Tee ise: Montessori loendamispulkade karp

montessori_loendamispulkadekarp_043v

Montessori loendamispulkade karp, i.k. spindle box, on Montessori matemaatikaõppe üks vahendeid. See õppevahend tutvustab lapsele 0-kontseptsiooni, samuti aitab söövitada teadvusse, et meie numbrisüsteemis on kasutusel numbrid 0-9. Kui laps hoiab käes numbrile vastavat kogust pulkasid, sööbib ta lihasmällu, et 9 pulka on palju rohkem kui 2.

Loendamispulkade karp koosneb kahest karbist – ühes on numbrid 0-4 ja teises 5-9. Komplekti kuulub 45 pulka. Montessori materjalide puhul on oluline, et loendatavaid esemeid on täpne arv, sest nii saab laps oma tulemuse õigsust ise kontrollida. Kui lõpus jääb mõni pulk üle või puudu, saab ta teada, et kuskil tegi ta vea.

Lugesin Living Montessori Now lehelt, et loendamispulkade karp ei ole tavaliselt klassis kuigi populaarne ja enamasti lapsed ise selle tegevuse juurde tagasi ei pöördu. Nii ka meil – tegin selle komplekti Tirtsu (4,5a) jaoks ja ainus, kes sellega hiljem mängis, oli Pisipiiga, kellele lihtsalt meeldis pulkasid suvaliselt kuhugi laduda. Siin võib põhjus olla ka selles, et Tirtsul oli tol hetkel loendamine juba enamvähem käpas ja tema tundlikkuse periood selles vallas möödunud. Eks nende isetehtud asjadega kipub ikka nii olema, et võtan liiga kaua hoogu ja kui asi lõpuks valmis saab, on laps sellest välja kasvanud. Näis, kuidas Pisipiigale see tegevus meeldib kui aeg ükskord sealmaal.

Kuidas teha loendamispulkade karpi?

Materjalid:

  • kaks sarnases mõõdus karpi
  • värviline paber kirjute pindade katmiseks
  • papiribad vaheseinte tegemiseks
  • joonlaud
  • harilik pliiats
  • käärid
  • loendamispulgad (Nuputajast, kuid võib ju ka ise ümarliistust lõigata)

Ma kasutasin ühe madalama karbi kaant ja põhja, seetõttu tulid karbid veidi erinevate mõõtudega, aga mind see väga ei häirinud. Valisin selle karbi, sest see oli väljast ühte värvi ja ma ei pidanud tegelema välimuse ühtlustamisega. Muidu sobivad kingakarbid ka. Living Montessori Now lehel on ka mõned näited, mis materjale võib isetegemiseks kasutada.

montessori_loendamispulkadekarp_037_v

Kuna mul olid olemas mõned mustad papiribad, siis kasutasin eelkõige need ära. Seina külge kinnitamiseks kleepisin neile külge pikemad kartongiribad, mille otsad keerasin tagasi ja kinnitasin PVA liimiga karbi seinte külge.

montessori_loendamispulkadekarp_038_v

Kui must papp otsa sai, kasutasin naturaalvärvis pappi, millele kleepisin mõlemale poole musta kartongi, vt alumine pilt.

montessori_loendamispulkadekarp_039_v

Järgmisena lõikasin joonistusploki kaanepapist välja numbrisildid ja kirjutasin numbrid.

montessori_loendamispulkadekarp_040_v

Numbrid kinnitasin lahtritesse tahvlinätsuga. Võib ka liimida, kuid nii oli mugavam. Eks see sõltub ka lapsest, mõni hakkab kindlasti neid silte lahti nokkima.

montessori_loendamispulkadekarp_041_v

Ja ongi valmis!

montessori_loendamispulkadekarp_042_v

Kui ma Tirtsule seda tegevust esitlesin, siis tegin esimese ringi temaga koos, kus seletasin lahti 0 kontseptsiooni ja järgmiste numbritega palusin tal ulatada numbrile vastav arv pulkasid ja asetasin need vastavasse lahtrisse. Teise ringi palusin tal endal teha. Nagu ma üleval mainisin, siis ilma minu initsiatiivita ta seda tegevust ei korranud. Küll aga tundub mulle, et 0 kontseptsioon sai talle selgemaks küll, sest muude tegevuste juures ta seletas innukalt, et null on mitte ühtegi.

Teised Montessori-teemalised postitused leiad Montessori kategooria alt.

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

4 thoughts on “Tee ise: Montessori loendamispulkade karp

  1. Marika says:

    Sama seis siin: tegin ka suvel selle karbi ning keskmisel lapsel (4a) oli huvi sellega mängida ca 2 korda. 2aastane niisama pani mänguasju sisse. Ka meil oli ainuke õppimise koht, et 0 jaoks on küll lahter olemas, aga sinna ei lähe midagi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga