Kuidas valmistada lihtsat jõulukrooni

joulukrooni-valmistamine

Tänane hommik üllatas meid valge lumevaibaga. Päike tekitab helge meeleolu ja järsku ei tundugi enam nii nukker haige lapsega kodus istumine. Köögiakna taga jookseb loodusfilm, kus peategelasteks rasvatihased ja põlluvarblased.

Eilne esimene advent möödus meil haiguse tähe all ja ma unustasin isegi küünla süüdata. Täna aga on põnnil parem ja sain mahti kokku panna vana hea jõulukrooni tegemise õpetuse – selle kõige lihtsama variandi. Nägin kunagi internetis, kuidas jõulukroon oli pilliroo asemel valmistatud hoopis paberist joogikõrtest. Tulemus oli stiilne ja kaasaegne. Mulle meeldivad sellised meisterdused, kus kokku on miksitud uus ja vana. Kas vana materjal ja uus tehnika või antud juhul vana tehnika ja uus materjal. 

Pillroo puhul mulle meeldib, et sel materjalil on ökoloogiline jalajälg paberkõrtega võrreldes olematu. Juhtus aga nii, et ma olin paberkõrred ammu-ammu ostnud, et ka mõnda Pinteresti-väärilist pidulauda kokku panna. Siis aga selgus tõsiasi, et neid kõrsi ei saa joogi sees üle 10 minuti hoida, sest nad sulavad ära.  Kuna ma ei tea, mis aineid seal liimiks on kasutatud, siis ei olnud ma ka vaimustunud mõttest, et joogil on nüüd “lisaained” juures ja nii need ülejäänud kõrred seisma jäidki. Kuni leidsin neile uue rakenduse 🙂

Minu kroon on muidugi mannetu võrreldes nende kroonidega, mis vanasti talutubasid kaunistasid. Arvatakse, et kroonid tehti kurja eemale peletamiseks. Seetõttu tuli nad asetada nii, et tuppa siseneja neid kohe näeks ja kroon püüaks võimalikud halvad mõtted kinni. Kas see on nüüd põhjuseks, miks jõulukroonid hiljem ära põletati või oli põhjuseks praktiline küsimus, sest õlgedest kaunistus ei säilitanud üle aasta oma ilu, igal juhul tehti igal aastal uus kroon.

Materjalid

  • joogikõrred või pilliroog
  • peen nöör, jämedam niit või lõng
  • käärid ja/või terav nuga (pilliroogu on mõttekas noaga lõigata, et otsad ei lõheneks)
  • sukanõel (valikuline)

Töö käik

Samm 1 – Ühe väikese krooni valmistamiseks läheb vaja 4 joogikõrt, mis tuleb lõigata kolmeks. Et seda oleks lihtsam teha, valmistasin šablooni. Selleks murdsin kõrrepikkuse pabeririba kolmeks ja lõikasin murdejoone järgi 1/3 pikkuse tüki.

Samm 2 – Lõika kõrred kolmeks ühepikkuseks jupiks.

joulukrooni-tegemine

Samm 3 – lüki nöörile esimesed kolm juppi. Olenevalt niidi või nööri jäikusest saab seda teha ilma nõelata, kuid minu jaoks oli nõela kasutamine mugavam.

Samm 4 – seo need kolm juppi kolmnurgaks.

Samm 5 – lüki nöörile järgmised kaks juppi ja kinnita sõlmega kolmnurgaks.

Samm 6 – jätka samal viisil juppe kahekaupa lisades kuni alles on üks jupp.

joulukrooni-tegemine-2

Samm 7 – lüki nöörile viimane jupp.

Samm 8 – kinnita viimane jupp nii, et tulemus oleks nagu pildil.

Viimane samm – ühenda struktuur, vt allolev pilt.

joulukroon_010

Jõulukrooni võib jätta nii nagu ta on või lisada kaunistuseks tutte ja helmeid. Vanasti lisati ka tühjakspuhutud munakoori. Keerulisemate kroonide tegemiseks leiad internetist palju õpetusi otsisõna “himmeli” alt. Uus trend on ka vasktorudest krooni tegemine. Sel juhul on juba tegemist aastaringi kasutusel oleva sisekujunduselemendiga.

Loe lisaks – kõik Mutukamoosi jõuluteemalised postitused ühes kohas – jõuluinspiratsioon.

Head meisterdamist!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga