Raamatuarvustus: Armastusega loodusest

vilbaste armastusega loodusest

Järgmisena on mul rõõm tutvustada midagi loodusehuvilistele. Kristel Vilbaste Vikerrraadios eetris olnud looduslood on jõudnud raamatukaante vahele – kirjastusel Tänapäev ilmus trükist raamat “Armastusega loodusest” ja nad saatsid mulle ka ühe eksemplari arvustamiseks. Samuti loosime ühe raamatu ka blogi jälgijate vahel välja, kuid sellest kirjutan täpsemalt postituse lõpus.

vilbaste armastusega loodusest2

Raamat: “Armastusega loodusest” (RR link, Apollo link)
Autor: Kristel Vilbaste
Kirjastus: Tänapäev, 2020

Kuigi ma kasvasin üles külas ja võiks öelda, et olen maalaps, siis minu loodusalased teadmised on küllaltki lünklikud. Kui minu vanemate põlvkonnal hoidsid lastel silma peal vanavanemad, kes lastelastele loodusalaseid tarkusi edasi andsid, siis minu põlvkonnal oli peremudel muutunud.  Talu asemel elasime moodsas sovhoosikeskuses ridaka korteris ja polnud sel lastekarjal seal kedagi, kes taimi, linde ja putukaid tutvustaks, sest vanemad pidid ju palgatööl käima. Lapsed omavahel rääkisid ja nii liikus igasuguse kvaliteediga infot. Koolis õpitu oli ikka väga pinnapealne ja nii ma suureks kasvasingi igasuguseid linnalegende uskudes, pea vastamata küsimusi täis…

vilbaste armastusega loodusest3

Kui me Saaremaale kolisime hakkasin meie talu ümbrust avastama. Nii palju põnevaid taimi – ja enamuste nime ei tea! Kild haaval olen nende kohta infot ammutanud ja seepärast on mul hea meel kui mu kätte satub mõni raamat, kust kergel viisil looduse kohta teadmisi juurde saab. Kristel Vilbaste “Armastusega loodusest” on just selline raamat. Siin on igale taimele, putukale, loomale, linnule pühendatud üks lehekülg, kus Vilbaste räägib tema kohta loo või kaks. Need lood on segu lapsepõlve mälestustest, loodusuurija tarkustest ja rahvajuttudest. Kõik see on kirja pandud lihtsalt ja arusaadavalt, mitte nii kuivalt nagu on teatmeteosed.

vilbaste armastusega loodusest5

Näiteks sain ma teada, et vesihein on hea vihmaennustaja (kui vesihein end hommikul kella üheksaks püsti ei aja, siis tuleb vihma), et sireliõitest tekkinud kupraid armastavad talvel nokitseda leevikesed (seega on hea, et ma õisi ära ei jõua lõigata), miks põdrad soos käivad ja kes on liidrik. Taimede puhul on ära mainitud, kuidas neid tavapäraselt kasutatakse (kas ravimina või rahvauskumustes peigmehe ära võlumiseks vms). Samas ei saa seda võtta kui täielikku teatmeteost ei looduse ega kultuuri kohta, sest iga taime, linnu, looma, putuka kohta on erinevat laadi infot mainitud, mis parasjagu huvitav tundus.

vilbaste armastusega loodusest6

Kellele see raamat sobib? Looduse ja rahvakultuuri huvilisele täiskasvanule kindlasti. Oma lihtsa keele tõttu ka lastele, kuid ma kahtlustan, et neil ei jagu nii palju kannatust selle paksu raamatu läbi lugemiseks. Siin pole ju sellist põnevust, mis juturaamatutes. Samas siit ja sealt mõne lehekülje lugemiseks on ta kohane igas vanuses lapsele. Nii et ma pigem soovitan, et täiskasvanu valib ja soovitab, millist lehekülge lugeda või loeb ise ette (pean silmas algklasse ja koolieelset vanust). Igal juhul on see tore täiendus loodusõppe kuivale lugemismaterjalile ja mulle meeldib, kuidas teaduslikku looduse juttu on sisse põimitud meie esivanemate tarkused ja pärimused. Nagu olekski mu kõrval vanaema, kes lapsele taimetarkust jagab.

vilbaste armastusega loodusest7

Kuna siin on terve looduse aastaring käsitletud, siis koduõppe puhul on see raamat ideaalne kaaslane loodusõpetuse tunnis. Kui järgi mõelda, siis miks mitte ka koolis õpikule lisaks? Kevadel loeme kevade kohta, sügisel just sel ajal silma paistvate looduses tegutsejate kohta.

vilbaste armastusega loodusest4

Kui midagi raamatu kohta viriseda, siis seda, et looduspildid on liiga ilusad. Taimi nende piltide abil ei määra. Tihti on pildil ainult õis lähivaates ja nii ei saa aimu ei varre ega lehtede kujust. Selleks puhuks tuleb päris teatmeteos kõrvale võtta. Ega taimede määramine polegi olnud autori eesmärk, see on lihtsalt minu vajadus 🙂 Samuti tunnen puudust registrist, et vaadata järgi, kas teatud taim-putukas-lind-loom on raamatus esindatud ja mis leheküljel see on. Sisukorras on nimetused küll mainitud, kuid esinemise järjekorras. Raamat on üles ehitatud aastaaegadest lähtuvalt, vastavalt sellele, kellest mingl hetkel rohkem kuulda-näha on.

Soovitan raamatut kõikidele loodusehuvilistele, ka neile, kel teadmised juba sügavamad. Mulle endale meeldib seda pisikestel vabadel hetkedel just lehe-paari kaupa lugeda, et siis majapidamistöid tegema minnes loetu üle mõtiskleda.

P.S. See on ka hinnaline kingitus esimese koolipäeva puhul!

Kingiloos! Loosin ühe “Armastusega loodusest” raamatu välja ka oma Instagrami kontol. Reeglitega tutvumiseks suundu sinna :) Loosimine läheb lukku neljapäeval, 27. augustil, samal ajal “Pierre, labürindidetektiiv” raamatu loosiga.

Õnne ja edu!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

One thought on “Raamatuarvustus: Armastusega loodusest

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga