10+ ideed aknalaua aianduskatseteks

steam väljakutse teaduskatsed 1

Ma ei tea, kuidas mandri llood, aga siin saare peal on üks korralik viirustelaine möllamas. Tundub, et keegi ei jää puutumata, nii ka meie pere. Et sellest haiguste tardumusest välja saada otsustasin taas kord anda kolm tilka verd ja kuulutada välja väljakutse 🙂 Seekord on tegu teadus-ja looduskatsete väljakutsega. Mul on mustmiljon ideed, milliseid toredaid katseid võiks lastega koos teha ja kuidagi ikka juhtub nii, et täna on kiire ja eile oli kiire ja no teeme homme. Sest hommet ju ei tule. Aga et see nii jätkuda ei saa, siis võtame asja käsile. Kõik koos. Jah, sa oled ka oodatud liituma! Liitumiseks ei pea midagi tegema. Ei, valetan -peab katseid tegema. Aga ei pea kuskil kuulutama oma liitumist. Kui sa kommentaarides märku annad, et liitud ja kannad ette edusammudest, siis mul on toredam, aga vaikselt kaasa tegemine sobib ka väga hästi. Peaasi, et lapsed rõõmustavad 🙂 

lihavotted_006_v

Ajalist piirangut ma väljakutsele ei sea. Ma juba tean ennast, et ei saa päris nii lubada, et igal neljapäeval uus väljakutse tuleks. Ja teemasid ette lukku ei pane, läheme lihtsalt vooluga kaasa ja vaatame, mis lastele meeldida võiks. Esimese väljakutse teema on aknalauakatsed, nagu sa ilmselt pealkirjast juba aru said. Järgmise teema hüüan ka välja – Lihavõtete vaimus katsed munadega.

Väljakutse 1 – aknalaua aianduskatsed

Väljakutse 2 – katsed munadega

Väljakutse 3 – hüüan välja järgmisel korral

Aknalaua katsetega oleme juba vaikselt peale hakanud. Meil kasvab munakoortes mühinal kress-salat. Mõlemal lapsel on oma munakarbitäis mune, mille eest nad õhinal hoolitsevad. Täna lõikasime esimesi pealseid toidu kõrvale. Hoidsin küll hinge kinni, kas meie maitserohelise põlgurid ikka söövad seda, kuid Tirts sõi ja kommenteeris, kuidas üldse maitset ei ole. Juhhuuu!

kresssalat munakoores_v

Aga kuna selline taimekeste kasvatamine on meile juba vana asi, siis tahaksin sel aastal midagi uut ka proovida. Kogusin mõned ideed, mida sobiksid ilusti kevadiste taimekatsete jaoks, vt all. Me tõenäoliselt hakkame vati sees ube idandama ja lõikame mõned katki ka. Küll aga intrigeeris mind mõte lilleseemne paberi tegemisest. Tirts on mulle juba ammu rääkinud, kuidas ta tahaks ise paberit teha. See oleks mõnus võimalus kaks asja ühendada (ja kohe oleksid vanaemadele emadepäevaks kingid olemas).

kresssalat spiraal_v

  1. Aed CD karbi sees – omamoodi dekoratiivne viis seemnete idanemise jälgimiseks, kus on ilusti ka taime juured näha
  2. Oad või herned niiske vati sees, läbipaistvas anumas, et ikka juured näha oleks. Või kilekoti sees. Et kilekott oleks lõbusam vaadelda, tee sellele ümber paberist kasvuhoone.
  3. Võrdle seemnete erinevat idanemiskiirust
  4. Aed munakoores – no tegelikult saab misiganes vahva anuma võtta seemnete külviks aga munakoored sobivad lähenevate Lihavõttepühade valguses nii toredasti! Kressi-röövik on ka vahva ja lastepärane lahendus.
  5. Oa-seemne lahkamine, seemne ehituse tundmaõppimine.  Eestikeelsed seemne osade terminid saad meeldetuletada siin, slaid 11.
  6. Mis tingimusi on vaja, et toimuks idanemine? Külvake seemned erinevatesse tingimustesse. Olenevalt lapse vanusest võite enne panna paika hüpoteesi, milline katseeksemplar idaneb ja mis mitte ja hiljem siis jälgida, kas oli õigus.
  7. Uurige fotosünteesi, kasvatades taimi erinevates valgustingimustes
  8. Võrdle erinevaid seemneid – nende kuju, suurust, värvi. Seemnete leidmiseks ei pea kindlasti poodi seemnepakke ostma tormama – vaata ringi kuivainete kapis ja otsige seemneid ka puuviljade seest. Kui õnnestub, lõigake seemned pooleks ja võrrelge nende sisu.
  9. Kui seemnete sorteerimisest ja võrdlemisest on isu täis, kasutage neid plastiliiniga mängides või tehke mosaiikpilt, liimides nad paksemale paberile.  Seemnete liimi sisse puistamine meeldib eriti just pisematele lastele.
  10. Kuidas vesi taimes liigub – Mutukamoosi eksperiment
  11. Kasvata kartulit  poolikust kartulist. Näide on küll maguskartuli oma, aga lisan ikka, sest see, kuidas tikud aitavad kartulit purgi kohal hoida, on minu meelest hea trikk.
  12. Tehke seemnepaberit 
  13. Tühjad müslikarbid sobivad hästi paberimassi tegemiseks, millest teha istutustopse
  14. Kui sa siit veel ideid ei saanud, siis Nami-Namis on ka üks väga põhjalik ja inspireeriv ideede loetelu. Mitmed katsed on vanad klassikud aga kuna need ju ka kohe pähe ei turgata, siis seal on nad ilusti koos.

Nüüd katsetama!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

3 thoughts on “10+ ideed aknalaua aianduskatseteks

  1. Kristiina says:

    Täna ilmselt oli kohe selline külvamise päev 😀 ka mina panin (siiski täna lasteta) erinevaid seemneid munakoortesse, olen seda ka varasematel aastatel teinud koos lastega. Tavaliselt oleme ette kasvatanud kasvuhoone taimi, kuid nendega alustame märtsi lõpus.
    Igatahes on meil teema juba avatud, ka lasteaias pannakse varsti lilleseemned potikestesse…see on nii põnev aeg 🙂
    Seemnete uurimine on hea idee, teeme seda kindlasti, Ma ilmselt väljakutsena ei tee, aga häid ideid sain siit küll 🙂 Kiiret paranemist!

    • mutukamoos says:

      Aitäh, Kristiina! Tundub, et meil käib see haigustelaine ringiratast, pole ikka veel otsa 🙁
      Kusjuures sel aastal tunnen ma , et lapsed on ise ka rohkem huvitatud külvamisest ja kastmisest ja jälgimisest. Iga aastaga aina asjalikumad 🙂
      Käisime hiljuti põnnidega Horteses ja nad otsustasid seal oma isiklikku raha seemnetele ja lilledele kulutada :))

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga