Kuulsad Montessori-õpilased

Kui Eveliis kirjutas hästi armsasti oma blogis eelarvamusest Montessori kool = “totude-kool”, oli mul esialgu tahtmine sealsamas kommenteerida, et ega ta väga mööda ei pannudki 🙂 Siis aga küpses peas alloleva postituse idee.

Nimelt töötas Maria Montessori vaimupuudega lastega ja nende põhjal ta oma meetodi lõigi. Peale seda sai ta võimaluse katsetada oma teooriat “normaalsete” laste peal – selle jaoks loodi kool, kuhu pandi agulilapsed. Katse-eksitusmeetodil lihvis ta oma meetodit (sealhulgas töötas välja ka kindlad õppevahendid – roosa torn, pruun trepp, punased ridvad jne), mida hakati rakendama tuhandetes koolides üle maailma.

Aga kuna postituse idee oli näidata, kuidas totude-koolist sai täiesti tavaliste laste kool, mille lõpetajad on edukad (tihti isegi väga edukad) erinevatel elualadel, siis koostasin nimekirja kuulsatest inimestest, kes on õppinud Montessori koolis:

 • Larry Page ja Sergey Brin – Google asutajad
 • Jeff Bezos –  Amazon.com asutaja
 • Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis – U.S.A kunagine esileedi
 • Prints William ja prints Harry
 • George Clooney – näitleja
 • Anne Frank – kuulus päevikupidaja II MS ajal
 • Friedensreich Hundertwasser – Austria kunstnik ja arhitekt
 • Jimmy Wales – Wikipedia asutaja
 • Helen Hunt – näitleja
 • Will Wright – “The Sims” videomängu looja
 • Gabriel Garcia Marquez – kirjanik

Pikema nimekirja koos haridustee kirjelustega leiate montessorianswers.com lehelt. Sealt pärineb ka allolev tsitaat:

It was while researching the information for this page that I noticed something. Most forms of education have produced famous graduates, but most of these graduates are in a certain field. Waldorf graduates are predominately in the arts, East Coast prep school graduates go mainly into business, law and politics. Montessori graduates, on the other hand, are across the board; computer engineering, literature, art, medicine, politics, acting, …

Igaks juhuks mainin ära, et ma ei arva, et tänu sellele, et ma kodus aegajalt oma lapsega mannale joonistan ja ube sorteerin, saab temast järgmine Larry Page või Jeff Bezos 🙂 Ma annan endale täitsa aru, et minu teadmised ei küündi sertifitseeritud Montessori õpetaja tasemele ja kodus ma ei suuda ega oska luua õiget keskkonda ja meie puhul saab ikka ainult rääkida “Montessorist inspireeritud” kasvatusest.

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

0 thoughts on “Kuulsad Montessori-õpilased

 1. JMP says:

  No näed…ma ei olnudki siis puberteedina päris totu, et ikka natuke oli mul õigus;) Tegelt peaksin ma su peale pahane olema, sa oled mind nüüd nii “ära rikkunud”, et ma muudkui loen ja uurin ja puurin, nii põnev tundub kogu see teema. Ja Idal lasen toiduga “mängida” jne jne jne

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga