Sügisene meisterdamine soolataignaga

soolatainas sygise meisterdamised

Tegin üle pika aja jälle soolatainast, seekord siis värvilist. Katsetasin veidi teistsugust retsepti ka.

Keetmata soolataigna retsept

  • 2 tassi jahu
  • 1 tass peensoola
  • 2 tl õli
  • 1,5 tassi keevat vett
  • toiduvärvi

Sega ained omavahel ja sõtku tainas. Kui jääb nätske, siis lisa jahu. Toiduvärv lisa keeva vee hulka enne teiste ainetega kokku panemist. Lapsed võivad ka aidata segada ja koguseid mõõta. Ainult alguses on segu kuum ja siis peaks täiskasvanu tegutsema. Retsepti allikas: The Imagination Tree.  Tema lisas ka törtsu sidrunimahla, kuid seda mul kodus ei olnud ja jätsin vahele.

soolatainas-1

Soolataigna tegin varem õhtul valmis ja panin kaanega karpi, et ära ei kuivaks. Järgmisel päeval kraamisin nii taigna kui pargist korjatud tammetõrud ja puulehed välja ja hakkasime  Tirtsuga mökeldama. Peamiselt tegutses ta seekord üksi ja ma ainult aegajalt sekkusin ja näitasin uusi suundi kätte. Näiteks seda, kuidas puulehe jälge taigna peale rullida. See tegevus hakkas talle väga meeldima, eriti see lehe lahtitõmbamise osa. Muudkui rullis ja tõmbas ja hõiskas. Lisaks torkis ta väikese puuoksaga auke taignapallidesse ja kaunistas neid tõrudega. Lõpuks otsis mänguloomade seast üles lamba ja hakkas jälle jalajälgi tegema. Need mänguloomad on ikka ühed tänulikud tegelased, igal pool meil kasutuses.

soolatainas-2

Mina voolisin ka mõned teod. Tirts on hakanud meil ka kildu viskama – pani kaks tigu ninapidi kokku ja teatas “Tigu musi!”. Vat siis. Lisaks voolisin mõned kausikesed, kuhu Tirts tammetõrud ilusti sisse sai panna.

Eelmise soolataigna retsepti leiad siit – Kodune soolatainas.

Millist soolataigna retsepti teie olete kasutanud? Ma keedetud versiooni ei ole veel proovinud, et kas see on parem?

11 thoughts on “Sügisene meisterdamine soolataignaga

  1. helen says:

    No see emme on küll eriline meistrimees(naine), lausa plastiliini tigu ja kausike:))) Proovime tainast/taigent homme!!! Lastel tammetõrusid taskud täis, saab tore mökerdus olema!

  2. mutukamoos says:

    No tigu on olude sunnil – hetkel on see tegelane täielik hitt. Nii kui teleka käima panen, nõutakse teo multikat (minuscule). Ja eks seda kerge voolida ka ja ussikese osaga saab Tirts ise peaaegu hakkama, kokku rullimine on veel probleem.
    Õnneks ei esita 2aastane emale erilisi meistrimehe nõudmisi ja lihtsad asjad sobivad lammutamiseks väga hästi :))
    Anna siis teada, kuidas tainas lastele meeldis! Kui nad miskit asjalikku teevad, siis võib ju ära ka lasta kivistuda.

  3. Marika says:

    Meie just tegime seda soolatanast ja hetkel 4aastane meisterdab köögis hoolega (ja lakub aeg-ajalt sõrmi, ikkagi ju soolane). Kuna meie lähedal poes toiduvärve ei olnud (küll aga panin veidi sidrunimahla), siis on meil see värv selline naturaalvalge 🙂 Aga päris mõnus mass on küll. Ise ka voolisin seal hoolega. Kohe peaks mu 2aastane ka ärkama, küll ta siis rõõmustab, kui näeb, et terve karp voolimismassi on ootamas :).

  4. Kristi says:

    Kas selleks, et see tainas kivistuks ära peab ahjus küpsetama või kivistub ka õhu käes seistes? meisterdasime lapsega medaleid, mida ta viiendal sünnipäeval külalistele jagada 🙂

    • mutukamoos says:

      Ausalt öeldes ma ei ole kivistumist katsetanud. Nii palju kui blogides on silma jäänud, siis soovitatakse siiski ahjust läbi lasta. Eks see on lõpuks katse-eksitusmeetod, milline kuivamine konkreetsele taignale sobib (sest ka neid retsepte on erinevaid). Kõige suurem oht on, et ese kuivab praguliseks.

      • Anonüümne says:

        Ahjus sai ilusti kiviks. Proovisin ka niisama kuivatada, aga siis muutusid halliks ega kivistunud. Tänud 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga