Tee ise mäng: puutememoriin

puutememoriin_071v

Mõni materjal kohe on selline, mis kutsub meisterdama. Nii oli ka nende siniste korkidega, mida meil majapidamisse omajagu kogunes ja mis on suuremad kui enamus pudelikorke. No kuidas sa saad sellist ressurssi raisku lasta? Olin sarnaseid puutememoriini mänge müügil näinud ja tekkis mõte ise samasugust järgi proovida, küll aga kasutades Montessori põhimõtteid. Montessori pedagoogikas on võrreldavatel objektidel ainult üks muutuja. See tähendab, et kui laps peab asju näiteks suuruse järgi sorteerima, siis need asjad erinevadki ainult suuruse, aga mitte värvi ega kuju poolest. Või värvide järgi sorteerides on esemed ühe suuruse ja kujuga, et laps saaks keskenduda antud hetkel olulisele.

Ja puutemängus on oluline tekstuur – kas ese on sile, pehme, kare, kõva? Kõige lihtsam oli leida beeži värvi erineva tekstuuriga materjale, seda peamiselt just liivapaberi värvuse tõttu. Otsisin maja pealt kokku võimalikult palju sarnast värvi materjale. Eks see otsimine võttis omajagu (loe: kuid) aega 🙂

Leitud materjalid:

  • liivapaber
  • lainepapp (pealmise sileda kihi rebisin ära)
  • vilt
  • pehme ja karvane kangas
  • sile paber (pole pildil)

puutememoriin_01

Järgmiseks lõikasin korgisuurused ringikesed ja liimisin need kuumaliimi püstoliga korgi sisepõhjale.

puutememoriin_02

Mängimiseks on siin mitmeid viise. Väiksemad lapsed mängiks avasilmi, suurematel saab silmad kinni siduda või valivad nad korke pimesi näiteks kotist või korvist. Eesmärk on kokku panna paarid. Samal ajal või enne mängu saate koos erinevate tekstuuride üle arutleda ja leida omadussõnu, mis antud pinda iseloomustaks.

puutememoriin_03

Teine variant on mängida klassikalise memoriini reeglite järgi, kus korgid on keeratud teistpidi ja mängijad peavad ükshaaval korke ringi keerates paarid kokku saama.

Head!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga