Millised on arendavad mänguasjad?

arendavad mänguasjad

Kas olete tähele pannud, et paljudes lastetarvete veebipoodides on mänguasjade sektsioonis oma alajaotus “arendavad mänguasjad”? Mind paneb selline jaotus alati muigama, eriti kui vaadata valikut, mida selle alt leida võib. Alates imikule tähtede õpetamisest…

Netis surfates olen aja jooksul sattunud väga asjalikele blogidele, mida peavad oma ala spetsialistid. Näiteks The Little Stories on keskendunud lapse kõne arendamisele. Autoriks on litsentseeritud kõneterapeut (i.k. speech-language pathologist, eesti keeles siis ehk logopeed?). Toon siinkohal välja mõned tema kirjutatud mänguasjasoovitused:

Mida jälgida mänguasjade soetamisel:

 • Unusta sugu. Ka poisid peaksid nukkudega mängima! Kosmoselaevad ja robotid on teema, mida laps ei ole selles vanuses veel kogenud ja on tema jaoks abstraktne. Küll aga on väga konkreetsed mänguköök ja muud igapäevaga seotud rollimängud.
 • Vali mänguasjad, mis kasvavad koos lapsega, mitte ei õpeta spetsiifilist oskust. Kui see oskus omandatud, ei paku see lapsele enam huvi. Nukumajaga mängides aga õpib laps mõisteid “sööme”, “magame”, “üleval, “all” jne.
 • Vali lelud, millega laps saab midagi TEHA, mitte mis TEEVAD midagi tema eest. Viimase alla kuuluvad kõik need lärmakad patareidega töötavad “vajuta nuppu” mänguasjad.
 • Unusta SCLAN mänguasjad (vt seletus allpool).
 • Ole minimalistlik. Kui lapsel on vähem asju, mängib ta nendega sisukamalt kui siis, kui ta tormab ühe lelu juurest teise juurde.

Kõik need punktid on ilusti lahti kirjutatud postituses “Toy Dos and Don’ ts“.

Mis on SCLAN?

 • Shapes (kujundid)
 • Colors (värvid)
 • Letters (tähed)
 • AND (ja)
 • Numbers (numbrid)

Poed on täis mänguasju,  mis peaks meie mitterääkivatele või alles rääkima õppivatele lastele õpetama värve, kujundeid, tähti ja numbreid. Aga ta ei oska isegi öelda, et tal on janu! Kumb on olulisem, mida sellises vanuses laps oskaks väljendada? Kuni lapse sõnavara on veel piiratud ja ta ei oska oma põhivajadusi sõnaliselt väljendada, ei ole tal vaja osata öelda “kollane” või tunda numbreid ja tähti. Loe täpsemalt – “Good Page, bad page“.

Kõne arengut soosivad mänguasjad

Twodaloo blogi peab samuti oma ala spetsialist (speech-language pathologist) ja tema koostas nimekirja mänguasjadest (koos piltidega), mis soodustavad kõne arengut, lähtudes järgmistest printsiipidest:

 • kvaliteetsed ja vastupidavad
 • paljude kasutusvõimalustega
 • ILMA PATAREIDETA
 • seotud nende tegevustega, millega laps on kokku puutunud ja mille mõttest ta aru saab (nt igapäevatoimetused)
 • soodustavad suhtlemist

Sellised on näiteks:

 • farmiloomad
 • erinevad klotsid
 • beebinukk oma varustusega
 • muusikariistad
 • kineetiline liiv ja muud sensoorsed materjalid
 • vee- ja vannimänguasjad (veemängud)
 • plastiliin, Play-Doh
 • nukumaja
 • mänguköök ja mängutoit
 • kunstitarbed

Loe ka:

Meie lemmikud mänguasjad vanuses 1-2a

Meie lemmikud mäbuasjad vanuses 2-3a

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

One thought on “Millised on arendavad mänguasjad?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga