Lapsed aias – suvi 2018

lapsed aias

Seekordne aiasuvi oli meil teistsugune kui eelmine. Kuidagi juhtus nii, et isegi porgandit ei jõudnud maha panna. Kogu mu tähelepanu oli suunatud mu enda talikülvi katsetustele, kus üritasin püsikupeenra jaoks taimi ette kasvatada ja nii avastasin mingi hetk, et ups, porgand maha panemata. Õnneks aga oli Tirtsu (7a) enda motivatsioon väga tugev ja tema mahitusel jõudis peenrasse nii mõnigi taim, mida ma ise muidu poleks kasvatama hakanud.

redis_v

Esimene neist on redis. No mulle ei maitse see asi. Ja seetõttu me pole kodus seda ka söönud, ammugi siis kasvatanud. Aga kuna neil lasteaias pakutakse tervislikke toorsnäkke, siis sealtkaudu on ta hakanud redist armastama ja avaldas soovi redist kasvatada. Üleüldse on tore temaga aianduspoes käia – valib hoolega seal seemneid ja taimi. Pisipiiga  (4,5a) valib ka, aga tema valikud on hetkel väga juhuslikud, pildi järgi. Tirts aga teeb juba väga teadlikke valikuid.

redisepeenar2_v

Niisiis redis – ma kasvatasin elus esimest korda redist! Eriti lahe oli vaadata, kuidas Tirts käis suvel oma peenra juures, tõmbas sealt ühe redise, loputas vannis puhtaks ja hakkas näksima. Sellel pildil on tal vihmariided seljas, sest vihmuti käis (põuane suvi 🙁 ) ja ta läks ekstra selle pärast õue “vihma kätte” rediseid korjama.

redisepeenar_v

Tirtsu teine suur soov oli kasvatada kapsast. Sellest kujunes täiuslik aianduse õppeprojekt, seemnest taimeni, koos kõigi potentsiaalsete kasusaajatega. Jällegi, ma ei ole elu sees kapsast kasvatanud ja ei tea sellest midagi. Kui Tirts suhteliselt soojal ajal teatas, et ta soovib kapsast kasvatada, siis mu esimene kahtlus oli, et oleme külviga väga hiljaks jäänud. Siiski lasime tal proovida – ka see oleks õppekoht kui selguks, et kapsapea ei valmi, sest aega oli vähe. Esimene etapp oli toas taimede ettekasvatamine, Tirts hoolitses nende eest ikka südamest. Kastis ja imetles kasvu.

kapsataimed_v

Peale taimede õue istutamist tundus, et nüüd see jääb minu projektiks. Eks nende kastmine mõnda aega oligi minu õlul, vahepeal ta suutis üldse ära unustada, kuhu need istutatud sai 🙂

Kui aga kapsad hakkasid pead moodustama, tuli ka huvi tagasi. Ühel hetkel ta avastas, et kapsal on ussid! Väga hea õppekoht 🙂 Nüüd tal oli suur mure ja käis kapsaid pidevalt monitoorimas ja röövikuid ära korjamas. Ühel päeval ma leidsin mängumajast nukuteki küljest liblika nuku. Tõin selle tuppa, et lastele näidata. Tekk jäi diivani peale ja kui ma sellest mõni tund hiljem möödusin, märkasin, et nukk on heledamaks muutunud ja leidsin teki küljes kookonist väljunud liblika tiibu sirutamas. Lappasime liblikaraamatut ja veendusime, et kapsaliblikas, mis kapsaliblikas. Mis me teeme temaga? Kas laseme vabadusse? Tirts oli kimbatuses: “Ma ei taha, et ta mu kapsastele läheb!” .  Mõtles natuke ja lubas siis ikka vabadusse lasta 🙂

kapsapeenar2_v

Peagi selgus, et kapsaussid pole ainsad, kes kapsamaiad. Keegi veel oli kapsastega maiustamas  käinud. Me kahtlustame kitsi. Popid kapsad. Ja täiuslik loodusõppetund see meie kapsakasvatus. Õnneks jätkus kapsaid ka lastele maiustamiseks 🙂 Kui ma ütlen maiustamiseks, siis ma ei liialda – mõlemad lapsed fännavad toore kapsa söömist ja see on neil üks lemmikuid snäkke, mida õhtusöögi ootel nälja peletuseks söövad.

Kapsa armastus oli neil küll varem, kuid olen tõdenud, et see jutt vastab tõele, et kui tahad, et lapsed rohkem köögivilju sööksid, hakka neid nendega koos kasvatama. Otse peenralt suhu rändavad ka sellised köögiviljad, mida muidu naljalt süüa ei taheta. Mõni asi jääbki peenramaiustuseks ja taldrikul on endiselt no-no, samas mõne teise toiduaine puhul nad muudavad meelt ja hakkavad edaspidi ka söögiaegadel seda sööma.

Meie köögiviljamaa on hästi kasin ja enamuse asju me kasvatamegi laste rõõmuks – suur osa peenardest on maasikate all ja ülejäänutes teeme igal aastal lastega eksperimente – kasvatame neid saaduseid, mille osas nemad soovi avaldavad. Tihti laseme taimedel ka üle kasvada – näiteks viimased redised lasime isegi viljuda ja saime uurida, millised on redise seemned.

Meie möödunud suve aiakatsetustest saad lugeda siit.

Mis sinu laste lemmiktegevus aias on? Meie omad nõudsid täna rehad välja. Sügis hiilib 😉

Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

 

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga