Kust ma saan ideid – ehk blogid, mida ma loen. Alustame Montessori valdkonnaga

Briti palvel jagan oma lemmikute lasteteemaliste blogide linke. Ma jälgin päris paljusid blogisid ja kõiki ei hakka siinkohal ära tooma. Muidugi ma ei loe neid kõiki risti-põiki läbi. Mõned on mul pandud jälgimisse lihtsalt teatud tüüpi postituste pärast ja mittehuvitavatest libisen üle. Mitmed neist käsitlevad vanemate laste tegevusi ja neid ma sirvin niisama, et veidi aimu saada, mis selles vanuses tehakse.

Mul on see postitus mõnda aega pooleli olnud, sest algne plaan oli kõik blogid üles märkida ja siis kuidagi lahterdada ja kategoriseerida. Kuna aga see ülesmärkimine on mul olnud üpris vaevaline, siis otsustasin otsa lahti teha, muidu jääbki seeria tegemata. Niisiis, vabandage väikene segadus ja blogide juhuslik esitlemise järjekord!

Kõigepealt Montessori-teemalised blogid vol1.

Carrots Are Orange

Marnie, USA, muidu majandusalase haridusega, praegu omandab Montessori kraadi nooremale vanuseastmele. Tal on kolm poega ja seetõttu katab blogi erinevaid vanusegruppe, hea allikas erinevat laadi tegevuste ideede leidmiseks.

Sel suvel kirjutas ta hästi põhjalikult lahti erinevad Montessori tunnid. Ma ei ole jõudnud seda materjali veel läbi töötada, kuid panin kõrva taha, et see on seal lihtsas keeles olemas 🙂

How we Montessori

Kylie, Austraalia, 2 poega (6a ja 3a), mõlemad käivad Montessori koolis ja neid põhimõtteid üritatakse võimalikult palju kodus rakendada. Selles blogis saabki hea ülevaate, kuidas üks Montessori põhimõtteid järgiv perekond elab. Siit leiab palju häid ideid igapäevaoskuste valdkonnast (lapsed abiks kodutöödel ja köögis, millised on lastesõbralikud tööriistad jne).

Living Montessori Now

Deb, USA, kogenud Montessori õpetaja. Tal on 2 täiskasvanud last, kes olid koduõppel. Blogi on mõeldud nii Montessori õpetajatele kui ka lapsevanematele, kes soovivad Montessori meetodeid kodus rakendada. Kuna Deb sai hiljuti vanaemaks, siis on beebi teemat ka omajagu.

Debile meeldivad aastaajast lähtuvad temaatilised tegevused, nende kogumik on blogis päris suur.

To the Lesson!

Sasha, USA, kirjutab oma väikesest Montessori koolist. Enamus postitusi on nädalaülevaate stiilis ja pikka juttu ei ole. On pildid perioodi tegevustest – ma lappan nad läbi, midagi jääb meelde ja kui vaja kodus midagi kiirelt kokku panna, siis tulevad mõtted juba ise 🙂

What did we do all day

Kahe koduõppel oleva poja ema (7 ja 8). See on päeviku vormis blogi, kus blogija kirjutab (õppe)tegevustest, mida ta oma lastega teeb. Samuti leiab sealt tonnide viisi viiteid Montessori materjalidele (tasuta, tasulised, isetehtavad jne).

Trillium Montessori

Seemi, USA, Harvardi lõpetanud Montessori õpetaja 🙂 Montessori kooli (3-5 aastastele lastele) blogi, kus on häid näiteid nn Montessori riiulitest ehk tegevustest, mis neil klassiruumis hetkel lastele välja pandud. Nad on oma tarbeks loonud palju Montessori prinditavaid materjale, mida on võimalik neilt suht väikese summa eest osta. Samuti saavad uudiskirjale registreerunud tasuta materjale. See on üks mu lemmikuid blogisid, sest on mitmekülgne, inspireeriv ja jätab väga professionaalse mulje.

Vol2 tuleb ka millalgi! 😉

Eveli

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

11 thoughts on “Kust ma saan ideid – ehk blogid, mida ma loen. Alustame Montessori valdkonnaga

 1. selfmadehistory says:

  Kõik peale Sinu lemmiku Trilliumi on ka minu lugemisnimekirjas! Ja minu lemmik on raudselt Kylie How We Montessori. Mulle väga meeldivad tema mõtisklused Montessori olemusest, tema raamatusoovitused, pildid poistest. Ma täpselt enam ei mäleta aga tema blogi kaudu ma vist montessorini jõudsingi. Ja tema postitusi lugedes jõudsin aegamisi arusaamiseni, et montessori on mindset, mitte lihtsalt õpetamissüsteem.

  • mutukamoos says:

   Ma olen Sinuga täiesti nõus, et Montessori on mindset 🙂 Selles osas on How We Montessori blogi hea näide. Nende blogidega ongi kuidagi nii, et mõned on hästi konkreetsed ja tundidele keskendunud ja teised on just sellised – filosoofilisemad.

 2. Toadraakon says:

  Aitäh järjekordse kasuliku postituse(sarja) eest. Mina olen ka osasid nendest blogidest kasutanud inspiratsiooniallikana ja aimu saanud neist sinu varasemaid postitusi lugedes.
  Nüüd kui minu laps on pooleteiseaasta künnise ületanud, tundub igapäevaste mõtekate tegevuste leiutamine palju keerukam, eriti kui tahaks seda järjepidevalt. Olen mõelnud, et kui lasteaialastel on kindel programm ees, siis võiks olla ka mingi raamat (või muu juhend) veel kodustele väikelastele, mille kasutamine ei võtaks nii palju aega, et rööviks muu aja (loe: lapsega aeg, koduga tegelemise aeg, iseenda aeg, mehega aeg). Keegi on ehk avastanud mõne?

  • selfmadehistory says:

   Eesti keeles on sellisteks juhenditeks Maja Pitamic’i raamatud Õpeta mind seda ise tegema ja Lapse mängud. Mul olid need raamatud ammu olemas aga võttis aega enne kui neid hindama hakkasin. Enne oli ikka vaja pinterestis ringi vaadata ja teiste blogides kolada ja pakse raamatuid lugeda ning siis sain aru, et Pitamic’i raamatutes on kõik põhiline väga lihtsalt ära toodud 😀

   • mutukamoos says:

    Ma olen hetkel ka veel selles “kolamise” faasis :)), kuigi endal Pitamic’i raamat riiulis ootamas. Aga ma olen vähemalt ära märkinud tegevused, mille jaoks vaja veidi ettevalmistusi teha ja siis kasutusele võtta (peale kolimist kunagi).

 3. Toadraakon says:

  “Õpeta mind seda ise tegema” ootab raamaturiiulil ja vaikselt piilun seda juba. Ja “Lapse mäng” puhul ei jõua ära kiruda, et kui mina selle raamatu avastasin, siis oli see juba läbi müüdud igal pool ning pean leppima raamatukogust laenutamisega.
  Nii et jagan sinuga arvamust, et hääd raamatud on.

  • mutukamoos says:

   Mul on kohati sama tunne, et infot on nii palju ja ei oska kuskilt pihta hakata – mis oleks parim etapp praegu jne. Trilliumi blogi soovitab seda online kursust:
   http://www.montessorifortheearth.com/
   Ma täitsa kaalun selle soetamist, sest see on raamatu hinnaga. Et kui meil kolimise trall möödas ja elu veidi rohkem rutiini läinud, siis hakkan uurima, mis kursused veel saadavad ja mis oleks parim.

   • selfmadehistory says:

    Oo, see tundub huvitav ja hea hinnaga. Ja mul on Lisa Nolaniga väike kogemus ka. Eelmisel sügisel-talvel osalesin tema juhitud FB-grupis, muusika ja kunst väikelastega. Kus iga nädal oli mingi teema, jagati omavahel ideid. Igati tore ja inspireeriv oli. Ostsin tema õhutusel ka raamatu First Art for toddlers and twos , mis on üks äraütlemata hea raamat. Sest kõik “projektid” on open ended, on retseptid, kuidas ise kodustest vahendidest erinevaid loomise materjale kokku keerata. Ja ei ole ühtegi värvilist pilti mõne teise lapse valmistehtud töödest, mis minul isiklikult väga meeldib.

    • mutukamoos says:

     Seda on hea kuulda. Kui nüüd embkumb teist minust ette jõuab ja selle kursuse võtab, siis andke teada, kuidas on, eks! 🙂 Ma enne uut aastat ei jõua mõelda veel sellele asjale, aga hea meelega kuulaks muljeid.

 4. Kristiina says:

  Jällegi pean õhkama, kui hea, et ma siin olen 😀 Ma ei oska kuskilt otsast alustada aga selline tuhin on sees, et panen siin oma kahe tegelase jaoks igasuguseid tegevusi kirja. Kumbki ju lasteaias ei käi, seega on minul ajuragistamist rohkem ja tegevusi ikka kulub. Nüüd ma siis kasutan enda aega ehk ööd ja muudkui sirvin siin neid linke, silme eest muidugi kirju ka juba. Pean vist ka esialgu mõne raamatu murtesema, kust näpuga järge ajada, seega homme võtan sammud raamatukokku ja küsin neid samu raamatuid. Aitäh jällegi! 🙂

  • mutukamoos says:

   Kristiina, aitäh heade sõnade eest! Mul ka mõlgub meeles, et peaks mingi plaani koostama. Kolimise ja pühade sagin on möödas, et võiks ju juba 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga