Lauamäng: Tark mees taskus

lauam2ng tark mees taskus

Vahelduseks teen jälle külalispostituse – seekord on kirjutajaks minu kallis kaasa ja juttu tuleb ühest kodumaisest lauamängust, mis meile testimiseks saadeti.

*****************************************************************************

Peale viimast lauamängude alast postitust (“Mehed soovitavad: parimad lauamängud”) pakuti meile võimalust tutvust teha ühe väikese lihtsa Eestis loodud mänguga. „Tark mees taskus“ – taskusse mahub see mäng tõesti, on teine tavalise kaardipaki mõõtu.

Kuna meil mänguseltskond täiskoosseisus saab kokku suhteliselt harva, jäi mäng esialgu riiulile oma aega ootama. Suurtel poistel on aga kannatusega lood just nii nagu on, seega esimene proov sai kolmekesi juba ammu tehtud ja kuna mängul oli jumet, jäi riiulile suurema seltskonna saabumist ootama.

lauam2ng tark mees taskus2

Nagu juba öeldud, mäng on väike, lihtne ja kiire. Mängu idee on leida etteantud tähega algavaid teemasse sobivaid sõnu. Suht lihtne ja geniaalne on mängu ülesehitus, kus kaardi tagaküljel on tähed ja esiküljel teemad. Nii saabki paki pealmise kaardi tagaküljelt lugeda tähe ja viimaselt ümber keeratud kaardilt teema. Punktide, miinuste lugemiseks kasutatakse neidsamu kaarte. Mis samuti on hea – ei mingeid väikesi nupukesi, kaardikesi ega muud sellist kergesti kaotsi minevat. Päris hea, sest oma väiksuses ja lihtsuses on see mäng hea kusagile reisidele, piknikule, randa, jne kaasa võtta.lauamang tark mees taskus3

Autori poolt on välja mõeldud 3 erinevat mänguvarianti.  A – kiiruse peale, B – esimese eksimuseni ja C – hulga peale. Esimene variant tähendab siis seda, et punkti(d) saab see, kes esimesena õige variandi hüüab. Võib ka öelda, aga pigem siiski hüütakse, kuna hasart tuleb ka mängu. Teises variandis korjab miinused see, kes ei suuda sobiva tähega algavat sõna leida või siis ei sobi sõna kategooriasse. Kolmas variant eeldab kirjutus- ja ajamõõtmisvahendi olemasolu, kuna seal on parim see, kes ette antud aja jooksul suudab rohkem sobivaid sõnu kirja panna.lauamang tark mees taskus4

Kuna A-variant tundus selline, mis võib palju vaidlusi tekkitada, kes siiski ütles esimesena ja C variandi jaoks oli lisavahendeid vaja, oleme mänginud ainult B varianti.

Esialgu mängu kirjeldust ja reegleid lugedes ei tundunud selles mängus miskit keerulist olevat, eestikeelseid sõnu ju ikka teab ja isegi kõigi tähtedega algavat mõnda sõna ikka teab. Tegelikkus aga osutus vähe teiseks. Loomulikult oli palju lihtsaid variante nagu K-tähega puud/põõsad, I-tähega riigid, TD-tähega linnad. Aga sekka tuli ka tõsiseid pähkleid. J-tähega pillid, O-tähega joogid, E-tähega maavarad, jne. Võimalike kombinatsioonide hulk päris suur, kuna teemasid on väga palju. Täpselt üle ei vaadanud, aga jäi tunne, et korduvaid teemasid ei olnud. Samas see suur hulk teemasid on ka mängu üks väheseid (kui mitte ainus) probleem. Nimelt võivad teemad olla tasakaalust väljas. Näiteks erineb olemasolevate sõnade arv teemades „linnad“ ja „majaosad“ ikka väga märgatavalt. Kui A ja C variandi puhul ei ole sellest hullu, siis suure hulga mängijatega B varianti mängides toob see sisse õnnefaktori. Teine probleem teemadega on nende piiritlemine, osade teemade jaoks on reeglite juures täiendavad seletused, mis sinna teemasse sobiksid ja mis mitte. Kõigi jaoks aga seda tehtud ei olnud, seega tekkiski vahest küsimusi, mis sinna sobiks ja mis mitte.

Üldiselt aga oli tegemist positiivse üllatusega, tavaliselt kipun Eesti mängude suhtes veidi skeptiline olema, nii ka algul selle mängu suhtes. Aga mäng ise tõestas vastupidist. Mängu kulg oli üpriski hoogne ja lõbus.

Kindlasti saab seda veel mängitud ja eriti leiab „Tark mees taskus“ oma koha suvel, kus seda saab lihtsasti tasku pista ja mängida erinevates kohtades.

Milliseid kodumaiseid lauamänge te olete mänginud ja milliseid soovitate?

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

One thought on “Lauamäng: Tark mees taskus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga