Eestikeelsed Montessori-teemalised raamatud

montessori-raamatud_002b

Minu käest on korduvalt küsitud soovitusi Montessori-teemaliste raamatute lugemiseks. Pean tunnistama, et olen enamuse infost saanud erinevatelt veebilehtedelt – küll blogidest, Montessori organisatsioonide kodulehtedelt või videodest. Olen otsinud infot vastavalt oma konkreetsele huvile ja seetõttu ei ole ka minu teadmised Montessorist väga laiapõhjalised. Pigem ikka killuke siit ja sealt. Teiega olen ka jaganud infot, mis mind eelkõige kõnetab ja arutlema kutsub.

Siiski on mul kodus mõned temaatilised raamatud olemas. Kolm neist on eestikeelsed ja püüan neist allpool ka ülevaate anda. Inglisekeelsete raamatutega on keerulisemad lood. Mul on kaks olemas ja jõudumööda ma neid ka loen, kuid soovitada neid veel hetkel ei julge ega oska. Ehk kunagi hiljem 🙂

Kunagi ma kirjutasin Montessoriteemalistest blogidest, mida ma loen.  Selle postituse all olevaid kommentaare oli nüüd hea värskenduseks ja inspiratsiooniks lugeda 🙂 Ehk siis pean Pitamicu raamatud hoolikamalt ette võtma!

Niisiis, eestikeelne kirjandus Montessori teemal. Minu teada on need raamatud kõik välja müüdud, seega otsige raamatukogudest või antikvariaatidest.

Avastagem laps

Ingrid Meister, “Avastagem laps”, 1994.a, Kirjastus Valgus

montessori-raamatud_004_v

Minu arvates on selles õhukeses raamatus Montessori teemast hea ülevaade antud. Siin on veidike filosoofiat ja omajagu väga konkreetseid näiteid ja harjutusi. Hästi armsasti on seal näiteks kirjeldatud ajaloo tundi: “Kui kasvataja räägib elu tekkimise ja inimese põlvnemise lugu, on tal käes pikk pael, mida rahulikult voltides jõuab ta jutustada nii esimeste elusorganismide tekkimisest Maal kui taime- ja loomariigi järkjärgulisest arenemisest. /…/ Looduses toimuvast rääkides, kuid ikka ja jälle korrates, et veel ei olnud issisid-emmesid, väikeseid poisse ega tüdrukuid, jõuab kasvataja lõpuks paela lühikese heleda otsani – inimeseni Maal. /…/Paela käega katsudes /…/ laps saab aru, et inimene on elanud Maal väga lühikest aega”.

montessori-raamatud_003_v

Ma leidsin oma raamatu interneti vanaraamatupoest, kuid avastasin hiljem, et mulle sattus veidi vigane trükk – nimelt on raamatust juba enne köitmist mõned lehed puudu (ja selle võrra mõned lehed topelt). Kui keegi, kel see kodus olemas on, viitsib mulle need leheküljed üles pildistada, oleksin ülitänulik! Puudu on leheküljed 17-24 ning 57-64. Nüüd seda kirjutades koitis mulle, et miks ma ei ole taibanud seda ise raamatukogus teha 🙂

Õpeta mind seda ise tegema

Maja Pitamic, “Õpeta mind seda ise tegema”, 2006.a, kirjastus Koolibri

montessori-raamatud_005_v

Selles raamatus on filosoofiat minimaalselt. Raamatus pakutakse igal paarisleheküljel välja üks konkreetne Montessorist inspireeritud tegevus ja selle arendused vastavalt lapse oskustele. Ükski tegevus ei nõua spetsiaalsete Montessori vahendite olemasolu või on õpetatud, kuidas neid ise koduste vahenditega luua. Näiteks juhendatakse, kuidas valmistada paberist punase-sinisevärvilisi ritvasid pikkuse mõiste selgitamiseks.

montessori-raamatud_006_v

Raamat on ülesehitatud teemavaldkondade kaupa: eluks vajalikud oskused, meelte arendamine, keele arendamine, arvutamisoskus, loodusteaduslikud teadmised. Minu hinnangul on sihtgrupiks maimikud ja koolieelikud. Mõned ülesanded annavad kindlasti inspiratsiooni ka algklasside õpetajatele.

montessori-raamatud_007_v

Lapse mängud

Maja Pitamic, “Lapse mängud”, 2010.a, kirjastus Pegasus

montessori-raamatud_008_v

See on nüüd selline kõige titekam raamat – suunatud väikelastele, kuigi paljud vahvad mängud on põnevad ka vanematele. Kuna autor on sama, siis raamatu loogika on sarnane: igal (paaris)lehel on üks tegevus, seekord on lisatud ka indikatiivne lapse vanus. Kõrgeim on 3+. Siin matemaatika ja lugemise õpet ei ole, küll aga on huvitavaid jutustamise mänge, mis last keeleliselt arendavad ja on kasulikud ka vanematele lastele.

montessori-raamatud_009_v

Filosoofiat siin jälle ei ole. Montessori filosoofiaga tutvumiseks soovitan alustada “Avastagem laps” raamatust ja siis suunduda juba võõrkeelsete raamatute või internetilehekülgede juurde.

montessori-raamatud_011_v

Kas te olete mõnda võõrkeelset Montessori- teemalist raamatut lugenud ja kas soovitate seda ka teistele? Ma olen pipkalt hoogu võtnud, et midagi juurde tellida, kuid ei suuda valikut teha 🙂

Teised Montessori-teemalised postitused leiad Montessori kategooria alt 😉

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

4 thoughts on “Eestikeelsed Montessori-teemalised raamatud

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga