Blogimise telgitagustest ja äppidest, mida ma kasutan

loodusenägu

Iga aasta alguses seisan ma sama dilemma ees: saabub kodulehe majutuse arve ja ma esitan endale taaskord küsimuse – kas ma jätkan Mutukamoosiga? Igal aastal leian ma vähem aega blogimiseks ja kui juba pikem auk on sisse tulnud, siis on veelgi raskem uue postitusega algust teha (kuigi mustandeid on mul kümneid ja pilte teen ka jooksvalt selle mõttega, et kunagi tahaks blogida). Nii jäi mulle silma Blogiauhindade kampaania ja otsustasin end sel aastal sinna üles anda, et äkki siis ma blogin rohkem – sest konkursil oleks ju piinlik kui ma ei ole sel aastal üldse bloginud 🙂 Samamoodi võtsin ma end kokku nädalal kui võtsin üle Montessori Eesti instagrami konto ja pärast oli hea tunne, et hoogtööna said kirja pandud mitmed postitused, mis seni oma aega ootasid.

Mõnikord muidugi tekib mul küsimus, et miks üldse blogida. Aga siis kirjutab keegi armsa kirja, kuidas minu postitused on teda inspireerinud ja siis mu süda sulab ja siis ma leian, et ma ikka peaks… Teine põhjus on egoistlik – ma tunnen, et minu kirjutamine vajab veel palju arendamist ja kuidas veel oma kirjasoont lihvida kui mitte blogides.

Nii, head sõbrad – et Mutukamoosile üks pikk pai teha, siis enne edasi lugemist käi ära Blogiauhindade hääletamise lehel ja anna Mutukamoosile hääl Kasulike blogide kategoorias.  Hääletades saad valida igas kategoorias kolm lemmikut ja kui tahad, siis ainult ühe. Kuni sa hääletamas käid, siis seniks üks ilupilt siia meeleolu loomiseks 🙂

lilledmurus_049

Hiljuti küsiti minult, et kaua mul siis ühe postituse tegemine aega võtab, arvestades mu põhjalikkust. Nuh, mõne postituse algideest teostuseni kulub aasta 🙂 Aga üldiselt on nii, et kui ma lastega toimetan, siis teen jooksvalt ka pilte – näiteks kui loeme raamatut, mille puhul ma tunnen, et see on soovitamist väärt, siis ma teen ka pildid ära. Kui mul mõnel õhtul blogimise tuju peale tuleb, siis istun arvuti ette ja hakkan pilte lappama ning sorteerima. Kui mõned pildid kõnetavad, siis sel teemal kirjutama hakkangi. Olenevalt postituse haardest kirjutan üks või mitu õhtut. Siis hakkan pilte juurde otsima ja töötlema. Raamatupildid on enamasti ühes kambas ja neid pole vaja otsida, kuid näiteks eelmise õuekeskkonna piltide jaoks otsisin materjali aastajagu piltide hulgast. Kui pildid lisatud ja tekst enamvähem koos, siis jätan ööseks settima ja loen järgmisel päeval üle, kohendan, avaldan.

IMG_20180705_225043_589

Abivahendid

Evernote

Kui on pikem ülevaatepostitus, siis selle jaoks kogun ma ideid ja märksõnu pikema perioodi jooksul Evernote märkmetesse. Evernote äpp  on mulle märkmiku asemel, sest see on nii telefonis kui arvutis käepärast. Evernotes on mul kogutud ka materjal teemaõpete jaoks – veebilingid, mõttekillud, pikemad tekstid. Mul on kogu elu seal – eraldi leht laste naljakate ütlemiste jaoks, igasugused nimekirjad, ajurünnakud, kasulik info tuleviku tarbeks jne. Olen seda umbes 8 aastat kasutanud ja nüüd on juhtunud olukord, kus seal on ka korralik kultuurikiht tekkinud. Seega kui ma kuulsin imeheast tööriistast nimega Trello, siis kolisin osaliselt oma nimekirjad sinna üle. Samas pikemad tekstid on ikka Evernotes.

Trello

Kui Evernote on hästi lakooniline oma kujunduselt ja rohkem orienteeritud tekstile kui visuaalile, siis Trello on väga visuaalne. Seal saad nunnusid taustasid valida, silte ja kaarte lohistada, kellasid-vilesid lisada. Eks Evernote lisade valik on ka korralik, kuid neid ma ei ole kuigi palju katsetanud ja olen piirdunud põhifunktsioonidega. Trello on maru hea meeskonnatöövahend, kus saab näiteks eesoleva ürituse organiseerimist arutada.  Minu Trello nimekirjad – mida poest osta (enamasti suuremad ostud, et kui satun suuremasse kaubanduskeskusse, siis ei jookseks pea laiali otsas ringi), mis raamatuid laenutada, mis ma õhtul koju jõudes tegema pean, kinginimekirjad jne. Seal saab teemade kaupa tahvleid teha – mul näiteks on eraldi tahvlid Sisustus, Aed, Raamatud, Kodu, Teemaõpe, Mutukamoos, Sünnipäevad.

canva näide

Canva

Blogikujunduste jaoks kasutan ma Canva keskkonda, kus saab lihtsa vaevaga kujundada blogipostituse päist (pilt, millele on lisatud tekst). Ma väga soovitan seda keskkonda neile, kes ei ole professionaalsete kujundusprogrammidega sina peal aga aegajalt on vaja kas sünnipäeva kutseid või lasteaia peo plakatit kujundada. Lihtne ja mugav! Seal on eelseadistatud formaadid ja kujundused – Facebooki postitus, FB kaanefoto, Instagrami postitus jne.

Facebook

Kui artikkel on valmis, siis ma teen selle kohta Facebooki postituse, kuid ei avalda kohe, sest enamasti toimub see öösel ja siis ei ole kedagi lugemas. Facebook toimib nii, et kui kohe ei tule väga reageerimisi, siis ta ei pea seda oluliseks ja seda vähem inimesi seda postitust edaspidi näeb. Minu huvi aga on, et kui ma juba võtsin vaevaks kirjutada ja kulutasin selle jaoks mitu õhtut väärtuslikke tunde, siis võiks sellest võimalikult palju inimesi kasu saada. Seega ma ajatan Facebooki postituse ja määran avaldamise aja, mil rohkem inimesi online on. Loomulikult aitab postituse levikule kaasa ka iga kommentaar ja jagamine, nii et aitäh teile, kes te olete Mutukamoosi artikleid levitanud! 🙂

Mailchimp

Kuna mul on enamasti plaanis kohe ka järgmine postitus teha, siis ma ei saada uudiskirja kohe vaid jätan selle ootele, et saata mitme postituse teade korraga ja inimesi vähem spämmida. No mõnikord jääb see üks artikkel ikkagi ainukeseks – siis ma lähen MailChimpi ja teen seal valmis uudiskirja.

Google analytics

Ma olen statistikanohik. Kui on suurem kogus andmeid, siis Eveli kohe peab nad kuidagi graafikusse panema ja analüüsima. Google Analytics pakub selleks head võimalused. Näiteks ta ütleb seda, et blogi viimase kahe aasta kõige populaarsem postitus on “35 asja, mida teha Saaremaal” ja seda puhtalt tänud SEO-le, sest on Google’s märksõnaotsingus esimese kolme seas. Ja siis on hea tõdeda, et igakuine külastuste arv on stabiilne 8000 vaatamist olenemata sellest, et ma enam nii tihti ei postita kui vanasti – järelikult on ajatu sisu ja pakub huvi ka hiljem. Ju siis oli väärt kirjutamisele kulutatud aega.

Need on peamised tööriistad lisaks peegelkaamerale  ja telefoni fotokale, mida ma blogimisel kasutan. Muidugi kasutatavaid äppe on teisigi, aga need ei puuduta blogimist 🙂 Kas sul on mulle ka mõni hea tööriist soovitada? Aitäh juba ette!

Seda postitust kirjutasin ma kolm õhtut 🙂

P.S. Kui sa veel hääletamas ei käinud, siis link on siin.

Eveli

 

2 thoughts on “Blogimise telgitagustest ja äppidest, mida ma kasutan

  1. HeRO says:

    Selle blogi puudumine annaks blogimaastikul valusalt tunda. Informatiivne, asjalik, omanäoline, hästi kirjutatud, uusi suundi andev, heahõnguline. Teist sellist polegi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga