Näputoidu ABC – varustus

näputoidu varustus 2

Niisiis, siin lubatud näputoidu lapse varustuse postitus. Soovitused jälle Merilinilt.

Et laps saaks mugavalt ja ohutult süüa ning ema ei peaks liigselt puhastamisega vaeva nägema, on oluline varustus.

Tool

Esiteks peaks tool olema selline, kuhu 6kuune beebi ära ei upu, kus ta ulataks küünarnukkidega ilusti lauale ja mis pakuks tuge mitteistuvale lapsele, ka külgedelt. Enamus 6kuuseid lapsi ei suuda veel ise istuma minna ja vajavad istumiseks enam või vähem tuge. Last ei tohiks ka rihmadega seljatoe külge tõmmata. Ta peab saama end vabalt ette kallutada. Kindlasti ei tohiks last toita tahapoole kaldu asendis.

Paljud suured, kallid ja uhked toolid poodides on nii suured, et ka aastane ei ulata korralikult lauakese taha ja osadel minu üllatuseks lausa puudub täisistuv asend. Näputoitumiseks sellised toolid ei sobi.

Tool võiks olla ka võimalikult kergesti puhastatav ja mitte eemaldatavate kangast või vakstust osadeta. Minu lemmik juba teise lapsega on Ikea Antilop, ca esimesel kuul spetsiaalse pehmendusega või padjakesega selja taga, hiljem ilma. Väga stabiilne ja minimalistlik tool, istub nii 6kuusele kui pooleteiseaastasele ja kauemgi, kui laps lepib. Lihtne puhastada, lihtne transportida (jalad käivad alt). Aga tasub avara pilguga ringi vaadata, mugavaid versioone leiab poodidest ilmselt veel. Hinna poolest Ikea omale aga tõenäoliselt konkurenti pole.

Põll

Teine väga mugav asi on taskuga põll. Säästab riideid ja peab vähem põrandalt järelkorjamist tegema. Mina olen alguses kasutanud pehmeid masinpestavaid neopreenist Bibetta põllesid * ja hiljem jäigemaid kummist põllesid.

Söögiriistad

Kolmas asi, mida tahaks kiita, on jämeda varrega lusikad ja kahvlid, millega lapsel on mugavam harjutada ja püsivad paremini käes. Kahvli puhul võiks vaadata, et harud oleks piisavalt teravad, et sellega ka süüa saaks. Tihti laste omad kipuvad ohutuse pärast olema ebapraktiliselt tömbid.

*Postitus sisaldab Amazoni affiliate linki, mis tähendab, et kui te sellel lingil klikkides ostate järgmise 24h tunni jooksul Amazonist midagi, tuleb pisike protsent sellest Mutukamoosile. Teile see lisakulu ei ole. Aitäh toetamast!

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

7 thoughts on “Näputoidu ABC – varustus

  1. lizukas says:

    Ma ootaks soovitusi põranda kaitsmise kohapealt. Mul on kodus köögis puitparkett, kuhu on aga lõhed plaatide vahele juba tekkinud – toit tahab sinna vahele minna ja sealt võimatu kätte saada midagi. On äkki kogemusi, mis seal tooli all siis kasutada võiks, et põrandat säästa ja kergem koristada oleks?

    Ja omalt poolt kiidan ka Ikea Antilopi tooli – olen paar korda lapse koos tooliga lausa dushi alla pessu viinud pärast hullemat mäkerdamist 😀

  2. Merilin says:

    Mina lihtsalt pühin tooli alt, aga tean, et kasutatakse ka neid suuri plastikust läbipaistvaid aluseid, mis muidugi kontoritoolide alla on mõeldud, kaitsmaks põrandat toolirataste eest.

  3. Ing. says:

    Ajalehed! Laotad aga ilusti suure diameetriga laiali, tool peale ja pärast korjad kokku mökerdatud lehed.

  4. Anonüümne says:

    Paksema kraami hoiab koos ka mõni vanem lina. Aga see saab siis vatti ja pesu kõvasti. Ja lõpuks on kunstiteos :P. Ajalehed on kõige kiirem variant. Ja pärast pole enam tegelemist. Plastikut peab küürima ikka.

  5. Merilin says:

    Ajalehtedega meil on see mure, et… digilehte on paha laotada 😀
    Aga vana lina või paar on päris hea idee! Masin aga pesku, mis lapselt kukub ja koerast üle jääb 😛

  6. Kristiina says:

    kuidas ma ei ole tulnud ajalehtede või lina peale…geniaalne! Tooli osas kiidan mina veel ka trip-trap toolu (Stokke), kallis küll aga jääb ilmselt aastateks, kuna hiljem saab ise ka seal istuda. Mulle meeldib see,et laps sööb meiega ühe laia laua taga 🙂 nõud on olnud mõlemal näputoitlasel ka samad, mis meil endal, ka söögiriistad. Kahvel tuli peale aastaseks saamist töösse, koogikahvlid ajavad ideaalselt asja ära. Nüüd on mõlemal oma komplekt, Prismas ostsin, päris lahedad on. 🙂

  7. mutukamoos says:

    Kristiina, mis hetkel sa neile taldriku ette panid? Kas algusest peale või siiski veidi hiljem?
    Nõud – ma alguses andsin Tirtsule plastikust beebikausist (sest see oli olemas, kingitud ja see ju “beebidele!”), kuid mind siiski väga häiris mõte plastiku kahjulikkusest ja päris ruttu hakkas Tirts sööma meiega samadest taldrikutest. Seni on ainult üks taldrik katki läinud ja see situatsioon oli halbade kokkulangemiste tulemusel, mitte seepärast, et ta oleks selle laualt maha visanud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga