Raamat: Puud, salapärased hiiglased

puud salapärased hiiglased_v

Mäletate, ma kirjutasin koolialguse kingisoovituste postituses, et “Puud, salapärased hiiglased” tundub tore raamat ja on meil ka soovinimekirjas. Koolibri kirjastus oli nii lahke seda postitust lugedes ja saatis meile tutvumiseks mõned raamatud, sealhulgas ka puude oma. Nüüd ma saan päris kogemusest kirjutada, mislaadi raamatuga tegu.
NB! Leppisime kokku, et loosime ühe eksemplari ka blogi jälgijate vahel välja, sellest loe allpool. 

puud salapärased hiiglased5_vv

Raamat: Puud, salapärased hiiglased (RR link, Apollo link)
Autor: Jen Green
Kirjastus: Koolibri, 2020

Ma hindan väga raamatuid, mis tekitavad lugejas uudishimu ja soovi rohkem teada saada. Puude raamat tegi just minuga nii (ja ometi tegu ju lasteraamatuga). Väga põnev oli lugeda, kuidas puud omavahel Metsaveebis suhtlevad ja kuidas emapuu oma järglasi ära tunneb. Kuna tegu siiski laste pildiraamatuga, siis see info oli suhteliselt põgus, kuid siiski piisav, et ärgitada lisainfot otsima.

puud salapärased hiiglased8_vv

Teemad, mida raamat katab:
– fotosüntees ja klorofüll
– puude tüübid (lehtpuud/okaspuud)
– võra kujud
– puu osad (skeem on hea!) ja nende ülesanded
– aastaaegade vaheldumine puude näitel
– õied, tolmlemine
– viljad ja nende edasikandumise viisid
– seemnest kasvab puu
– elu pärast surma
– metsaveeb, puude koostöö teiste puude ja metsaelanikega
– puude ensekaitse
– erilised puud (jämedaim, raskeim jne)
– puude elupaigad, ekstreemsed ellujääjad
– viljad ja kuidas inimesed neid kasutavad
– kuidas me veel puid kasutame
– puude tähtsus planeedi heaolus
– ähvardavad ohud

puud salapärased hiiglased9_vv

Viimaste lehekülgedega, kus juttu metsade päästmisest, haakub hästi järgmine raamat, mis mul tutvustamist ootab – “Greta ja hiiglased”, mis on kirjutatud Greta Thunbergi ainetel. Neid kahte raamatut ma soovitangi järjestikku lugeda.

Kui sa nüüd vaatad kaetud teemade nimekirja, siis siin on mõnusalt ja kompaktselt koos kõik info, mida käsitletakse loodusõpetuse tunnis. Kuna raamatus on palju pilte ja selgitavaid skeeme, siis see sobib hästi koolieelikule või algklassilapsele loodusõppe lisamaterjaliks. Pildid on muide väga ilusad! Tirts on praegu 3. klassis ja nad õpivad seeni – hea võimalus kinnistada teadmisi puude ja seente koosmõjust.

Puude kasutusvõimaluste leheküljel on esile toodud ka vähemtuntud kasutusalad. Seda vast teab juba iga laps, et paberit tehakse puidust, kuid et ka närimiskummi komponentide hulgas võiks olla midagi puudelt pärinevat, seda vist igaüks ei tea?

puud salapärased hiiglased10_vv

“Puud, salapärased hiiglased” raamat sobib hästi esimeseks tutvuseks puudega. Siit edasi võiks juba otsida spetsiifilisemaid raamatuid kas siis puuliikide, metsatüüpide või metsaelu süvitsi tundmaõppimiseks.

Lubasin ka ühe raamatu välja loosida! Loosis osalemiseks mine minu Instagrami lehele ja tutvu tingimustega. Loos läheb lukku 6. oktoobri õhtul.

Head!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga