Raamatute advendikalender 2018

raamatute advendikalender

Me oleme nüüd juba kolm aastat teinud raamatute advendikalendrit, mille idee eest võlgnen tänu Knights Castle blogile. Advendikalendri ettevalmistamine on põnev mulle ja hiljem koos lugemine meile kõigile.

Kuidas kalender siis toimib?

  • Paki ära 24 raamatut, millest  ühe avate igal jõulukuu päeval kuni jõululaupäevani. Möödunud aastal me pikendasime ühe blogilugeja eeskujul kalendri perioodi kolmekuningapäevani. Sättisin nii, et esialgu olid valikus jõuluteemalised raamatud ja peale jõululaupäeva tulid talveteemalised (need lisasin korvi hiljem).
  • Raamatud ei pea olema uued, võivad olla igal aastal samad, sekka mõni uus või kasutatud kas poest , raamatukogust või raamatuvahetusest. Ma ei ole seni raamatukogu varianti kasutanud, kuid sel aastal võtsin ka paar raamatut sealt. Plaanin neile paki peale märke teha, et nad oleks äratuntavad kui raamatukogu raamatud ja neid me loeksime kuu esimeses pooles, et laenutamise tähtaega mahtuda.
  • Lastele tuleb selgitada, et raamatud on pakitud vanemate poolt ja need ongi juba kodus olevad raamatud, mitte päkapikkude toodud vms. Meil on see seletus ilusti toiminud ja lapsed aktsepteerivad, et see on selline mäng ja ei ootagi alati uusi raamatuid. Loomulikult kõik raamatud ei ole alati lemmikud, eks seda porinat tuleb ikka. Meie lapsed on praegu 5a ja 7a.
  • Laps(ed) valib(valivad) pakitud raamatute hulgast suvaliselt raamatu. Variant on raamatud ka ära nummerdada, kuid me oleme seni valiku juhuse hooleks jätnud. Mulle tundub, et valimise hetk on ka üks suurt elevust tekitav koht. Kuna meil on kaks last, siis nad valivad kordamööda, üle  päeva.
  • Minu tungiv soovitus on pakendeid taaskasutada, mitte kulutada uut materjali. Seni ma olen hoidnud alles varem kasutatud pakkepabereid, sekka ka riidest kingikotte. Möödunud aastal avastasin, et väga ilusaks pakendiks sobivad Rahva Raamatu kaunistustega paberkotid., mida aegajalt ikka koju tekib isegi kui muidu osteldes riidest kotti kasutada.  Eelmise aasta pakendid hoian ma eraldi kastikeses, mille jõulude eel taas välja otsin. Ka advendikalendri raamatud on mul kasti ära pandud ja ei ole muul ajal riiulis saadaval (ca kuu peale jõule ikka on, aga mitte aasta läbi). Lisaks paberile olen pakkimiseks kasutanud ka köögirätikuid ja kangaid.
  • Advendikalendri jaoks on parem valida raamatud, mis on lühema tekstiga ja jõuab ühe õhtu jooksul läbi lugeda. Mul on allolevate piltide peal küll ka pakse jõuluteemalisi raamatuid, nende osas ma otsustan hiljem, kuidas ma teen – kas loeme niisama või panen ka advendikalendrisse.  Kui ma lisan nad kalendrisse, siis peaks nad kuu algusse panema, siis on tõenäolisem, et jõuab ka jõululaupäevaks läbi lugeda.

Pildistasin üles raamatud, mis meil se aastal advendikalendrisse lähevad. Mõnest neist olen blogis ka varem pikemalt kirjutanud, neil on taga link “MM tutvustus”. Kui mina aga ei ole kirjutanud, on Kadri Lambrine blogis ikka kirjutanud. Ja muudel juhtudel panen raamatupoe lingi.

advendikalender_v1

Kui sajab lund – MM tutvustus

Täiuslik lumemees – MM tutvustus

Lumemees ja lumekoer – Lambrine blogi tutvustus

advendikalender_v2

Mauri Kunnase “Jõuluvana” – MM tutvustus – ja “12 kinki jõuluvanale”

Pettsoni jõuluvanamasin – Lambrine blogi tutvustus

advendikalender_v4

KakeMake ja segaduse päkapikk – RR link, viimased eksemplarid

Päkapikuraamat – Lambrine blogi tutvustus

Päkapikk on detektiiv – luuleraamat – RR link

Pipi Pikksuka jõulupuu, vanakraamipood

advendikalender_v5

Pesulõksupäkapikkude projekt – Apollo link

Peeter, sõpradele Peetrike – MM tutvustus

Konna musi – MM tutvustus

advendikalender_v6

The Polar Express – MM tutvustus

Jõulumees – RR link, viimased eksemplarid

The Nutcracker – MM tutvustus

advendikalender_v7

Kuidas leiti jõulupuu – RR link (läbi müüdud)

Jõulud akende taga, Jüri Parijõgi – Apollo link, viimased eksemplarid

Lapsele jõuluks, vanakraamipood

Nääriametid , Ellen Niit – vanakraamipood

advendikalender_v8

Suur jõuluraamat – Apollo link

Jõuluime – Lambrine blogi tutvustus

advendikalender_v12

Talve saladused – sarnase raamatu “Õunapuu saladused” tutvustus MM-s.

Hiireke Tupsu seikleb lumes – Apollo link

Lumekuninganna ruumiline raamat – MM tutvustus

advendikalender_v13

Lumised lood – Lambrine blogi tutvustus

Mägedes – pildiraamat mägede teemal – vanakraamipood

Pildiraamat mägedest – Apollo link

advendikalender_v14

The game of light – MM tutvustus

Ja 2019.a lisandunud raamatud

NB! Kõik minevikus ilmunud ja tulevikus ilmuvad Mutukamoosi advendikalendri postitused leiad sildi “advendikalender” alt.

Kindlasti ma soovitan lugeda ka Lambrine raamatute advendikalendri postitust. Tema lisas puuduvate raamatute asemele väljatrükid Tähekesest ja seal on korralik lingikogu jõuluteemaliste jutukeste juurde.

Ja nagu ikka, ootan ma Sinu häid raamatusoovitusi – mida võiks siia loetelusse lisada?

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

 

 

14 thoughts on “Raamatute advendikalender 2018

  1. Alice says:

    Me oleme nii teinud, et 25-ndal saab laps viimase raamatu ja see on korralik paks raamat (ostetud uuena) ja kuna meil siin Inglismaal avatakse kingitusi 25-nda hommikul, siis see on automaatselt ka üks tema jõulukingitustest. Lapsele on kohe alguses öeldud, et see on viimane raamat ja see seisab valitavate raamatute taga.

    PS. Blogi nimi ei ole enam Knight’s Castle, vaid Elu Rüütli Lossis 🙂 Muutsin eestikeelseks , et mõni laps või lapsevanem lapse koolist juhuslikult peale ei satuks 🙂

  2. mutukamoos says:

    Uhh, ma seda ei pannudki tähele, et blogi nimi muutunud – ma ise käin aadressi kaudu ja see ju ikka Knightscastle.
    Mulle hakkas kalendri pikendamine meeldima seepärast, et tavaliselt kestab meie jõulupuhkus sinnamaani ja see oli selline mõnus Hyggelik asi, mida talvepuhkuse ajal teha 🙂 Aga sa nummerdad ka eks? Kuigi ma saaks ka teoreetiliselt ühe raamatu teistmoodi pakkida ja öelda, et selle võtame viimasena ja teisi võtavad suvaliselt. Ma arvan, et võibolla järgmisel aastal veel jätkan vanaviisi ja siis edaspidi mängin süsteemi ringi, sest loodetavasti siis on mõlemad lapsed iseseisvad lugejad ja siis võiks ju teisiti teha. Et loevad kogu perele ette või midagi sarnast 😀 Kuidas teil on, kumb loeb?

    • Alice says:

      Ei ma ei nummerda, ise valimine on just üks magustoit selle kõige juures :). Me paneme kõige viimasele raamatule paberlile lisaks ka paela ümber ja seega on kohe näha et see on teistest erinev, sest teiste raamatute jaoks me paelu ei kasuta.

      Me vist kõige esimesel aastal, kui me selle raamatu advendikalendriga alustasime, lugesime talle neid raamatuid ette (mina eestikeelseid ja Pete inglise omi), või ta siis ise luges mulle mõne ingliskeelse ette kui Pete-i polnud kodus või ta ei saanud mingil muul põhjusel lugejaks olla (seda enam, et ingliskeelseid raamatuid oli hunnikus ju ikkagi tunduvalt rohkem).

      Kuna lühikese tekstiga Eesti raamatud olid järgnevatel aastatel tema jaoks juba üsna titekad ja meil polnud uusi ka kuskilt eriti juurde võtta, siis suures enamuses olid raamatud ingliskeelsed ja ta luges neid ise. Sel aastal loeb ka ise, sest ta loebki tavaliselt enne magama jäämist raamatuid ning mina talle ingliskeelseid raamatuid nagunii ette ei loe 🙂 Mul vist on sel korral paar suvel Eestist ostetud raamatud ka, nii et neid ma siis loen ikka ise või me loeme koos (tema osa tekstist ja mina osa, või tema loeb mõne tegelase dialooge ette).

      Mul on plaan homme raamatuid pakkima hakata. Olen ise sama elevil kui laps, kui mitte isegi natuke rohkem 😀 Ühe raamatute postituse pean samuti jõudma homme ära postitada.

  3. Carina says:

    Kas on mingeid nippe, kuidas 2a8k seda kalendrit ette võtta, peidan raamatukorvi ära päevaks ja õhtul võtan välja?

    • mutukamoos says:

      Minu meelest Lambrine tegi nii, et raamatud olid virnas kapi/kummuti peal. Silma all aga käeulatusest väljas. Meil selles vanuses kippus jah nii olema, et pisem laps tõi mitu korda päevas raamatu avamiseks. Või siis pidime kaks raamatut avama, sest ta ei saanud aru, et peaks kordamööda seda tegema. Õnneks oli meil tookord selline detsember, kus rändasime palju ja mitmed õhtud jäid vahele nii et lõpuks pidasid raamatud ilusti jõululaupäevani vastu. Nüüd takkajärgi teeks ilmselt nii, et paneksin kõrgemale ära.

    • mutukamoos says:

      See jõululugude raamat tundub kaane järgi väga ilusate piltidega olevat! Jätan meelde ja ehk järgmisel aastal satub ka meie kalendrisse!
      Ja meie tänase hambaarstil käigu valguses peaks ka piraadi-raamatu ette võtma 😀 Igal juhul tänud soovituste eest!

  4. Liina says:

    Avastasin juhuslikult su blogi täna ja ei suuda lugemist lõpetada. Nii ägedaid ideid ja inspiratsiooni, mis ma juba saanud olen, aga see advendiraamatu idee on imeline! Kuigi mul endal lapsi veel ei ole, siis ei jõua juba ära oodata, et tulevikus saaks seda ideed rakendada ja kuna töötan lastega, siis saan selle kasutusele võtta juba sel aastal ja enda kolleegidele samuti head ideed jagada. See kommide igapäevane söömine ja liigne tarbimiskultuur on jõulude üks negatiivsemaid aspekte, kuid selline lahendus on kulda väärt! Tänan sind seda jagamast ja inspireerimast!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga