KINGILOOS! Raamatusari Väike lohe Kookospähkel

kingiloos lohe kookospähkel

Postitus valmis koostöös Ajakirjade Kirjastusega.

“Väike lohe Kookospähkel ja vägevad viikingid” jäi poes mulle näppu kui otsisin raamatut, mida oleks hea lugeda nii pea neljasele Pisipiigale kui ka kuuesele Tirtsule. Kuigi Tirts kuulab hea meelega pikki tekste, siis Pisipiigal on tähelepanu köitmiseks palju pilte vaja. Nii ma siis lappasingi raamatuid, et leida sellist, kus oleks nii pilte kui teksti. Viikingid rändasid ostukorvi, sest nuh, sel teemal ei ole meil veel ühtegi raamatut ja tundus hea võimalus viikingite teemaga algust teha. Kui siis kuid hiljem Ajakirjade Kirjastus minuga ühendust võttis, et nende raamatuid tutvustada, saingi hea võimaluse ülejäänud sari koos lastega koos läbi töötada.

Mulle meeldib see sari mitmes plaanis. Piltide rohkust ma juba mainisin. Samuti on iga loo juures üks või lausa mitu moraali, sellist teemat, mida ikka aegajalt vaja lastega käsitleda. Näiteks julguse puudumist või eelarvamusi . Samuti on nendes lugudes omajagu maagiat ja salapära ja see meie põnnidele meeldib! Nõiad, võlurid ja salamaailmad on meil praegu väga teema.

Lohe Kookospähkli sarja raamatud sobivad hästi ettelugemiseks kui ka algajale lugejale, sest teksti ei ole liiga palju (samas rohkem kui klassikalises pildiraamatus) ja see on tavapärasest suurem.

väikelohekookospähkel05

Alustamegi oma ringkäiku viikingite raamatust. See on selline mõnus koolieelikute krimka, kus on vaja lahendada mõistatus, kes varastas viikingute pealiku kullast joogisarve. Ei tasu vist mainidagi, et ma olen krimkade fänn 🙂 Lisaks on siin selline tore nüanss, et lohe leiab vapra viikingu nutmas – murrame müüti, et poisid ei nuta. Nutavad küll kui vaja ja seda pole vaja häbeneda!

väikelohekookospähkel06

Viikingiloo moraal – milleks võtta vägisi, võidelda ja tülitseda, kui saab läbi rääkida ja kaupa teha ning kõik on rahul.

väikelohekookospähkel02

“Väike lohe Kookospähkel läheb kooli” räägib eelarvamustest – kui tulelohede kooli tuleb õgardlohe. Esiteks õgardlohed ei käi üldse koolis ja pealegi nad söövad teisi lohesid (mkm, see väike õgardlohe on taimetoitlane). Teiseks – kõik teavad, et õgardlohed ei oska ujuda. Aga nüüd selgub, et kui väike õgardlohe saab üle oma esialgsest hirmust ja veendumisest, osutub ta klassi parimaks ujujaks. See on hea raamat, mis võtta ette kui laps räägib, et ta ei oska või ei saa või “tüdrukud ei oska nii” või see pole “poiste mäng”.

väikelohekookospähkel04

 

“Väike lohe Kookospähkel – “Ära karda!”. Jep, see raamat on hirmudest. Kartlikuks selliks osutub mereröövel, kes jäeti teiste poolt maha, sest ta oli liiga arg (jälle üks nuttev võitleja). Siin on mõnus jälgida, kuidas mereröövel muutub julgeks kui on vaja päästa oma sõpru. “Ära karda!” raamatu moraal – sul pole vaja amuletti, et olla julge. Julgus tuleb sinu seest.

väikelohekookospähkel11

Kui teiste raamatute puhul pole lugemise järjekord oluline, siis kooliraamat ja mereöövli oma tuleks lugeda selles järjekorras nagu mul siin kirjas on, sest viimane on jätk esimesele. Muidugi on nad täiesti eraldi ka loetavad, aga kui mõlemad on olemas, soovitan seda järjekorda.

väikelohekookospähkel10

väikelohekookospähkel12

“Väike lohe Kookospähkel ja võimas võlur” on jutuke pudelimaa võlurist, kelle teine kuri võlur seaks muudab ja ise tema riiki valitsema hakkab. Loomulikult tuleb Kookospähkel appi ja edasi me saamegi lugeda nende seiklustest pisikese pudeli sees võlumaal. Seal on lossid, seal on võlukepid, seal on kummitused ja salakäigud. Põnev.

väikelohekookospähkel13

Ma ei oskagi võluriloo moraali välja tuua, samas see on mul üks sarja lemmikutest. Mulle lihtsalt meeldivad fantaasiamaad. Lastega tekkis meil selle loo juures arutelu, miks teine võlur kuri oli ja miks ta muutis kõik, kes talle ei meeldinud kivikujudeks. See on mu jaoks alati nii raske küsimus – miks ta on kuri? Mida sa vastad kui laps nii küsib?

väikelohekookospähkel15

Ja teine raske ja seni vastamata küsimus – kuidas on nii, et kui õgardlohe ei osanud enne üldse ujuda ja siis sai temast klassi parim ujuja? Anne? 🙂 Aga positiivne psühholoogia ütleb, et kinnitage lapsele, et loeb kui palju sa pingutad, mitte, et sul on loomupärane anne ja eelis…

Praeguse seisuga on selles sarjas ilmunud veel kaks raamatut, mida ma ei tutvustanud – “Väike lohe Kookospähkel” ja Must Rüütel ning “Väike lohe Kookospähkel ja koolipidu Tulekaljul”. Link, kus on näha kogu sari.

Nüüd, hea lugeja, on sul võimalus ka üks sarja raamat endale võita. Ajakirjade Kirjastus pani loosi raamatu “Väike lohe kookospähkel läheb kooli”. Raamatu loosimine toimub Mutukamoosi Facebooki kontol ja kestab esmaspäeva südaööni.

Head loosiõnne!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga