35 asja, mida teha Saaremaal

..saaremaa_225

UUENDATUD 29.05.19!

Tule saarele sa, tule saarele… Aga mida teha kui oled kohal ja pea ideedest tühi? Ma ujumist eraldi kirja ei pannud, see ju ilmselge, aga mõned mõtted teile lisaks. Mõnes kohas oleme lähiaastatel ise käinud ja meeldis, mõnda pole veel jõudnud, aga tahaks.

  1. Ma mäletan oma esimesest reisist Saaremaale kahte asja (olin siis 6aastane) – viinamäe teod ja tuul Panga pangal. Näita oma lastele viinamäe tigusid, kõige lihtsam on neid leida Sõrve pool, kuid tegelikult on neid siin pea kõikjal.

suvi_saaremaal_05

2. Ja eelnevast tulenevalt – minge Panga pangale. Meil oli vanaisa tookord kaasas ja viskas nalja: “Lapsed, pange kivid taskusse, muidu viib tuul teid minema!”. Eks me siis vennaga hirmunult korjasime. Korjake teie ka 😉

3. Otsi üles mõni põlissaarlane ja aja temaga veidi juttu. Kohalik murrak on põnev kuulata ja lastele maailmapilti avardav. Kaua nad ikka eesti keele murretest ainult raamatust loevad…

soobiku linnupesa_v

4. Külasta Püha Soobiku Avastusterada,  mille valmimisel oli ka  minu käsi mängus ja millest ma kirjutasin pikemalt siin. See on lühike u 1km pikkune looduse avastamise rada, kus saab parvega sõita, linnupesa ehitada, toiduahela viktoriini teha ja palju muid vahvaid tegevusi teha. Raja lõpus on kaks eri tasemega laste seiklusrada – kergem rada sobib juba pea sünnist alates 😉

pihtla seiklusrada_v

5. Peale Soobikus käimist on kõht kindlasti tühi – sel puhul soovitan ma jalutuskäigu kaugusel asuvasse Nögese kohvikusse sammud seada (Pihtla külas).  Nöges on tuntud oma küpsetiste poolest – hooajaväliselt igareedesed omaküpsetatud leivad ja saiakesed (speltajahust!) ning imelised toorkoogid, mida saab kohviku suvehooajal pea igapäevaselt mekkida.  Sellinne mönus ja hubane külakohvik toreda pererahvaga 🙂

nögese toorkook

Foto: Kohvik Nöges

6. Kui Püha Soobiku seiklusrada jääb sulle lahjaks, pane oma võimed proovile Hallikivi Seikluspargis, kus leidub radu kogu perele, ka kõige pisematele.

suvi_saaremaal_02

7. Külasta Kuressaare Kuursaali lihtsalt sellepärast, et seal on ILUS. Minu unistuste pulmapeo koht 😉 Britta kook on seal parim, mida ma söönud olen…

8. Kuressaare lossis otsi keldrist üles hambad irevil hunditopis. Jah, see oli seal ka siis kui meie olime lapsed. Ja endiselt ta kummardub äsjamurtud kitse kohale. Tirts vaatas seda väljapanekut loodusmuuseumi osas kõige kauem. Kusjuures lossis on valmimas ülilahe mänguväljak!

9. Mängige perekondlikult disc golfi Musumänniku (Kuressaare külje all), Kudjape (Kuressaare külje all), Karujärve (Dejevo), Pöide, Mändjala, Valjala, Salme, Muhu Tamse või Muhu Liiva radadel. Kettaid laenutavad Pöide spordiselts ja Hawaii Express Kuressaares

mihkli talumuuseum saaremaal maris sepp

Foto: Maris Sepp / Mihkli Talumuuseum

10. Külasta Mihkli Talumuuseumit. Sealne aed sai ära märgitud Eesti Vabariigi Presidendi “Kauni kodu” konkursil 2018. aastal kui targa hooldusega aed. Ehk seesama, mis kampaania hetkel käimas – niida ainult seal, kus tõesti vaja ja ka nii on võimalik imeilus tulemus saavutada. Lisaks on sealsed hooned hea näide meie taluarhitektuurist – et kui teil on samamoodi vaja hoolitseda vana taluhoone eest, siis Mihkli Talumuuseum on heaks inspiratsiooniks.

11. Vaatle sookurgede lendu. Näiteks Tornimäe kandis on neid palju, rohkem veel kui meil 🙂

12. Söö või tee ise käsitööjäätist Saksa talupoes

13. Matka Harilaiul

14. Kevadel tule Saaremaale särge püüdma

15. Võta mõõtu Eesti tuletornidelt – ideaalne võimalus selleks on loodud Sõrves.

suvi_saaremaal_07

16. Sõrve militaarmuuseumi juures on ka armas pisike loodusmuuseum, mida veatakse vabatahtlike toel. Otsige see üles kui sinnakanti satute, uudistamist jagub igale vanusele (linnumunad, liblikad, teokarbid jne).

17. Osale Orhideefestivalil või käi lahtiste silmadega ringi kraavipervedel.  Giidiga orhideematkad toimuvad juunis ja juulis.

orhidee_saaremaal_08

18. Kuula kvaliteetset muusikat Saaremaa Ooperipäevadel 23.-28. juulil 2019.

19. Ehita kiviaeda. Vabatahtlikke tööpakkujaid kindlasti leidub, näiteks meil läheb varsti kiviaedade taastamiseks 😉

20. Vinna veskis üles viljakotti – aktiivõpe lihtsamatest masinatest. Jah, ikka Angla tuulikutes.

suvi_saaremaal_06

21. Imetle moonipõlde

22. Otsi mererannast haakrikke või auguga kive

23. Lennuta tuulelohet

24. Korja muulukaid. Need on nagu metsmaasikad aga nuh, muulukad 🙂

25. Söö suitsukala

26. Ratsuta hobusega

suvi_saaremaal_01

27. Tee endale ise seep Goodkaarma töötoas

suvi_saaremaal_03

28. Osta kohalikku kraami 😉 Suht ilmselge, eks. See punkt tuli siia selleks, et saaksin lisada shopahoolik-Tirtsu pildi, kellega me seebikojast ainult oma valmistatud seepidega lahkuda ei suutnud.

suvi_saaremaal_04

29. Söö sooja Muhu leiba. Sellega tuleb mul alati meelde üks naljakas lugu. Sõitsime väikebussitäie rahvaga tagasi ühelt Naiskodukaitse ürituselt ja tegime Liival peatuse, et Muhu leiba osta. Leib oli parajasti ahjus ja tuli pool tundi oodata. Kaalusime-kõhklesime aga asja otsustas meie pensioniealine bussijuht, kes võttis tooli, istus, ja teatas, et tema enne kuhugi ei liigu kui leib ahjust väljas on 🙂 Eks siis kari naisi ootas… Ja tuli koju sooja Muhu leivaga. Njämm.

30. Imetle Koigi raba

31. Külasta Lümanda söögimaja ja telli pannileiba. See oli lugejate soovitus, ma olin ise selle koha hoopis ära unustanud. Olen seal korra ammu käinud aga senimaani on meeles kui hea kodune toit seal oli 🙂 Kahju, et hiljem pole sattunud, aga nüüd võtan plaani 🙂

32. Naudi jäätist Nautleja kohvikus Lossipargi ääres (Kuressaare).  NB! Kõrval on laste mänguväljak. Laste lemmik kohvik, ilmselgelt.

33. Salmel on vahva Suure Tõllu ainetel tehtud mänguväljak, kus iga atraktsiooniga seoses ka oma legendijärgne lugu rääkida. Atraktsioonid on küll enamasti suurematele lastele kui 5-aastased, pisemad lihtsalt ei ulatu igale poole.

34. Hülgeretk kõlab ülipõnevalt 😉 (Lugeja soovitus!)

35. Ära kiirusta. Tähtis on protsess, mitte tulemus. Kui sa ei jõua seda (ega enda koostatud) nimekirja teostada, siis oledki õigest teinud ja rahulikult puhanud. Nimekirjad on inspiratsiooniks, mitte rida-realt täitmiseks 😉

36. Ja viimane hapupiimane – istu praamijärjekorras ja vöta seda mönuga 😛  Või broneeri pilet varakult 😉

Lugejad soovitavad:

  • Kaavi puhkemaja saun keset merd
  • GOSPA spa – lastele super
  • Liivased rannad – Mändjala, Nasva, Muratsi (ees liivane), Karujärve…

Saaremaa maitsed

Mida osta kaasa või kindlasti maitsta Saaremaal käies? Minu ja lugejate ühisnimekiri 🙂

  • Kadakasiirup. Leiad Saarte Sahvrist (Kuressaare) või mujalt saarel. Ka mandri ökopoodides olen näinud. Mu ema vaieldamatu lemmik!
  • Karja porgandileib – Pisipiiga igapäevane hitt! Kusjuures seda kolmnurgakujulist leiba tuleb õigetpidi serveerida, igavene häda on kui juhtumisi vale haara kõhu poole paned 😀 Esialgu tundub võrdhaarne kolmnurk olevat, aga näed, lapsed on vahe ära tabanud. Seda leiba minu teada mandrilt väga ei leia… Meil siin aga tavapoe kaup (vähemalt Selveris olemas).
  • Maru mahedikurullid ehk marjaribad. Ikka Saarte Sahver. Ma ostan neid näksiks pikemale reisile kaasa. Lapsed fännavad sajaga.
  • Saaremaa või soolakristallidega – suvine lemmik!
  • Suitsukala või.. kuivatatud kala
  • Pihtla õlleköögi kuusekasvu õlu “Okas kurku”. Nende Mekituba on ka Pihtla lähedal avatud.
  • Siia äkis – Kuursaalis
  • Pannileib. Mu ämm teeb 🙂 See on mingi Saaremaa värk, mandri karaskile sarnane ja mulle hullult meeldib. Saaremaa Veskis on mu meelest menüüs, aga tõenäoliselt mujal ka. Igal pool ise maitsega, sest igal perenaisel on oma retsept.

Üritused

Hea ülevaate saad Saaremaasuvi.ee  või Saaremaa sündmused portaalist

Ühel suvel tegin ma ka ühe nimekirja – 50 lõbusat suvetegevust lastele. 

Loe veel:

Ilusat suve!

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

11 thoughts on “35 asja, mida teha Saaremaal

  1. Tiina says:

    Me just homme Saaremaale. Pole küll pikalt, aga planeerin just, kuhu seal minna/mida teha poolekahesega. Aitäh heade soovituste eest!

  2. Thea says:

    Ka minu esivanemate juured ulatuvad Saaremaale ja seetõttu veetsin seal kõik oma lapsepõlve suved. Ma ei oska sõnades kirjeldada, aga Saaremaa on minu jaoks üks erilise energiaga paik. Kuidagi see üks ja ainus, eriline kodune paik ja sellist teist maailmas ei leidu…
    Üks paljudest toredatest mälestustest, mis mulle lapsepõlvest meelde on jäänud – see on Karujärv. See valge liivarannaga, vette viiva sillaga ja alati helesinise sooja veega paik oli nagu paradiis, kuhu hing ihkas jälle ja jälle. Nüüd pole seal enam aastaid käinud ega teagi, mis sellest kohast järgi on jäänud.
    Ja veel üks täitumata unistus on külastada Vilsandi saart.

    • mutukamoos says:

      Lapsepõlve kohad on tõesti eriti südamelähedased. Kusjuures ma pean tunnistama, et ei ole Karujärve liivaranda veel sattunud. Me korra või paar oleme järves küll ujumas käinud, kuid suvalisest “august” minnes 🙂
      Vilsandi saarele tahaks ka! 🙂 Ma just hiljuti tõdesin, et ei olegi eriti Eesti väikesaartele sattunud.

      • Tarmo Sirkel says:

        🙂 Väga hea nimekiri. mõnele tegevusele olen hiljaks jäänud aga paljusid saab veel sooritada.
        Pean tõdema, et pidin üht sõna enda jaoks ka Googeldama, selleks oli “haakrikke ” – tänud sain targemaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga