Meie säästuremondiga lastetuba – veidi remonti ja veidi vanakraamipoode

montessori stiilis lastetuba1

Olen oma remondiülevaatega jõudnud lastetoa juurde. Uuemad lugejad ilmselt ei ole meie kolimise looga kursis, siis kirjutan lühidalt taustast ka. Nimelt ostsime me möödunud aasta hakul ühe vana rehemaja ja hakkasime seda renoveerima. Aasta lõpuks saime asjad nii kaugele, et hädapärane oli olemas (köök, vannituba) ja kolisime sisse – plaaniga hakata maja jupphaaval renoveerima. Praegused eluruumid olid ka vanasti eluruumid ja seal me suurt midagi ei teinud peale tapeedi ja elektrijuhtmete vahetuse. Hetke plaan näeb ette rehealuse tubade väljaehitamist, siis kolime sinna ja renoveerime vanad eluruumid. Kuna lähitulevikus on plaanis nagunii suurem remont, siis tegimegi eluruumides säästuka.

lastetuba enne ja pärast

Tirtsu tuba on imepisike ja sinna peale voodi ja kapikese suurt midagi ei mahugi. Kuna põrandaruumi on seal vähe, siis enamasti ta mängib koos õega elutoas ja seetõttu on ka paljud mänguasjad elutoas. Nii et eelkõige me käsitleme seda magamisruumina ja ka kohana, mida ta saab enda omaks pidada.

Vana tapeedi järgi võib oletada, et viimati ta oli ka lastetuba, kuid alumised tapeedikihid olid tavalised (kas vanasti üldse oligi spets lastetapeeti?), seega päris algset eesmärki ei teagi. Näha on, et seinad on hiljem juurde tehtud ja suht ajutise lahendusena. Põhimõtteliselt pandi lauad püsti ja mõlemale poole tapeet 🙂 Ega see tapeet seal hästi ei püsinud, sest maha kiskudes tuli ikka väga lihtsalt kohe seina kohalt lahti ja paljastas kakandite armee.

Kui me kunagi remondiga siiakanti jõuame, siis lammutame need seinad maha ja elutuba saab seeläbi avarust juurde. Lastetoad tulevad rehe alla.

montessori stiilis lastetuba6

Kuna tegemist oli ajutise remondiga, siis me ei soovinud sellele väga palju kulutada. Seinte puhul ma vaagisin kahe lahenduse vahel – üks sein armsa lastetapeediga või siis kogu tuba värvitava tapeediga ja värvin ise ühele seinale mustri. Aegajalt kontrollisin ehituspoodide jäägikaste, et ehk leian midagi meeldivat. Ma sain seda ikka mitu kuud teha, sest aega veel oli, kuid mida ei olnud, oli meeldiv tapeet. Juba kaldusin värvitava lahenduse poole (samas oleks eelistanud mugavalt läbi ajada) kuni viimase käigu ajal leidsime ühe sobiva 4-eurose rulli, mis mul silmad särama lõi. Teistesse seintesse panime siiski värvitava tapeedi, sest soov oli midagi neutraalset panna, et tuba liiga kirjuks ei läheks ja see oli kõige soodsam.

montessori stiilis lastetuba7

Voodi oli meil juba pikka aega ootamas. Abikaasa leidis selle vana taluvoodi osta.ee-st ja tegi juba eelneval suvel korda. Viimasele hetkele jäi madratsi tellimine (erimõõt), kuid ka see küsimus lahenes õigeaegselt.

1_1_13087005-001

Pilt voodist enne korrastamist (võetud kuulutusest).

montessori stiilis lastetuba3

Allikad:

Voodikate – sekkarileid
Voodi – osta.ee
Madrats – Dexin
Piltide riputamise süsteem – sekkarileid
Kollakas riiul – osta.ee
Pruun riiul – leid kuuri alt
Valge riiul – mees tegi
Roosa kahe sahtliga kapike – vanakraamiladu
Õmblusmasin – osta.ee
Nukuvoodi – vanaisa tegi
Nukuvoodi madratsikate – padjapüür sekkarist
Kummut – osta.ee
Tool – vanakraamiladu
Nagid – sekkarileid
Pildiraamid – osta.ee
Liblikaraam – isetehtud
Pesulõksud – puidust, värvitud spreivärviga (meil pulmas oli vaja millekski)

Nagu näha, siis paljud asjad on osta.ee-st. See koht on meie perel parajalt sõltuvust tekitav hobi (hooti), sest teinekord on seal ikka tõelisi pärleid taskukohase hinna eest. Antiigipoode me näiteks üldse ei väisa, sest hinnad võtavad hinge kinni. Eks antiigipoe mööblitükid on rohkem korras ka, kuid oma võlu on ka täiesti koleda tüki kordategemisel. Kui me veel Tallinnas elasime, siis oli ka see osa lihtne, et enamasti saime transporditeenuse pealt säästa kui ise järgi läksime, sest enamus tehinguid toimus ikka pealinna kandis. Nüüd nii kaugel elades on see osa keerulisem.

montessori stiilis lastetuba4

Rääbaka ja kipaka mööblitüki ostmisel on muidugi see häda ka, et ega neid ei jõua nii kiirelt korda teha kui vaja oleks ja nii see ootel olevate asjade kuhi tõuseb ja ikka ei ole kappi-riiulit, kuhu asju ära mahutada 🙂

Selle voodi kõrval oleva roosa kapikesega oli ka omaette lugu. Värvisin ta isetoonitud linaõlivärviga nagu köögikapigi. Tuli ehk veidi roosam kui oleks tahtnud, aga siiski jäin tulemusega rahule. Minu vaimusilmas oleks see ideaalselt sobinud aluspesu ja sokkide kapikeseks. Tirts aga astus tuppa ja teatas, et sinna lähevad ta mänguasjad. Nii jäigi 🙂

montessori stiilis lastetuba8

Mul oli plaanis ka lastetoa Montessorilikest aspektidest kirjutada, kuid et postitus liiga pikaks ei läheks, jätan selle järgmiseks 🙂 Tulge jälle lugema!

Varasemaid remondipostitusi loe “Tuba ja keskkond” kategooriast.

Kuna ma ikka aegajalt kuulen ringiga mõne tuttava-tuttava kurtmist, et tahaks remondi kohta blogist rohkem lugeda, siis palun aidake mind – mislaadi infot rohkem ootate? Olen seni üritanud remondi teemat mitte valdavaks teha, koondada infot ühte postitusse ja igast pisiasjast mitte blogida.

Eveli

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

20 thoughts on “Meie säästuremondiga lastetuba – veidi remonti ja veidi vanakraamipoode

    • mutukamoos says:

      Oi, lambi otsing on meil vist igavene. Kogu aeg nagu ostame ja kogu aeg on ikka juurde vaja 😀 No ja mõned lähevad kalliks ka. Aga oksjoni hasart ka ju tore 🙂

  1. Kristiina says:

    Tõesti armas tuba ikka. Ja nii palju valgust tundub seal olevat. Ma juba tükk aega vaatan meie laste tuba ja ma järjest rohkem kahetsen neid savikrohvi kollaseid seinu, oleks pidanud ka selle toa heleda tegema nagu ülejäänud maja…Aga ega enne ei tea, kui pole järgi proovinud. Või teiste lahedaid lahendusi näinud 😉

    • mutukamoos says:

      Aitäh, Kristiina! Valge mulje võib olla ka veidi petlik, sest pildid on kõvasti ülesäritatud. Meil paistab tubadesse võrdlemisi vähe valgust, eriti just selles majapooles, sest hoovi varjavad paar suurt puud. Neid maha ka ei taha võtta, sest need pea ainsad suured puud meie krundil. Ja mulle meeldib, et suvel on toas jahe. Siis on vähemalt koht, kuhu palavuse eest varjuda 🙂
      Ma ei olnudki esialgu piltidega rahul ja seepärast ka postituse avaldamine venis. Pildid tegin juba augustis, passisin veel sellist aega kui päike paistab tuppa, et oleks rohkem loomulikku valgust. Aga ikka pidin ISO üles keerama ja hiljem tundus, et jäid ikka liiga teralised. Aga kuna ma senimaani ei suutnud end kokku võtta, et sessiooni statiivi peal korrata, siis nii ta jäi 😀

  2. Kristiina says:

    Muidugi kirjuta! Mina ka loen ja vaatan, et oi kui head leiud 🙂 Mul oli just täna sama mõte, kui leidsin ühest sekokast Ikea raamatuhoidja seinale (ei teagi, kuidas seda kutsutakse aga see on see, millest Montessori teemas vist juttu olnud) ja mulle läks see leid maksma täpselt 1€ 😀 Ma olin nii õnnelik, kahju ainult, et neid rohkem ei olnud. ja siis mõtlesingi, et tahaks nüüd koju joosta, see seina panna ja pilti teha, et siis kohe blogisse üles riputada. Aga…mul on piltide limiit täis :/ Ei raatsi praegu seda premium paketti ka osta…aga see juba teine teema 😀

    • mutukamoos says:

      WordPressi limiit täis? Ohhoo. Ma igaks juhuks alati vähendan üleslaetavate piltide suurust kuigi ei olnud kindel, kas kunagi tuleb lagi ette või ei. Aga see vähendamine on ka paras tüütus, jälle üks liigutus juures.
      Ma ka ikka mõtisklen, et seda riiulit oleks hädasti vaja, sest tundub, et muud variandid ei toimi. Anna siis teada, kas toimib hästi ka see variant!

  3. Uuelootuse says:

    Aah, kuidas ma naudind neid väikseid-armsaid “kapikesi-riiuleid” ja nipsasjakesi, mis kohe õhkavad ajast ja lugudest. Sellisest ilusast (laste)toast, kus saab keskenduda peamiselt magamisele, kuid mis on täis armsaid vigureid, annab ju unistada 🙂 Mina ise loengi kõige parema meelega remondipostitusi, kuna lastekasvatuslikud ja -teemalised postitused jäävad paraku veel tulevikku ootama 🙂 Niiet remondimeelseid lugejaid on 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga