Montessori igapäevaelu harjutus: lillede seadmine

montessori lillede seadmine

Montessori pedagoogika paneb suurt rõhku igapäevaoskuste omandamisele ning lapse oskusele hoolitseda oma ümbritseva eest. Näiteks on Montessori lasteaedades igapäevaelu tegevuskeskuses väljas lilleseade tegevus. Seal näeb see asi küll välja nii, et avariiulitel on kandikud erinevate tegevustega, kust siis laps valib endale meeldiva, võtab kandiku ja kannab selle töölauale. Hiljem viib kandiku tagasi.

Meil kodus veel kandikusüsteemi ei ole. Veidi olen seda katsetanud, kuid ruumipuudus on suur ja nii ta siis on jäänud. Ja kodustes tingimustes värskete lillede riiulil hoidmine ei ole vist kõige praktilisem ka. Ühesõnaga meie lilleseadmine nägi välja nii, et kõigepealt läksime koos aiamaale lilli lõikama, mis peale Tirts esimese sületäiega juba terrassile tormas ja lilled suvalist pidi vanaema lilledega vaasi pistis (küll on hea kui vanaemal on suur aiamaa ja terrass, kus lilli sättida). Ma siis tõin talle tühja vaasi ja hakkasime lilli ükshaaval vaasi panema. Peab mainima, et lillede üksteisest eraldamine ja vaasile pihta saamine on kahesele paras katsumus. Selle harjutuse juurde kuulub ka vaasi vee valamine. Veidi vanema lapsega saaks harjutada ka lillede parajaks lõikamist.

Lillede seadmine arendab hästi peenmotoorikat ja lapse esteetikameelt. Kui värskeid lilli võtta ei ole, võib kasutada ka kunstlilli (kuigi siis tekib küsimus, miks harjutada vee valamist). Me oleme seda harjutust teinud ka pargist korjatud puulehtedega. 

Kel huvi lugeda, kuidas seda harjutust Montessori viisil teha, siis:

Ja kui sellest jäi väheks, siis suur kogumik Montessori pedagoogikast inspireeritud tegevustest lilledega Living Montessori Now lehel. Sealsed tegevused annavad ka algteadmised botaanikast ja on paljuski vanematele lastele.

One thought on “Montessori igapäevaelu harjutus: lillede seadmine

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga