Piilukas meie laste mänguväljakule

laste mänguväljak

Kevad on aeg kui rahvas teeb plaane. Mida suvel teha, kuhu minna. Mida aias teha. Nii ka meie. Ja no ühtteist ehitaks ka aias. Unistame. Plaanime. Aga midagi on ka tehtud ja täitsa toredat. Kui me alguses liivakasti paika saime, oli olukord siiski päris trööstitu. Pärast kasti ehitamist avastasime, et just liivakasti ümbruses armastavad kasvada ohakad ja nõgesed… Käi veel paljajalu, eks.

lapsedoues13

Ajapikku tekkisid kiigepuud. Mõnus. Sinna panime ka vintsi üles ja see oli üks väga lahe leiutis, mida ma soovitan kindlasti järgi teha. Üks ämber, üks nöör ja üks vints ja lusti laialt. Täida ämber millega iganes ja siis tiri seda üles alla. Tulemust ju ei ole aga miskipärast huvitav ikka. Eriti äge kui vesi sees on ja lasta plärtsti alla kukkuda. Üks nõuanne – nöör vali pigem peenem kui jämedam ja jälgi ka materjali, sest meie oma kipub vihmaste ilmadega jämedamaks minema ja siis jääb vintsi kinni.

lapsedoues09

Aga see liivakast oli ikka pinnuks silmas oma ohakatega. Tulid talgud ja oli ülearust meesterammu. Andsime neile labidad kätte ja kaevati mätas üles. Hiljem tõime täiteks liiva ja nii laienes meie liivakast kastist välja. Mõtleme kastist väljas, eks. Nüüd muidugi tekib küsimus, et milleks seda kasti sinna keskele üldse vaja oli 😀 Igatahes nüüd on meil liivakast, mis on keset liivahunnikut. Aga ohakaid ja nõgeseid enam ei ole. Mõni võilill tuleb ja selle rohime välja. Mingit kangast ma liiva alla ei pannud, sest olen siin juba omajagu prahti, sh kasvuhoonekile jääke, pidanud mulla seest välja koukima, et järeltulevatele põlvedele sama saatust pakkuda ei soovi.

mänguväljak_009_v

Tegelikult oli liivaga ümbrusel ka teine iva. Nimelt olin ma varem sebinud hunniku puupakke, millest tahtsin teha väikest teerada, mida mööda saaks ronida ja hüpata. Peagi aga avastasin, et nende ümbert on võimatu muru niita! Ja ei, ma ei räägi nüüd sellest, et me miskit inglise muru taga ajaks aga lapsele rinnakõrgune hein pole ka teab mis hea lahendus arvestades meie puukiderohkust. Seisid need pakud omajagu aega seal rohu sees kuni otsustasin nad liivakasti juurde vedada ja nii leidsid nad endale hea rakenduse.

mänguväljak_010_v

Pakkudel saab istuda, nende otsa saab ronida, nende vahele saab panna lauajupi ja kasutada seda kas sillaks, lauaks või kaldteeks.

mänguväljak_011_v

Lisaks otsisin kuurist välja kõiksugu vanu metallist köögikraami. Ega neil alumiiniumlusikatel ei olegi ju paremat rakendust  kui trummipulkadena? Igal juhul metall on plastmassämbritest üle, sest ta KOLISEB ja sellega saab muusikat teha ja kus mujal seda teha kui mitte õues!

mänguväljak_016_v

Aafrika loomad on meie põnnidel praegu teemaks, seega tõime ka nemad õue liivamõnusid nautima. Schleichi loomad on mõnusalt elutruud ja ma väga soovitan nendesse investeerimist!

mänguväljak_015_v

mänguväljak_017_v

Lisaks on liivakasti ümbruses saadaval erinevad “ehitusmaterjalid”, mida lapsed saavad oma fantaasia järgi kasutada. Alloleval pildil ehitati algselt päkapikumaja, aga kuna jõuludeni on veel aega, siis praegu kasutavad seda lõvi ja krokodill. Muru on õue visatud lihavõttemuru 🙂

loose parts_v

Lisaks tekib meil liivakasti ümbrusse pidevalt mingeid “vidinaid”, mida lapsed jalutuskäikudelt kaasa veavad. Eks neid asju saab ka mitmel eesmärgil kasutada – kas liivalossi kaunistuseks või miks mitte ka nägude tegemiseks.

loodusenägu

Ja peotäis suuremat sorti eksootilisemat päritolu teokarpe on ka. Saadaval kodusisustuspoodidest. Nende puhul peab  muidugi arvestama, et nad võivad puruneda ja ääred on siis tõenäoliselt teravad. Meil pole probleemi olnud, aga ettevaatlik tasub siiski olla.

mänguväljak_018_v

Millest ma unistan? Et  lastel oleks midagi ronimiseks. Väike unistus on ka mängumajast, sel juhul saaks ronimist mängumaja külge haakida. Lapsed tahaksid väga liumäge saada, selleks aga oleks vaja veel üht kiigepuud või midagi muud, mille külge teda monteerida. Praegusel kiigepuul on kaks kiigekohta aga üks on köisredeli kasutada, et oleks mingigi ronimise variant. See aga tähendab automaatselt kaklusi teemal, kelle kord on kiikuda.

Mänguplatsist kirjutasin eelmisel korral “Maalapse suvi” postituses.

lapsedoues05b

Ja kõik mänguplatse puudutavad postitused leiad sildi “Mänguplats” alt.

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

2 thoughts on “Piilukas meie laste mänguväljakule

  1. Kristiina says:

    Meil on konstrueeritud isetehtud kiigepuu liumäe platvormi otsa. See sai ka nö ise tehtud, töömeeste abiga. Aga hiljem siis tegi mees kiigepuu sinna külge. Ma plaanisin ka lähiajal võtta ette meie laste mängumaa postituse, sest meil on plaanis laieneda maja erinevatesse külgedesse, et oleks igal aastaajal mõnus mängida 🙂 teie juures, nagu ikka, sain ka mitu head ideed, nagu see vints, seda peab kindlasti tegema. Hetkel on meil kaks kiige kohta, ahvikiik on ka, aga see hetkel ei ole väga populaarne.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga