Uurime magneteid

magnetite katse

Esemete sorteerimine magnetilisuse ja mittemagnetilisuse järgi aitab lapsel läbi kogemuse magnetismi olemust hoomata.  Esialgu ei pruugi ta teoreetilisest jutust palju aru saada, kuid kui ta katsetab ja võrdleb erinevate esmete magnetilisust, hakkab ta vaikselt mõistma, mislaadi esemed on magnetilised ja mis mitte. magnatiles10

Kõige lihtsam viis magnetilisuse võrdlemiseks on koguda majapidamisest esemeid võrdlemiseks ja hakata neid siis magneti abil sorteerima – ühte hunnikusse lähevad magnetilised ja teise mittemagnetilised (üks näide on siin).  Kuna meil on kodus Magna-Tiles konstruktor*, mille sees on magnetid, siis oleme selle eksperimendi veidi lõbusamalt ja kunstilisemalt läbi viinud, lisades magnetilisi esemeid ehitatava torni külge.

magnatiles06

Alustuseks otsisin maja pealt kokku erinevaid vidinaid – nii neid, mille kohta teadsin kindlalt, et need ei haaku magnetiga kui ka neid, mis peaksid tõmbuma. Valisin päris palju metallesemeid, et demonstreerida, et metall ei tähenda automaatselt magnetilisust. Valikus olid purgikaaned, pudelikorgid, lusikad, kruvid ja muud vidinad tööriistakohvrist, metallrahad, nööbid, piparkoogivormid, võtmed jne.

magnatiles12

Seni ehitasid lapsed MagnaTiles torni. Pärast kaunistasime seda koos kogutud esemetega ja arutlesime, miks mõni jäi torni külge kinni ja mõni ese mitte. Magnetilised on raua, koobalti ja nikli sulamid.

magnatiles21

Kuna kordamine on tarkuse ema, siis tasub sedalaadi tegevusi ikka aegajalt üle korrata, et teadmised kinnistuks. Iga järgmise korraga loob laps uusi seoseid seniste teadmistega.

magnatiles22

Magna Tiles magnetkonstruktor pärineb Amazonist:

Veel ideid, milliseid tegevusi teha magnetite uurimise raames:

*Postitus sisaldab affiliate linki. Olen tänulik blogi toetamise eest! 🙂

Head katsetamist!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

One thought on “Uurime magneteid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga