Ideid loodusliku mänguväljaku rajamiseks

laste mänguväljak

Kevade lähenedes liiguvad aiaomanike mõtted ikka õuetöödele. Jagan teiega mõningaid ideid, mis ei ole peenardega seotud (tegelikult mõni ikka on ka) – kuidas kujundada oma kodu ümber vahva ja atraktiivne mänguplats igas vanuses lastele. Et neil oleks seal nii huvitav, et ei tekigi vaidlust, kas ja miks peaks arvuti eest end õue vedama 🙂 

laste mänguväljak 2

Ma kogusin ideed kokku Mutukamoosi Looduslike mänguväljakute Pinteresti tahvlile. Lühike kokkuvõte, mis sealt leida võib:

  • Kuidas kasutada mänguplatsil puuroikaid, kände, puupakke jne
  • Mudaköögi ideid (või siis liivaköögi)
  • Millest kõigest võib onne ehitada – mänguplatsi rajamisel tulekski silmas pidada, et oleks piisavalt lahtiseid detaile, mida lapsed saaksid oma mängudes kasutada
  • Herne/oapeenar on rajatud onni katuseks
  • Mulle endale meeldib õue kriiditahvli tegemise idee. Mäletan oma lapsepõlvest kui tore oli asfaldile kriitidega joonistada ja kuidas me kevadel pidulikult Lastemaailma poodi kriidivarusid täiendama läksime 🙂 Mis aga teha kui kodu ümbruses ei ole asfalti?
  • Vaikne nurk mõtlemiseks ja omaette olemiseks on selline element, mille peale ma ise ei oleks tulnudki, et spetsiaalselt luua. Selleks on ideaalsed igasugused onnid, telgid, vigvamid, kuhu saab vajadusel ka patju ja vaipu viia, et hubasem oleks.
  • Ja nipet-näpet veel, mille avastamise jätan juba teie teha 🙂

Veel veidi lugemist sel teemal:

Tegelikult on kogu see lingitud blogi üks suur ideede varamu õuemängude jaoks, nii et tasub lähemalt uurida.

Pildid on tehtud Kuressaare terviserajal.

Loe lisaks:

Kuidas saada naabruskonna popimaks mänguhooviks ehk ideid õuemänguasjadeks

Millised on teie laste lemmikud tegevused õues?

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

2 thoughts on “Ideid loodusliku mänguväljaku rajamiseks

  1. Kristiina says:

    Oh, kui õige ajastus! Kuid, nagu sa juba ütlesid, on kõik aiaomanikud ilmselt oma mõtetega just sealmaal. Meil täna oli just seesama teema päevakorral, kuhu ja milline mänguplats lastele teha. Kuid kui veel majaehitus käib ja aed planeerimata, siis tuleb leida esialgu mingi ajutine variant ja siit saab ideid tõesti oi-kui-palju 🙂 Meie 2,2ne mängis täna pool tundi järjest kruusaliiva hunnikus, mis tema puhul on üsna haruldane, et ta nii pikalt sama tegevuse juures püsis 😀 Aga hea oli tõdeda, et on lootust, et õues olles saabki juba ise aiatöid teha samal ajal, kui laps müttab liivahunnikus. Peab nüüd ideed paberile panema ja neid selle postituse põhjal teostama hakkama 🙂 Aitäh sulle selle eest!

    • mutukamoos says:

      Meie 2,5sel on liivakast hetkel ikka täielik magnet – ei ole ju talv otsa mängida saanud. Julgelt istub tund aega seal, vahepeal käib veidi kiikumas ainult 🙂 Minu aiatöid segab hetkel Pisipiiga, kes õues ainult magab, ärkvel olles ta kärus olla ei taha (istuda ju ei lasta ja eks see seisva käru katuse vaatamine muutub üks hetk igavaks küll), maha teda veel panna ei saa jne. Kõhukott oleks variant, aga sellega me ei ole veel sina-peal. Õnneks on tal veel mõni kuu aega kasvada 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga