Raamat: Sanna ja salakütid

sanna ja salakütid 1v

Sanna ja salaküttide raamat läks mulle eriti hinge, sest käsitleb teemasid, mis on inimkonna ajaloos väga valusad ja mida tavalisest lasteraamatust ei leia. Kui meie senised lasteraamatud on enamasti olnud väikese lapse lihtsast maailmast, siis siin räägitakse läbi seiklusjutu vähemuste diskrimineerimisest, eksootiliste loomadega kaubitsemisest ja salaküttide alatust maailmast.

Raamat: Sanna ja salakütid *
Autor: Piret Raud
Kirjastus: Tänapäev, 2017

*Raamatu “Sanna ja salakütid” saime kingituseks kirjastuselt Tänapäev.

sanna ja salakütid 3v

Sanna on elevanditüdruk, kes teel vanaema juurde satub bussitäie rahvaga maavärinasse, millest saab alguse tema seikluslik teekond vanaema juurde. Selle raamatu maailmas elavad elevandid inimeste moodi kortermajades ja sõidavad bussiga. Kui neid ikka bussi peale lubatakse, sest mõne bussijuhi arvates on elevandid liiga rasked. Ja üleüldse võiks nad eraldi poodides ja koolides käia ja mitte inimeste sekka tulla. Tuleb veidi tuttav ette? Minu jaoks oli veidi kentsakas see lahendus, et elevandid elavad nagu inimesed ja nendega kõrvuti. Samas sai nii ilusti  sisse tuua segregatsiooni teema ja samas ka käsitleda elevandi võhkadega kaubitsemist ning üldse salaküttimist.

sanna ja salakütid 4v

Kohe peale maavärinat tuleb sisse teine läbiv liin – keda usaldada? Kas igaühte, kes mesijuttu ajab, tasub usaldada? Sanna satub kokku salakütiga, kes esialgu võidab tema usalduse, kuid peagi näeb arukas Sanna ta läbi. Aga Sanna tädi on sinisilmsem ja hoolimata väga ilmselgetest vihjetest usub ikka salaküti süütusesse. Jälle saame paralleele tuua inimkaubitsemisse ja armastuse jutuga petetud tüdrukute maailma. Ja kui see teema tundub veel kauge tulevik, siis kommionudest saab sel hetkel lapsega rääkida küll.

Kuigi teemad on karmid, siis ei tasu karta, et laps peale selle raamatu lugemist uinuda ei saaks. Kõik on kirjutatud lastepäraselt ja üldse mitte hirmsalt. Tirts (6a) ootas igal õhtul põnevusega järgmise peatüki lugemist. Pisipiiga (4a) jaoks oli see raamat muidugi liiga pika tekstiga ja talle see praeguses vanuses veel huvi ei pakkunud. Minu hinnangul sobib see raamat lugemiseks alates esimesest kooliastmest.

Tütarde emana on mulle eriti meelepärane, et kangelaslik peategelane on tüdruk 🙂 Väikestel tüdrukutel on vaja rollimudeleid, kellega nad saavad samastuda. Ja kui peavoolu raamatutes kipub tasakaal olema selles suunas, et tüdruk-peategelased on pidu korraldavad printsessid ja poiss-tegelased lahendavad probleeme ja saavad igas olukorras hakkama, siis hindan selliseid kirjatükke, kus tütarlapsel on juhtiv roll.

Piret Raua raamatutest olen ma enne ka kirjutanud:

Emili ja oi kui palju asju

Kõik minu sugulased

Head lugemist!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

One thought on “Raamat: Sanna ja salakütid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga