Vanast kellast robotiks

isetehtud robot 2v

Lubage esitleda – meie pere täielik hitt-tegevus! Ma olen mõnda aega pannud kõrvale katkiseid mänguasju ja muid esemeid, millel sees palju juppe ja mile sisemuse uurimine võiks lastele huvi  pakkuda. Antud juhul siis vana nõukaaegne seinakell, mittetöötav munakell ja üks ülesvinnastatav mänguasi, mis ka suhteliselt kohe peale ostmist töötamast tõrkus. 

Kuna Tirts avaldas soovi roboti ehitamiseks ja mootoriga roboti ehitamiseks meil hetkel materjali polnud, siis võtsimegi ette esialgu roboti mudelite ehitamise. Tirts monteeris koos isaga ühe nõukaaegse kella lahti. See tundus kõige põnevam osa olevat, eriti kruvide lahti keeramine. Kuigi ta praegu veel kella tööpõhimõttest aru ei saa ja antud kell ei olnud selle demonstreerimiseks nagunii kõige parem näide, siis mingit aimu ta siiski sai ja iga järgneva tööga kinnistub see aina enam. Kuna kell oli seisnud niiskes kohas, saime demonstreerida ka metalli oksüdeerumist.

tee ise robot_bv

Järgmiseks etapiks oli roboti disain. Tirts valis oma roboti põhikomponentideks vana üleskeeratava hobuse ja munakella osad, isa robot koosnes valdavalt kella osadest. Esimesel pildil kõige vasakpoolne on Pisipiiga robot 🙂

Osad liimisime kokku kuumaliimi püstoliga.

tee ise robot 3bv

Ülaloleval pildil on mõned näited nö leiutiste kasti sisust. Kui parajasti ei leidu ühtegi katkist asja, mida lammutada, siis ka korkidest, traatidest ja muudest jubinatest (pastaka vedrud nt on head) saab päris edukalt roboti mudeli teha. Kuumaliimi püstoli asemel võib kasutada plastiliini. Siis küll peakski põhiosa robotist olema plastiliinist, mille külge kinnitada iseloomulikud detailid (silmad, nina, suu, käed jne).

robotjänes_2v

Meil osutus robotiprojekt ülipopiks. Oli näha, et Tirts oli oma taiese üle väga uhke ja rääkis mitu-mitu päeva, kuidas ta soovib veel roboteid ehitada. Otsime siis uusi katkisi masinaid, mida lammutada 🙂

Soovid veel katsetada? Proovi meie katseid “Teadus ja loodus” kategooria alt.

Head leiutamist!

P.S: Ära unusta, et käimas on Eesti Blogiauhindade hääletamine. Mutukamoosile saad hääle anda Kultuuri kategooria all. Aitäh ja kniks! :)

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga