Peenmotoorika harjutus pipetiga

montessori vesi pipetiga

Selle Montessori praktilise elu harjutustest inspireeritud tegevuse jaoks läheb vaja pipetti, kahte klaasi ja vett. Soovi korral võib vee toiduvärviga teist värvi toonida, siis saab laps paremini aru, kus on vesi. Harjutuse eesmärk on pipetiga transportida vesi ühest klaasist teise. Lihtne 🙂

montessori vesi pipetiga 2

Kui ma Tirtsule seda harjutust tutvustasin, läks ühel hetkel mu oma pipett katki. Seni, kuni ma uut otsima läksin, siis hakkas Tirts juba muude asjadega tegelema ja mina sain mõttes ohata, et jälle üks tore harjutus, mis talle huvi ei paku (neid ikka jagub omajagu). Igaks juhuks jätsin kandiku koos tarvikutega lauale, et äkki ta pöördub siiski ise ülesande juurde tagasi. Ja pöörduski, korduvalt! Kandik oli meil väljas mitu päeva ja Tirtsule täitsa meeldis pipetiga mässata. Muidugi kõik korrad olid lühikesed ja nii kaugele ta ei jõudnudki, et klaas oleks tühjaks saanud.

Vanematele lastele, kel peenmotoorika arenenum, on hea selline harjutus, kus pigistada tuleb täpselt üks tilk. Vt näide. Sellisel juhul võib anumaks olla kas jääkuubikuvorm või assortiikommide alus vms, mis kodus leidub.

Ainete transportimise tegevused on üks osa Montessori igapäevaelu harjutustest. Ideid, mida ja kuidas veel teha saaks, leiate näiteks Absorbent Minds Montessori lehelt.

Tirts on 2a7k.

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

3 thoughts on “Peenmotoorika harjutus pipetiga

 1. Kristiina says:

  Minu 2-aastasele poisile hirmsasti meeldib veega mässata ja ma olen sellise harjutuse või mängu jaoks hoidnud alles need väikesed füsioloogilise lahuse pehmest plastikust ampullid, mida saab ka väga edukalt pipetina kasutada 🙂 Kuna aga tal pole palju püsivust, lõppeb meil sedalaadi mässamine kiiresti sellega, et ta valab lihtsalt vett ühest anumast teise ja eriti riukaid täis päeval kallatakse see vesi nt lauale 😀 Edaspidi hakkame seda harrastama ilmselt vannitoas 🙂

  • mutukamoos says:

   Jälle üks hea vihje ja veidi liiga hilja 😀 Meil oli just nohu periood, kus iga päev viskasin neid ampulle minema. See pipetiga mäng on meil ka Tirtsu võimete piirimail ja seetõttu on püsivust vähem. Vee kallamisega tegeleb ta ikka oluliselt kauem ja no vannis võib ta istuda ja ühest topsikust teise vett kallata tund aega, hoolimata sellest, et vesi on täiesti ära jahtunud juba 🙂 Oleks meil suurem elamine, siis ma kaaluks nn vee- ja liivalaua soetamist. See selline kausikestega plastmasslaud, lapse kõrgusel, ja seal saaks kõiki neid “messy play” mänge mängida.

 2. Kätlin says:

  Postituse lugemise ajal mõtlesin, kui vana laps seda harjutust tegi, jõudsin lõpuni ja leidsin vastuse. Nii tore! 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga