Nõuandeid beebiga matkale minekuks. Osa 2

beebiga telkima2

Jätkame eelmisel korral alustatud matkamise teemaga. Seekord jagab Elisa nõuandeid matka ajaks.

Planeerimine

  • Matkal võib juhtuda kõike – esmaabi andmise kordamine enne iga matka on enam kui asjakohane!
  • Alusta väikestest vahemaadest – saad teada, millal beebil väsimus ja jorin peal ja kui palju ta üldse n-ö kannatab. Meie kilometraaži näiteid: 9-kuusega 4-5 km ühe tunni jooksul ja siis paus mängimiseks. Või (kõhukotis) magava 9-kuusega 8 km 1,5 h jooksul.
  • Mine matkale võimalikult vara hommikul, siis olete mõlemad värsked ja lapse lõunaune aeg ei tule liiga ruttu peale. Õhtul on lapsed harilikult pisut virilamad ja väsivad kiiremini.
  • Ole kannatlik ja ära eelda mingi kindla eesmärgi täitmist, nt et käite kuskil kindlas kohas või läbite xx kilomeetrit või matkate y tundi.
  • Valmistu nutuks, virinaks ja paljudeks peatusteks suvalistes kohtades
  • Kui lähed väikese beebiga vaid telkima, mitte ka matkama (või on parkla telkimisplatsi lähedal), on hea variant võtta ta vankrikorv magamiseks kaasa – põnnil on seal tuttavlikult kodune ja mõnus magada.
  • Tee enne matka kodulähedases metsas jalutuskäik matkavarustusega, et proovida järgi, kuidas varustus toimib, mida muutma peaks jne. Siinkohal saad ka testida, kui raske kogu su varandus on ja kodus kriitiliselt üle vaadata, kas kõike seda ikka vaja on.

Matkates

  • Anna lapsele vahepeal mõni oksake või puuleht uudistamiseks
  • Vajadusel muutke marsruuti või distantsi lihtsamaks ja tehke puhkepause, et lasta lapsel mängida – katsuda puid ja muru ja närida käbi :D. Marsuut võiks olla selline, kus annab “lõigata”, kui selleks peaks vajadus tekkima.
  • Kui laps hakkab matkamisest tüdinema, aga vaja on veel natuke edasi minna – laula matkalaule (osta/tee ise oma lemmiklauludega laulik). Mürakaru lemmikuks on erinevad hoogsad või marsilaulud (“Jää vabaks, Eesti meri” ja “Metsavendade laul”) või sellised, kuhu liigutusi juurde peab tegema (“Mul on üks tore tädi”).
  • Veekogu juures peatudes jälgi lapsi kogu aeg, õnnetus ei hüüa tulles. Arvesta aga, et väikeste laste valvamist ei saa teha raamatut või ajakirja lugedes – nii võib ohtlik hetk märkamata jääda.
  • Võta oma prügi metsast koju kaasa. Toidujäätmed ja ka kasutatud mähkmed võivad oma lõhnadega metsloomi uudistama kutsuda ning päris kole oleks, kui teist järgmine matkaline teie metslooma poolt laiali pillutud prügi eest leiaks. Hoiame loodust!

matkamine lastega

Appi, sääsed-parmud-puugid!

Usun, et keegi ei taha väga oma väikesele imikule mingit keemiat peale määrida või pihustada. Kuidas siis aga last satikate eest kaitsta? Laste puhul on parim variant kaitseks eelkõige õige rõivastus – püksid võiksid alt hoida jala ligi, sokid võiks tõmmata püksisäärte peale. Särk alati pükste sisse toppida ja kui ilm lubab, kasutage pika varrukaga särki. Nii on putukatel raskem lapse nahani jõuda. Soovituslik on panna lapsele selga heledad riided – siis märkab mööda riideid ronivat putukat kergemini.

Kui laps on seljakott-toolis, siis saab üle lapse ka näiteks suure sääsevõrgu visata. Mu abikaasa ostis meile ehituspoest suure tüki sääsevõrku ja viskasimegi selle lihtsalt üle koti ja lapse ja sidusime alt kinni, siinkohal tulid kinnitamisel taas abiks juba autosõidu artiklis mainitud “krokodill-klambrid”. Mürakarul oli sellest nalja kui palju 🙂

Õnneks on lisaks olemas ka looduslikud sääsetõrjujad. Siinkohal ootaks lugejatelt soovitusi ja kogemuste jagamist – mis tooted teil töötanud on? Või teate head retsepti ise loodusliku putukatõrjuja tegemiseks?

Telgis ööbimine

Kuigi esimesel hetkel võib tunduda beebiga telkimine hirmutav, ei ole seal hullu midagi. Tuleb vaid varuda piisavalt riideid-tekke, kui peaks külm olema, ja siis lihtsalt rahulikult toimetada. Lapse jaoks on see põnev sündmus, nii et pisut tuleb unerežiimi kõikumisega arvestada – Mürakaru oli matkast ja telgist nii põnevil, et uni saabus tavapärasest 1-2 tundi hiljem. Eks siinkohal mängis rolli ka praegune leitsak, võib-olla jahedama ilmaga oleks uni kiiremini saabunud.

Kui hirm telkimise ees ikka väga suur on, siis võib enne “päris” metsa minekut näiteks koduaeda telgi püsti panna ja proovida seal ööbida. Kui öö peale peaks hulluks minema, saab lihtsalt tuppa ära minna.

Tagasi kodus

Puugikontroll!!! Kui leiate endalt või lapselt puugi, saate käitumiseks juhiseid lehelt puuk.ee (otselink puugi eemaldamise juurde).
Õpi oma matkakogemusest järgmise matka planeerimise tarvis, kirjuta pärast matka kohe oma mõtted üles – hiljem ei ole enam tähelepanekud meeles. Pane kirja, mida seekord matkale kaasavõetust vaja ei läinud või ilma milleta saaks tegelikult ka hakkama – näiteks, kas see täispuhutav padi on ikka vajalik metsa kaasa võtta? 🙂 Matkaliste vana nipp on teha endale ise padi, täites magamiskoti hoiukoti oma riietega.

Üldiseid nippe ja soovitusi

  • Esimesel korral võiks auto jääda laagripaika ja matka algus ning lõpp võiks olla sealsamas laagris, siis ei pea ülearuseid asju seljas kaasa vedama. Edaspidi, kui on rohkem kogemusi, võib ka mujal ööbida ja varustust seljas tassida.
  • Mõelge väga korralikult läbi, mida kaasa võtta – kui on liiga palju asju, siis on neid raske vedada, see väsitab ja rikub tuju. Lisaks on paljude asjade hulgast vajaliku leidmine tülikas. Näiteks ei ole minu arvates 9-kuusele lapsele mänguasju vaja kaasa vedada, kogu loodus on tema mänguasjakast. Enamjaolt kipub liigne kaal tulema liigse riide- ja jalanõude varu arvelt – mõtle kriitiliselt ja varu riideid kihiti riietumiseks.
  • Samas on hea endale näiteks mingi õhuke raamat kaasa võtta, mida lugeda, kui laps juba magab, kuid endal veel und ei ole.
  • Lõkke tegemine võib väikesele olla “liiga huvitav”, me jätsime seekord tule tegemata, et uudishimuliku põnni tuju keelamisega mitte rikkuda.
  • Korraliku varustusega on mõnus matkata, “käib kah” või “ajab asja ära” varustusega (näiteks telk, mis vihma läbi laseb) võib saada nii halva kogemuse, et ei tahagi enam kunagi uuesti proovida.
  • Kõige olulisem on meeles pidada, et see matk peab lõbus olema – pole mõtet hambad ristis kuskile tormata, nii et lapsed nutavad ja endal pole aega ringi vaadata – sellist kogemust ei taha keegi korrata ja sellega on edaspidistel matkamistel kriips peal.

Head matkaõnne!
Elisa

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

3 thoughts on “Nõuandeid beebiga matkale minekuks. Osa 2

  1. Toadraakon says:

    Me leppisime lastega tuttavatega kokku, et lepime iga kuu viimaseks pühapäevaks ühe koha kuhu ühiselt matkama minna. Põhimõttel, et kes saab see tuleb ning suurt planeerimist ja suuri eesmärke ei tee ning igaüks võtab lõkketoidu ise (mida soovi korral jagab). Soovitan igati seda.
    Lisaks on koorunud mõtteid, mida huvitavat lõkkel teha. Kindlasti on lastel huvitavam vortikesi teha kui grillliha, sest esimest jaksavad nad ise ka küpsetada ja üldse saab kiiremini söögi kätte. Küpsebanaanid – paned koorimata banaanid niisama sütele küpsema või lõikad pealt lahti ja paned sisse šokolaaditükke. Leib-sai-sepik, eriti nö lahtised, kodused, seemnetega. Apelsin pooleks, sisu tühjaks süüa, toores muna sisse kallata ja süte peale küpsema. Kateloki peal oleme teinud kiirmakaronide ja lihakonservi segu.
    Kas kellelgi on teisi lõkketoidu ideid? Kas kellelgi on head kogemust lõkkepanni olemasoluta lõkkel juurvilju grillida?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga