Teaduskatse: kuidas heli liigub ehk tee ise telefon

nööri_telefon_023b

See lõbus katse on teostatav käepäraste vahenditega ja ettevalmistusaeg on minimaalne, lastel aga lõbu laialt. Meil jäi nööritelefon päris mõneks ajaks mänguasjaks.

Katse tegemiseks vajad:

  • 2 pabertopsi
  • nööri
  • naasklit või muud tööriista augu tegemiseks
  • tikku (pole kohustuslik)

Torka kummagi topsi põhja auk ja tõmba nöör sellest läbi. Ma sidusin nööri pooliku tiku ümber, et ta august tagasi ei libiseks, kuid võid proovida ka sõlme tegemist või mõnda muud käepärast stopperit.

nööri_telefon_022_v

Kui kaks topsi on omavahel nööripidi ühendatud, asuge katsetama. Las üks laps räägib topsi ja teine paneb oma topsi kõrva äärde. Kas on heli kuulda? Katsetage erinevaid viise – kui nöör on pingul või lõtv, nöör topsi suhtes nurga all või sirgelt. Kas on vahet kuulda? Võite proovida ka erinevaid nööride pikkusi. Õues on selleks eriti head võimalused.

nööri_telefon_025_v

Kuidas katse toimib?

Sinu hääl põhjustab topsis vibeerimist, mis kandub üle nöörile ja sealt omakorda teisele topsile, muutudes taas hääleks. Hääl levib lainetena läbi õhu, vedelike ja tahkete ainete, kuid õhus kipub ta hajuma. Seetõttu sobib selline nööri katse hästi demonstreerimaks, kuidas häält saab pikkade vahemaade taha edasi kanda.

nööri_telefon_026_v

Teema laienduseks võite uurida ka telefoni ajalugu.

Helide uurimiseks sobib ka klaasi harf (googelda “glass harp”, youtube’s on häid õppevideosid). Seda on väiksematel lastel raske ise järg iteha, kuid vaadata, kuidas sina teed, on ikka huvitav.

Kõik meie teaduskatsed ja looduseteemalised postitused leiad “Teadus” kategooria alt.

P.S. Alanud on Eesti Blogiauhindade hääletamine, kust saab hea ülevaate Eesti blogidest. Mine kiika ja ehk leiad nii mõnegi uue ja huvitava blogi, mida jälgima hakata. Mutukamoosi võib leida Kultuuriblogide kategooria alt.

Head katsetamist!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

2 thoughts on “Teaduskatse: kuidas heli liigub ehk tee ise telefon

  1. Kerttu says:

    Tere. Väga lahe katse, mida sai ise väiksena tehtud. Tänud meeldetuletamast. Saan kohe lastega järgi teha.
    Andsin hääle ka Teile! Et ikka jaksas edasi blogida. Jõudu 🙂

    • mutukamoos says:

      Aitäh! Ma olen ise ka tundnud, et tegelikult ju tean kõik neid toredaid tegevusi aga alati ei tule õigel hetkel meelde 🙂 Üritan siis ikka edaspidi ka selliseid väikeseid meeldetuletusi teha 😀

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga