5 eestikeelset meisterdus- ja kunstitööde lehte

kunstitunni teooria

Jagan teiega viite eestikeelset lehte, kust on võimalik saada ideid lastega kunsti- ja meisterdustööde tegemiseks. Need lehed on head ka sellepoolest, et jagavad teoreetilisi nõuandeid nii tehnikate osas kui ka seda, mis vanuses lastega midagi teha võiks.

1. Aktiviseerivad tegevusedKuressaare Ametikooli e-õppe materjalide kogumik, koostanud Kristiina Kalf. Sellele lehele on koondatud nii meisterdusideid kui ka palju infot erinevate tehnikate metoodika kohta vanuserühmade kaupa. Näiteks:

Infot on seal meeletult ja ma ei ole jõudnud kõike läbi töötada. Loodetavasti lehte maha ei võeta. Tundub, et enamvähem sama info (kontrollisin ainult pisteliselt) koondatud siin ka ühte pdf faili. Kristiina Kalfi koostatud on ka mõned meie raamatupoodides olevad õppemängud.

2. Paberist meisterdused koolieelses eas – Gled-Airiin Saarso, TLÜ õppejõud. Mitmed vahvad voltimis- ja lõikamistööd paberist. Enamus näiteid siiski pigem koolieelikule, kuid on antud ka mõned vihjed maimikule:

Kaheaastase esimesed meisterdused on just paberist, laps rebib ja liimib. Tegevused ei ole tulemusele orienteeritud, pigem on tähtis käelihaseid arendav kortsutamine ja liimipulga käes püsimise õppimine.

Kolmeaastane on võlutud liimimisest, suurte pindade liimiga katmisest, soovitav oleks anda lapsele nii liimipulk kui ka pintslit ja segatud liimisegusid. Kolmeaastaselt hakatakse kasutama kääre, sobiv aeg on alustada töövahendite kasutamise oskuste õpetamist. Lapsele meeldib rebida ja kortsutada, pikka ja püsivat tegevust on veel vara loota.

Voltimise alamlehel on ka toredate pop-up kaartide tegemise õpetus.

3. Käsitöö tehnikad lasteasutusessamalt autorilt veel üks heade näidete ja ideedega meisterdamiste kogumik koos metoodiliste nõuannetega. Siit saab ideid kollaažide, kleepetööde jm paberimeisterduste jaoks (nt paberi augustamine). Käsitletud on ka tekstuurpaberite tegemine.

4. Riinukas meisterdab – väike kogumik paberist meisterdamisi ning mõned kunstitehnikad (mullikiletrükk, kuulitrükk, lõngatrükk jne). Retseptid: soolatainas, liivatainas, pudruvärv ja soola-jahu näpuvärvid. Veidi raskesti loetav, sest täpitähed on sümbolitega asendatud, kuid mõned ideed peaks ikka saama.

5. Võimalusi kunstitunni värskendamiseks –  Anne Vaino, Rannamõisa lasteaia kunstiõpetaja, terviseteaduste magister (kunstiteraapia). Kas lapsed lihtsalt sodivad või hoopis arenevad? Kumb on olulisem, kas ilus lõpptulemus või õppimine läbi protsessi?

Et vanemate ootusi täita, kasutatakse lasteaedades joonistamise, maalimise, voolimise ja meisterdamise õpetamisel šabloone ja muid „laste tööd kergendavaid” vahendeid, mille tulemusena on kõik tööd realistlikud ja ilusad, kuid ka ühesugused ning kokkuvõttes, vastupidi kunstitunni eesmärgile, loovust pärssivad.

Mul mõned lingid on veel varuks, kuid ega seda eestikeelset materjali veebis ikka palju ei ole.  Eriti kehvad lood on selliste lehtedega, mida oleks veebilehitsejas mugav sirvida ja konkreetse päeva jaoks ideid leida. Nii et kui te teate mõnda asjalikku kogumikku, siis võite kommentaarides teada anda!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga