Raamat: Junga Zahhar Zagadkini mälestused

zagadkini mälestused_1074_v

Olen hoos ja kirjutan ühe jutiga ka teisest mereteemalisest raamatust, mida suvel lugesime. Proovisin üldse suvel valida õhtujutuks üheteemalisi raamatuid – antud juhul siis mere teemadel. Alustasime Une-Mati rannakülas raamatuga, kus palju juttu laevadest ja meremehe elust. Eriti värvikalt on seal kirjeldatud ekvaatori ületamist ja merejumal Neptuni külaskäiku. Ka Zagadkin oma mälestustustes kirjutab sellest traditsioonist, kuidas esimest korda ekvaatorit ületavaid meremehi ristiti. 

Raamat: Junga Zahhar Zagadkini mälestused
Autor: M. Iljin
Kirjastus: Eesti Riiklik Kirjastus, 1963

zagadkini mälestused_1076_v

See oli minu ema raamat ja mäletan, kuidas ma seda lapsepõlves lugesin ja kuidas see täitis mind salapäraga ja suure huviga maailma osas. Nii palju huvitavaid nähtusi on maailmas! Junga Zahhar Zagadkin on noor meremees, kes seilab kaubalaevadel mööda maailma ja pajatab kõigest eriskummalisest, millega ta reisidel kokku puutub – kallasteta jõgedest; salapärasest mehhanismist, mis tõstab ja langetab meretaset; ajarännakust; ilma tuleta lõuna keetmisest; merest, kus pole võimalik uppuda; kuidas sama järv saab olla korraga soolane ja mage ning paljudest teistest imepärastest loodusnähtustest.

zagadkini mälestused_1075_v

Peale loo lugemist proovisime lastega ära arvata, mis seda imepärast nähtust põhjustada võis. Tõusude ja mõõnade äraarvamisega saime juba hakkama. Kuna ka hoovustest oli seal erinevates võtmetes juttu, siis ajapikku oskasime ka seda oletada. Pärast oletamisi kontrollisime oma hüpoteese raamatu lõpust, kus olid kõik ilusti lahti seletatud…

Veel kurioosumeid sellest raamatust – kuidas saab ühes ja samas kohas elades vahepeal aadress muutuda? Kuidas saab laeva kahest erinevast küljest veetemperatuuri mõõtes olla tulemus 12 kraadi erinev? Kuidas saab olla, et merel ei ole kaldaid? Kuidas saab kuival maal võrkudega kala püüda? Kuidas saab näha saari, mis ei ole kaardile kantud? Kas on tõsi, et mõnikord sajab kalu või apelsine?

See on põnev raamat – soovitan raamatukogust üles otsida!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga