Montessorist inspireeritud: harjutus helmeste ja pintsettidega

montessori pintsettidega

Pintsetid on ideaalne tööriist peenmotoorika arendamiseks. Montessori metoodikas kasutatakse neid pisiesemete ühest anumast teise tõstmiseks. Variatsioone on siin palju – tõsta võib puuhelmeid, pärleid, karvapallikesi jne. Tõsta võib kas ühest kausist teise või ka munakarpi, jääkuubikuvormidesse, asssortiikommikarbi sisusse.

Sobivate pintsettide leidmine on olnud mulle paras peavalu. Tuleb välja, et neid naljalt poest ei leia. Seni parim poevariant on IKEA laste köögitarvete komplekt, kuid need pintsetid ja pisikesed karvapallid omavahel kokku ei sobinud. Mina saaks jah nende kasutamisega hakkama, kuid Tirtsu jaoks ei olnud nad head, sest palli oli raske lahti lasta. Ilmselt oleks lihtsam olnud puuhelmeste kasutamine, kuid tookord ma selle peale ei tulnud. Nüüd hiljuti aga sattusin sekkaris ühtede pintsettide peale ja olen nendega ülirahul. Pildiloleva munaresti leidsin ka sealt. Kirbukad ja sekkarid on head kohad Montessori tegevuste tarvikute leidmiseks – erinevad temaatilised kandikud ja lusikad, armsad kannukesed, pintsetid, pipetid jne. Või siis minge vanaema kappi kolama, kindlasti on seal mõned lahedad õunakujulised kausid, millega saaks sügisel temaatilise sorteerimisharjutuse teha. Kui ainult kodu oleks suurem nende hoiustamiseks…

NB! Selle harjutuse puhul  on oluline, et helmeid oleks sama arv nagu on auke, kuhu nad panna tuleb. Üks-ühele seose loomine on eeltöö loendamise õppimisele.

montessori pintsettidega2

Nagu kõikide harjutuste puhul on kordamine vajalik vilumuse tekkimiseks. Seepärast näeb Montessori metoodika ette, et lapsel on võimalik tegevuse juurde omal soovil tagasi pöörduda (tegevuskeskused avariiulitel). Meil ei ole kodus nii palju ruumi, et saaksin hoida väljas korraga mitut tegevust, kuid ühe jaoks olen seni ikka ruumi leidnud. Tirtsule pintsetitöö meeldis, kuigi ta ei tegelenud sellega korraga vast üle kümne minuti. Ta tõstis helmeid edasi-tagasi ühe kasutuskorra ajal umbes 3-4 korda. Küll aga pöördus ta päeva jooksul selle tegevuse juurde korduvalt tagasi.

montessori pintsettidega3

Tirts on 2a9k.

Montessori Practical Life: Introduction to Tweezing – loe, kuidas lapsele Montessori harjutust tutvustada.

Kõikide siin blogis tutvustatavate tegevuste puhul peab lapsevanem ise hindama oma lapse valmisolekut kasutama pisiesemeid. Kui laps ei ole veel valmis nii pisikeste asjadega mängima (kipub suhu panema), siis soovitan oodata mõni kuu ja uuesti katsetada. Olenevalt lapse vanusest ja valmisolekust tuleks neid tegevusi teha vanema järelvalve all.

Tutvu ka teiste Montessorist inspireeritud harjutustega.

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga