile 15 eur kanti.

arendavad manguasjad_4

9. Karu riietamise mäng või pusle. Kui muidu kipuvad need võrdlemisi kallid olema, siis see üheosaline komplekt õnnestus mul leida Kuressaare Kaubamajast ja maksis mälu järgi alla 3 euro. Neid Tarbijate Ühistu kauplusi tasub külastada – leiab igasugu huvitavat ja teistsugust kraami. Mõmmi temaatika on Tirtsule mingil põhjusel südamelähedane ja seetõttu oli see esimeseks pusleks atraktiivne. Meil on neid nn “esimesi puslesid” palju, kuid just see köitis tema tähelepanu.

10. Helmeste pulga otsa lükkimise mäng. Sattusin kunagi sellisele veebipoele nagu Nuputaja ja uppusin nende arendavate mänguasjade tootevalikusse. Seal on muide ka palju Montessori mänguasju ja vahendeid müügil. Ideaalis oleksin soovinud puidust helmestega varianti saada, kuid leppisin sel korral plastmassiga, sest sellel komplektil tundus palju kasutusvõimalusi olevat. Tirtsule meeldib see mäng väga (võtsime kasutusele siis kui ta oli umbes 1,5aastane). Alguses ta tegeles lihtsalt helmeste vaia otsa lükkimisega, praegu sorteerime värve. Oleme teinud ka käevõrusid (lükkinud helmed šenilltraadi otsa ja siis käevõruks kokku sidunud). Tulevikus on plaanis nööri otsa lükkida ning mustreid teha. Kusjuures avastasin nüüd hüperlingi tegemiseks nende kodulehte külastades, et nad on oma tootevalikut paljude uute huvitavate toodetega laiendanud, nii et peab vist uue tellimuse teele panema. Jõulud ju ukse ees.

11. Hüppavad konnad. Kui neid Juku mänguasjapoes nägin, siis ei saanud ostmata jätta – selline nostalgialaks. Meil olid lapsepõlves ka sellised ja nendega sai igasugu toredaid mänge mängida. Hiljem olen neid konnasid ka Apollo raamatupoes näinud, hinnad jäid olenevalt komplektist 3-5 euro kanti. Tirtsul läks aega enne kui õppis konnasid hüppama panema, kuid isegi enne seda pakkus talle palju lõbu nende vaatamine kui mõni täiskasvanu neid hüpitas. Selline hea koguperemäng. Saab hüpata kaugust või siis teha täpsushüppeid ämbrisse. Või siis sorteerida värvide järgi, et näiteks punased konnad peavad hüppama punasele paberile.

arendavad manguasjad_5

12. Rollimänguasjad. Sümboolselt on pildi peal potid-pannid, kuid siia alla liigituks igasugused matkmiseks mõeldud mänguasjad olenevalt lapse huvidest ja pere hobidest.

13. Muusikariistad. Need armsad puidust marakad on müügil PapaOpa poes. Sahistav puidust muna on Goki oma ja leidsin Kuressaare loodustarvete poest Saarte sahver. Mulle väga imponeeris puidu huvitav muster. Ei saa sinna kohe midagi  parata, ilmselt erialane kiiks, et ma saan naudingu juba lihtsalt puidu mustri vaatamisest. Konnanäoga kastanjetid kingiti Tirtsule ja ma olen jälle imestunud, kuidas nii lihtne asi nii huvipakkuv olla võib. Kuljuste päritolu ei mäleta, kuigi otsisin selliseid varre otsas olevaid kaua. Ilmselt sain lõpuks kuskilt laadalt. Ma ei saa öelda, et muusikariistad meil igapäevast tähelepanu pälviks, kuid pean siiski oluliseks, et kodus on sellised esemed, millega laps saab ise heli tekitada ja mis kõlavad ka naturaalselt. Samuti oleme teinud ise sahistajaid (nt riis väikeses topsis vms).

Need olid siis meie lemmikud selles vanusevahemikus. Kas teil on (olid) samad või hoopis midagi muud?

Loe veel:

Meie lemmikud mänguasjad vanuses 2-3a

Raamatud 1- aastasele Vol1 

Mida kinkida katsikule minnes?

Eveli

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

9 thoughts on “Meie lemmikud mänguasjad vanuses 1-2 aastat

  1. Anonüümne says:

    Väga tore postitus. Just sellist inspiratsiooni vajasin täna oma lapse uutele mänguasjadele mõeldes. Aitäh!

  2. Anonüümne says:

    Tere! Ma nii väga ootaksin seda sama postitust järgmise st 2-3 eluaasta kohta. Kas mingi inspiratsioon on juba tekkinud?:)

  3. Mare says:

    Poisslapse puhul (vähemalt meie peres) on selles vanuses tõeline hitt kastiga auto – soovitavalt järeleveetav ja kallur. Ning kindlasti puidust täheklotsid, mida saab torni laduda ja eriti tore on 1-aastasel torni pikali lükata. 1,5a ja edasi hakati meie peres lego duplo klotsidest ka juba torni tegema. Lisaks vaatasin, et talle väga meeldis igal pool külas/mängunurkades nukukäru lükata. Kodus meil seda pole.

  4. Kristiina says:

    Kuna hetkel on meil väiksem põnn 1,2 aastane (tüdruk), siis on jällegi hea meelde tuletada, mida võiks talle silma alla panna. Olen püüdnud kõik vähegi huvipakkuvad asjad hoidagi koguaeg silma all. Aga pingereas esimene on hetkel nukukäru, millega võib pikalt mööda tube ringi jalutada, sätib nuku sinna istuma ja jalutavad. Teine hitt on mänguköök, potid, pannid, kuhu sekka võetakse alumistest pärisköögi sahtlitest ka päris kausse ja tasse. Vahel mängib ka suurema venna autodega ja teeb auto häält, mis tuleb päris hästi välja, paremini, kui minul 😀 Puidust rõngaid meeldib ka toki otsa laduda. Ja raamatut, see on eraldi kategooria – võib istuda pikalt ja uurida mingit raamatut, mis ei pea üldse isegi laste raamat olema, tundub, et ta isegi eelistab selliseid lastekasvatust puudutavaid 😀

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga