Raamat: Montessori väikelaps

montessori väikelaps_618_v

Eestikeelse Montessori-kirjandusega on meil senimaani korralik põud olnud, kuid õnneks on trend muutumas. Kui Simone Davies oma inglisekeelse raamatuga sel aastal välja tuli, oli see kohe nõutud ja hinnatud raamat. Mul on hea meel, et just tema raamat valiti esimeseks kaasaegseks Montessori-teemaliseks tõlkeraamatuks – tegemist on väga praktilise ja kergesti loetava käsiraamatuga.

Kirjastus Tänapäev saatis mulle ühe koopia tutvumiseks ja arvustamiseks – ja teine koopia ootab ühte blogilugejat, sest kingin ühe “Montessori väikelaps” raamatu ühele teie seast.

Raamat: Montessori väikelaps
Rahva Raamatu link / Apollo link
Autor: Simone Davies
Kirjastus: Tänapäev, 2019

Ma ei olnud seni selle raamatu inglisekeelsesse versiooni väga süübinud, sest mu oma lapsed on vanemad kui raamatu sihtgrupp. Küll aga jäi siit ja sealt infovoost silma, et tagasiside on positiivne. Raamatut lõpuks käes hoides olin positiivselt üllatunud, sest raamat on väga sisutihe ja rohke aga samas hästi liigendatud tekstiga.

montessori väikelaps_620_v

Mulle meeldib, et raamatus on lisaks Montessori meetodi tutvustamisele väga palju nõuandeid üldistel kasvatusteemadel. Seega see raamat sobib ka neile, kes ei kavatse otseselt Montessori pedagoogikat kodus rakendama hakata, kuid otsivad siiski lihtsaid ja kaasaegseid nõuandeid lastekasvatusteemadel. Mitmed Simone Daviese soovitatud nipid on tegelikult universaalsed ja olen nende kohta lugenud teistest kasvatusteemalistest raamatutest. Siin aga on nad mõnusalt ühes kohas koos ja teemade järgi kergelt leitavad.

“Montessori väikelaps” raamat koosneb  10 peatükist, käin need põgusalt üle.

1. ja 2. peatükk – sissejuhatus Montessori meetodisse, kus käsitletakse Montessori hariduse peamisi põhimõtteid (ettevalmistatud keskkond, loomulik huvi õppida, meeleline õppimine, tundlikud perioodid, alateadvuslik vastuvõtlik meel, vabadus ja piirangud, iseseisvus ja vastutus, individuaalne areng, austus, vaatlemine).

montessori väikelaps_621_v

3. peatükk – Montessori tegevused väikelastele. Mis muudab tegevuse montessoriks ja kuidas lapsele tegevusi näidata. Mulle meeldib, et siin on väga kompaktselt välja toodud, mida tegevuste puhul tähele panna ja kuidas käituda. Kui ma oma lastega alustasin Montessori-teekonda, siis oli killustatud infot nii palju, et väga raske oli orienteeruda ja fookus kippus olulise pealt ära kaduma. Selles peatükis on toodud ka näiteid erineva valdkonna tegevuste kohta – silma-käe koostöö, muusika ja liikumine, igapäevaelu, kunst ja meisterdamine, keel. Keele all on ka soovitusi lasteraamatute valikuks.

4. peatükk – kodu kujundamine. Siin on tuba haaval jagatud näpunäiteid Montessori-sõbraliku kodu kujundamiseks, lisaks on pildimaterjali ühe kodu näitel.

montessori väikelaps_622_v

5. peatükk – kuidas kasvatada uudishimulikku last, kes tunneb, et teda nähakse ja kuulatakse.

Raamatus on läbivalt rõhutatud looduses viibimise olulisust ja see osa mulle meeldib 🙂 Sest tõesti, tegelikult ei pea Montessori kasvatuse puhul sul olema kõiki samu vahendeid, mis on professionaalses rühmaruumis vaid paljuski saad Montessori filosoofiat rakendada lapsega koos loodust avastades. Avastusrõõm ja uudishimuliku lapse kasvatamise püüd on need, mis mind Montessori lähenemise puhul enam köitsid. Allpool ka Simone Daviese välja toodud seitse põhimõtet uudishimuliku inimese kasvatamisel:

  1. Järgi last – lase lapsel juhtida
  2. Soodusta praktilist õpet – lase lapsel avastada
  3. Kaasa laps igapäevategevustesse
  4. Liigu aeglaselt – las laps valib ise tempo
  5. Aita mul ennast aidata – lase lapsel olla iseseisev ja vastutustundlik
  6. Soodusta loomingulisust – lase lapsel imestada
  7. Jälgi – lase lapsel endale näidata

Siin seitsmenda punkti all on lahti seletatud ka kuidas last jälgida tuleks ja minu arvates on see osa hästi oluline!

montessori väikelaps_623_v

6. peatükk – koostöö ja vastutuse arendamine lapses. Awww. See on mu lemmikosa kasvatuses 🙂 Kuidas lahendada lahkhelisid, või – kuidas neid üldse vähem tekkida võiks? Nii palju oleneb lapsevanema lähenemisest, kas mingi situatsioon plahvatab või ei. Siin sa saad lugeda, miks ei ole Montessori meetodis ähvardusi, altkäemaksu ega karistusi. Lisaks leiad muid häid nippe.

7. peatükk – praktikasse rakendamine. Milline võiks olla väikelapse päevakava, mida silmas pidada tema riietuse valikul, kuidas aidata lapsel iseseisva riietumise oskust omandada, mida jälgida söömise ja muude igapäevaste toimingute juures. Ka lutist lahkumisest ja potitamisest on juttu.

Olles ise introvert ia ka introverdi lapsevanem, oli mul hea meel näha eraldi teemakäsitlust sedalaadi lastega käitumiseks. Võta oma last sellisena nagu ta on, anna talle aega kohaneda (isegi kui see on tüütu – ära tee sellest numbrit, las ta lihtsalt harjub uue olukorraga ja sööstab suhtlusse kui ta ise valmis on).

“Täiskasvanutena tuleks meil meeles pidada ka seda, et iga lapse käest tuleb enne tema puudutamist küsida, kas tohib seda teha, eriti siis, kui tegu pole meie lapsega. Võime küsida enne kallistamist (“Kas sa kalli tahad?”, mitte “Teeme kalli!”). Austame lapse sõnaõigust selles, kas, millal ja kuidas teda puudutatakse.”

8. peatükk – täiskasvanuks olemine. Siin on meeldetuletus lapsevanematele, et ka tema tass peab täis olema 🙂

9. peatükk – koostöö perekonnas. Lapse eest ei hoolitse ainult mina – on ka abikaasa, vanavanemad jne, kellega nii mõnelgi juhul võib esineda lastekasvatuse koha pealt lahkarvamusi.

10. peatükk – mis saab edasi. Lasteaiaks valmistumine, järgnevad aastad.

Mu esiklaps  on 8-aastane ja meie Montessori teekond on kestnud vast 7 aastat. Nende aastate jooksul olen ma läbi kukkunud enamuste tegevuste pakkumisel ja võiksin tunda, et Montessori metoodika ei ole ikka koduseks kasutamiseks – kui siin juures ei oleks kogu seda filosoofilist tagapõhja, mis annab mulle kindlustunnet, et siiski ma ajan õiget rida. Kui mul oleks 7a tagasi olnud Simone raamat riiulist võtta, oleks mu teekond olnud küll oluliselt lihtsam ja oleksin veetnud vähem tunde internetis infot otsides, kuid ka siis oleksin ma ilmselt nii mõneski tegevuses läbi kukkunud. Sest ma pole väljaõppinud Montessori juhendaja. Kuid ma oleksin saanud Simone raamatust seda kindlust, et õige tuba ja kõik need vahendid pole peamised, et olla Montessori-vanem. Tähtis on, kuidas sa lapsesse suhtud.

Mul on Mutukamoosi blogi lugejatele hea uudis – kirjastus Tänapäev kingib ühele teist ka Simone Daviese raamatu “Montessori väikelaps”. Kingimäng toimub Mutukamoosi Facebooki lehel ja lõpeb 15. detsembri südaööl.

Head lugemist!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma blogisse kirjutada ei jõua – jälgi mind instagramis

One thought on “Raamat: Montessori väikelaps

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga