Aiaprojektid laste rõõmuks (sobilikud ka väiksesse aeda või rõdule)

lastesõbralik aed

Kas teiega on ka nii, et muudkui ootate ja ootate, millal on piisavalt soe, et aiamaal toimetama hakata ja siis järsku toimub see kõik nii kiiresti, et oled jälle hiljaks jäänud? Arvatavasti olen ma selle postitusega ka veidi hiljaks jäänud, aga jagan ikka teiega mõtteid, milliseid vahvaid aiaprojekte võiks teha, et lastele rõõmu pakkuda.

Oatipi

Külva oad ringikujuliselt, jättes ka ukseava. Ringi kohale ehita vitstest või okstest püstkoda, mida mööda oad saaksid ronida. Suve jooksul katavad oad tipi seinad rohelise vaibaga ja lastel on vahva onnis mängida, lugeda või niisama unistada.

Võibolla ubade külvamiseks ei olegi hilja, sest olen erinevatest allikatest lugenud, et ube külvatakse juuni alguses. Aga kuna mul endal puudub ubade kasvatamise kogemus, siis ma ei oska öelda kui kiiresti nad sel juhul tipi seinad kataks. Ma igatahes ei mallanud oodata ja kaevasin juba muru sisse ringi ja külvasin erinevat sorti ube ning katsin nad kattelooriga. Eks näis, kas tõusevad või pean juunis uuesti külvama.  Üheks sordiks olid huvitava välimusega oad, mille paki Tirts poest leidis – Yin Yang ja olidki sama kujuga mustvalged.

Päevalille maja või labürint

Külva päevalilled kas samamoodi ringikujuliselt või hoopis labürindina. Päevalill on muidu ka laste jaoks atraktiivne taim, mida kasvatada. Samuti lindude lemmik 🙂

moon

Haldjate aed

Valige sobiv nõu – suurem või väiksem kauss või vann – ja täitke see sobiva pinnasega, istutage pisikesed taimed (hästi sobivad kiviktaimla taimed) ja sisustage see haldjamööbliga, mis on valmistatud looduses leiduvatest materjalidest. Taimede istutamine ei ole kohustuslik – ka sammal ajab asja ära. Ja ärge unustage lisada väikeseid kivikesi teerajaks! Googeldades “fairy garden” saate palju inspiratsiooni, missuguseid ehitisi sinna meisterdada võiks.  Mõned ideed olen ka koondanud Mutukamoosi Pinteresti tahvlitele “Looduslähedane mänguväljak” ja “Looduslähedane mäng“.

tomat potis

Taimed, mida võiks lastega koos kasvatada

Need on kas kiiresti kasvavad, suurte ja/või kergelt nopitavate ja kohe söödavate viljadega, ilusate värvidega või hästi lõhnavad:

  • Kõrvitsad. Ma muidu ilmselt ei oleks ise kõrvitsatega mässama hakanud aga see soovitus pani mind mõtlema, et tegelikult on ju tema kasvamist tõesti äge jälgida. Nii ma siis ostsin ka dekoratiivkõrvitsate seemneid.
  • Herned. Neid on hea peenrast noppida ja kaunade puhastamine on peenmotoorikaharjutus.
  • Porgandid. Nende peenrast noppimine oli eelmisel suvel Tirtsu lemmiktegevus. Sel aastal panime maha ka teist värvi porgandeid. Kuskilt lugesin soovitust külvata porgand nõusse, milles on segu mullast ja kivikestest. Selliste takistuste vahel haruliseks kasvanud porgand sobib hästi sügisesele nunnukonkursile.
  • Tomatid. Meil kasvuhoonet veel ei ole ja eelmisel suvel kasvatasime kirsstomateid õues. Täitsa ilusti kasvasid ja said isegi valmis ka. Lastele meeldis neid kasta ja valmis tomateid otse põõsalt suhu panna.
  • Marjad. Igasugused. Pole vist vaja kommenteerida?
  • Lilled, mille õisi saab mängus kasutada. Nt tokkroosi õied on nagu haldjaseelikud, moonid on juba niisamagi imeilusad ja kasvavad lihtsalt. Nende õielehti saab edukalt lillesupi keetmisel kasutada, samuti mandalate tegemiseks. Moonikuprad on juba omaette vaatamisväärsus.
  • Lilled, millest saab pärga punuda. Me neid küll spetsiaalselt ei kasvata, kasvavad ise 🙂
  • Salapäraselt mõjuvad lilled: murtud süda (see nimi juba paneb mõtisklema!), hiina latern, dollarilill. Mida teie siia loetellu lisaksite?
  • Lilled, mis meelitavad liblikaid
  • Ürdid, mis on omapärase lõhnaga
  • Tirtsu hetke lemmik – rabarber! Lisaks sellele, et seda on hea närida, on rabarberi lehed väga ägedad. Ehita haldjate onni või tee taimetrükki!

muulukad

Ma mäletan, et mu vanatädi aias oli üks suur kellukakujuline lill, mille õisikut raputades kukkus sealt üks tilk nektarit. See oli üks põnevamaid lilli tema aias ja ta ikka kutsus lapsi proovima, kas saame tilga kätte. Kahjuks ma ei tea, mis lill see olla võis? Millised taimed teis selliseid salapäraseid tundeid on tekitanud? Milliseid mänge te lillede ja taimedega mängisite?

Veel huvitavat lugemist:

Kuidas saada naabruskonna popimaks mänguhooviks ehk ideid õuemänguasjadeks

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

8 thoughts on “Aiaprojektid laste rõõmuks (sobilikud ka väiksesse aeda või rõdule)

  1. Kristiina says:

    Ole sa tänatud selle pistituse eest! Nüüd ei tunnegi ma enam end nii lootusetult hiljaks jäänud olevana 😀 plaanisin teha täpselt samasuguse algusega postitust muide 😀 ja see ubade onni mõte oli mul ka! Oadki juba ammu ostetud aga näe, tegudeni pole jõudnud. Meil siin tuulepealsel maal tundub kõige jaoks vara, samas ju kõik juba õitseb ja lokkab. Ka moonipõldu koos rukkililledega ja karikakardega tahaks teha. Nii vahvad ideed igatahes! Ise ma midagi lisada ei oskagi. Lastega oleme üht-teist kasvuhoonesse külvanud, tomatid ja pisut maitserohelist. Meil on mitmes kohas juba vanast ajast näiteks murulauku, mis juba kõrge ja kasvab kiirelt, seda nad käivad muudkui murdmas ja nosimas. Puid oleme ka istutanud, eelmisel sügisel tõime näiteks metsast ühe vahtra, mis oli küll pisike ja kidur aga läks kasvama ja lastel nii hea meel, lehed küljes ja muudkui kasvab 🙂 palju jõudu teie ja tervitused ikka Kaldemäelt! 🙂

    • mutukamoos says:

      Ma katsetan ka sel aastal lilleniiduga. Sügisel korjasin moonikupraid ja puistasin seemned niidule laiali. Nüüd kevadel kiskusin väikeste lapikestena maa paljaks ja külvasin neisse kohtadesse rukkililli. Karikakra seemneid pole veel trehvanud, aga neid tahaks ka 🙂 Näis, kuidas kasvama hakkavad. See on meil selline lapp, mida nagunii niita ei jõua ja kasvas looduslik kõrreliste segu niiehnaa. Nüüd siis rikastasin seda veidi. Ahjaa, kellukaid tahaks ka!
      Ubadega polegi sul vaja kiirustada. Ma kahtlustan, et äkki ma olin ikka veidi kannatamatu. Näis.
      Tervitused Kaldemäele!

  2. kadri | lambrine says:

    Väga mõnusad mõtted kõik. Paistab, et ma pean ka oataimedest onni tegemise nüüd ette võtma. 😉 Meil on muidu nii, et taimekasvatus on hetkel rohkem vanaema-vanaisa pärusmaa, niiet Mustikas arutab neid asju, et mida kasvatada, vanaemaga. Tomatikasvuhoone see-eest on minu ettevõtmine, need taimed pistsime koos mulda eelmisel nädalal.
    Tüdrukutega peres on loomulikult kohustuslik ohtralt roosasid lilli. Vanaema vaesed murtudsüdamed ja fuksiad on meil pideva rünnaku all. Enda lapsepõlvelemmik on tanguutia elulõng. Selle äraõitsenud õied on nagu karvased pead, neist sai taimenukke tehtud ja neile siis erinevaid soenguid. Näevad välja sellised https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_11108869.jpg Tüdrukutele soojalt soovituslik 😉

    • mutukamoos says:

      Ossa, kui äge see tanguutia elulõng on! Ma plaanisin kunagi tulevikus mõnda elulõnga soetada küll, nüüd siis tean, millist 😀 Praegu ei ole seda veel kuhugi ronima panna, sest enamus piirdeaedu lähevad väljavahetamisele (ja vastu seina mees ei luba). Kusjuures fuksiad mulle muidu väga ei istu aga nüüd vaadates neid õisi, siis väikestele tüdrukutele võiks nad põnevad olla küll 🙂

  3. Laura says:

    Tõesti mõnus postitus! Meil ka kõrvitsakasvatus täies hoos – iga päev jälle midagi uut jälgida.
    Tegelikult annab salapära lisada ka taimede ja lillede rahvapäraste nimetustega (nt nurmenukk – kanavarvas, maikelluke – lambakeel jne). Mulle endale meeldib taimi ka tohutult katsuda ja no käe all on alati mõnusalt pehme villane nõianõges. Ja põnev on vaadata siilikübara õite muutumist.
    Väiksena olid minu lemmikud aga ühed taimed, mis kasvasid tee äärtes ja mida me kutsusime ritsikateks – kui läksid neile õrnalt vastu, siis hüppasid lahti.

    • mutukamoos says:

      Ma pean end rahvapäraste nimetuste koha pealt veel harima. Nt lambakeel mu jaoks uudis 😀 Aga Tirts hetkel maadleb sellega, et piibelehe sõna meelde jääks… Peakski endale rohkem igapäevasesse sõnavarasse rahvapäraseid nimetusi võtma.
      Huvitav, mis taim see ritsikas on?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga