Teaduskatse: jää ja sool

teaduskatsed lastele jää ja soolaga

Igasugused katsed on meie kodus väga nõutud tegevus. Võiks rohkemgi teha kui jaksaks ja õigel ajal meelde tuleks. Üritangi enda jaoks asjad lihtsaks mõelda, et katseid saaks teha võimalikult vähese ettevalmistusega ja kodus leiduvate komponentidega.

Enne kui kevad päris kohale jõuab (meil on küll siin juba suur uputus), tutvustan teile ühte väga lihtsat katset jää ja soolaga. Jää ja lumi on üldse väga toredad uurimisobjektid, eriti meie laiuskraadil, kus tihti toormaterjal külluses saada. See, et toome jääkamaka tupa sulama, on juba vaat et tavapärane tegevus. Kõige pisematega võibki sellisest lihtsast vaatlemisest, mis loomulikult hõlmab endas ka katsumist, alustada. Suuremate lastega aga võib juba edasijõudnute katseid teha nagu seda on allolev katse soolaga.

Selles katses proovime nöörijupiga tõsta jäätükki. Katse demonstreerib, kuidas sool paneb jää sulama tavalisest madalamal temperatuuril. Hiljem saab lastega arutada, miks talvel soolaga jääd sulatatakse.

teaduskatse_jääga_085_v

Materjalid:

  • jää
  • sool
  • nöörijupp

Katse

Alguses proovige jäätükki tõsta ilma soola abita asetades nöörijupi jäätükile. Loomulikult see ei õnnestu.

teaduskatse_jääga_086_v

Et katse toimiks, aseta nöörijupp jäätükile ja raputa soola peale. Lase seista mõni minut. Proovi nüüd nööri ettevaatlikult tõsta ja näed, kuidas jäätükk on nööri külge kinni kleepunud.

Meil see katse päris esimesel korral ei õnnestunud. Siis aga raputasime veel soola peale ja ootasime veidi kauem ja juba toimis!

Kuidas katse toimib? Sool paneb jää madalamal temperatuuril sulama, samas on soola piisavalt vähe, et sulanud vesi jäätub kohe ära ja nii jäätubki nöör kinni.

teaduskatse_jääga_087_v

Suuremad lapsed võivad katset varieerida erinevate sooladega ja teha märkmeid, kas tulemustes on erinevusi.

Jagage kogemusi, millised lihtsad teaduskatsed on teil hästi õnnestunud ja lastele meeldinud?

Meie varasemad katsed:

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga