Raamatud päriselu kangelastest

little people big dreams agatha christie_v

Iga laps on eriline ja meie ülesanne on julgustada teda leidma oma sisemist mina ja eneseväljendusoskust. On hästi oluline, et tema kangelased oleksid päriselu eeskujud, mitte ainult fantaasiamaailma printsessid ja superkangelased, kelleni küündimatus võib tekitada enesehinnangu probleeme. Kui laps tutvub erinevate inimeste elulugudega, saab ta aru kui kirju on maailm ja kui mitmekülgsetest kodudest me tuleme ja millised võivad olla inimeste eluunistused. Ta mõistab, et on normaalne, et igal inimesel on oma kirg ja see ei pea ühtima stereotüüpsete huvidega nagu mõned mänguasjafirmad populariseerivad (näiteks tüdrukute suurt huvi shoppamise ja pidude vastu).

little people big dreams agatha christie2_v

“If she can’t see it, she can’t be it” – kui ta seda ei näe, siis ta ei tea selle poole püüelda. Kui sa tutvustad oma lapsele kuulsaid kunstnikke, arhitekte, teadlasi, kosmoselendureid, sportlasi – avad sa talle lõputult inspireeriva maailma. Eriti tütarlastele on julgustav näha tegijaid naisi teadus- ja tehnikaaladel. Ühtlasi on võimalik läbi nende kuulsate naiste elulugude rääkida ka sellest, miks see on nii, et naisi on neil aladel nii vähe – ja põhjuseks ei ole naiste suutmatus.

little people big dreams jane austen_v

Eesti keeles saab elulugusid lugeda raamatust “Unejutud mässumeelsetele tüdrukutele” (hetkel muide Rahva Raamatus soodushinnaga), kus on igale persoonile pühendatud üks lehekülg. Poistele on analoogne raamat “Lood poistest, kes julgesid erineda“. Tüdrukute raamat on meil olemas ja väga soovitan seda, kuid pikemalt kirjutan sellest teinekord. Täna jagan teiega oma lemmikut persoonilugude sarja “Little People, Big Dreams”. Meil on sellest sarjast varasemalt olemas mitu raamatut ja nüüd advendikalendri jaoks ostsin neli juurde. Oma mahu poolest sobivad nad imehästi raamatute advendikalendrisse, sest saame ühe õhtuga loetud.

little people big dreams jane austen4_v

Varem olen tutvustanud raamatut Coco Chanelist.

Siin postituses on pildid järgnevatest raamatutest:
Agatha Christie (Bookdepository link, UK Amazoni link)*
Audrey Hepburn (Bookdepository link, UK Amazoni link)*
Stephen Hawking (Bookdepository link, UK Amazoni link)*
Jane Austen (Bookdepository link, UK Amazoni link)*

*Affiliate link, mis tähendab, et iga selle lingi kaudu tehtud ostuga teenin ma krediiti, et veel ägedaid raamatuid testida. Sulle lisakulu ei tule. Aitäh toetuse eest!

Agatha Christie raamatut olin ma varem ka juba soovinud, sest olen Christie suur fänn. Teised sattusid valikusse seepärast, et just need olid ülisoodsad. Jane Austeni lugu kajastab perioodi, kus oli tavaline, et naised ei saanud haridust ja ammugi ei olnud kirjanikuamet neile sobilik.

little people big dreams audrey hepburn_v

Audrey Hepburni lugu räägib sõja ajal nälgivatest lastest, kuidas ka Audrey oli alatoitumuses ja seetõttu liiga nõrk, et temast võiks saada baleriin. Nende raamatute puhul on tore see, et ma ka ise saan uusi huvitavaid aspekte kuulsustest teada – näiteks ma ei teadnud, et Hepburn hakkas peale filmitööst erru jäämist UNICEFi saadikuks ja seisis hea nälgivate laste eest.

little people big dreams audrey hepburn4_v

Nii mõnedki loetud lood on nii kõnekad ja pannud meid tolle inimese kohta rohkem lugema.

little people big dreams stephe hawking_v

Stephen Hawkingu lugu on erakordsest poisist, kes hoolimata raskele haigusele suutis lüüa laineid teadusmaailmas. Kuulsate inimeste elulugude lugemine on lastele silmaringi laiendav, nad saavad tutvust teha inimestega, kelle panus maailma teadus- või kultuurilukku on olnud märkimisväärne.

little people big dreams stephe hawking3v

Varem oleme me sellest sarjast lugenud ka Marie Curie ja Ella Fitzgerald lugusid. Samuti on selles sarjas ilmunud Maria Montessori lugu. Mul on plaan elulugude juurdeostmisel nüüd rohkem vaadata teiste kultuuride suunas, sest nende tundmaõppimne lapseeas aitab olla sallivam täiskasvanueas. Siia valikusse sobiksid hästi Rosa Parks, Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Zaha Hadid.

Praegu lähevad need raamatud advendikalendrisse, kuid hiljem loodan, et lapsed saavad neid lugedes harjutada oma inglise keele oskust.

Teised raamatud, mis sobivad advendikalendrisse, leiad sildi “advendikalender” alt.

Head!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

 

7 thoughts on “Raamatud päriselu kangelastest

  1. Alice says:

    Tead, Eestis on ka ilmunud üks seda sama tüüpi raamat kus on sees vanade kuulsate eestlaste elulugu lapsepõlvest peale. Hästi tore raamat ja ka pildid. Ma mõned aastad tagasi nägin seda Eestis ja oleks ostnud, aga kuna minu lapsele ei ütleks need nimed midagi, siis ma ei hakanud kallist raha maksma. Mäletan, et tegin pilti, et blogis seda raamatut tutvustada, aga kohe polnud aega ja pärast jäi asi soiku. Nüüd ma aga ei leia enam neid pilte ülesse ja ei mäleta ka mis selle raamatu nimi oli. Vaid kaanepilti kujundust ja värve näen silmade ees :I Nii kahju, sest mulle tundub, et sulle meeldiks ka see raamat.

    • mutukamoos says:

      Nii kahju, et see on igal pool välja müüdud! Aga panen meie raamatukogu nimekirja 🙂 Aitäh Sulle, Alice, et sa ikka jaksad kaevata neid välja 😀

  2. Lea says:

    Tunduvad tõesti köitvad! (Kohe nii väga, et pean nüüd ise arenema ja tegema oma elu esimese Bookdepository tellimuse ;P ) Meie eelteismelisele totaalselt kulub ära mõni päriskangelane, kellega samastuda võiks…

    • mutukamoos says:

      Kusjuures see Bookdepository võib täitsa sõltuvust tekitada kui algus lahti on tehtud 😀 Igal juhul ma arvan, et need raamatud on kohased ka vanematele lastele, sest võivad sütitada huvi, et mis siis täpsemalt juhtus.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga