Raamat: Maa, õhk, vesi ja tuli. Väike teadlane

Maa õhk vesi tuli raamat

Täna tutvustan üht vahvat teaduseteemalist lasteraamatut, mis aitab lapsel mõista maailma tema ümber – kuidas toimib maa, õhu, tule ja vee omavaheline koostöö. 

Raamat: Maa, õhk, vesi ja tuli. Väike teadlane (Koolibri link)
Autor: Nadja Slavina
Kirjastus: Koolibri, 2019

*Sain raamatu kingiks kirjastuselt Koolibri.

Maa õhk vesi tuli raamat 2

Väikese teadlase raamat on mõnusas väikeses formaadis aga vägagi sisukas. Sihtrgupiks ma arvan, et on kõige sobivam vanus ca 5-7aastased. Kuigi ka 9-aastasel oli seda huvitav kuulata ja ärgitas küsimusi küsima. Tekst on mõnusalt ladus ette lugemiseks – aimekirjanduse puhul mitte nii sage omadus. Laused on lihtsad mõista ja igal lehel on piltide juures suurtähtedega nimetused- Pisipiigal (7a) meeldis neid ise lugeda, nii et need on head lugemise harjutamiseks ja ka teemakohase sõnavara laiendamiseks.

Maa õhk vesi tuli raamat 3

Raamat on jaotatud neljaks suureks teemaks – maa, õhk, vesi ja tuli.  Mulle meeldis, et siin on juttu ka neist teemadest, mida ma seni teistes väikelasteraamatutes kohanud ei ole. Näiteks erinevat värvi leekide skeemi on endalgi huvitav uurida.

Maa peatükis räägiti koobastest ja stalaktiitidest, arheoloogilistest väljakaevamistest, erinevatest maavaradest (pildid erinevatest vääriskividest nende nimetustega), põhjaveest, maa ehitusest, mägedest ja vulkaanidest.

Õhu peatükis saab laps teada, kuidas toimub lendamine, mis paneb tõusma kuumaõhupalli, tuulest, õhuvooludest, atmosfäärist, vee all hingamisest, helilainetest.

Vee peatükis on juttu vee auramisest, erinevatest pilvedest (rünkpilved, kihtpilved jne), kuidas kaevud täituvad, miks meil vett vaja on, vee erinevatest olekutest, jäälilledest ja liustikest.

Maa õhk vesi tuli raamat 4

Tule peatükis loeme päikesest, tulisest kerast, kuidas erinevad ained erinevat värvi leegiga põlevad, kuidas ürgaja inimesed tuld tegid, kuidas on läbi aegade ruumides valgust tekitatud, metsatulekahjudest ning ka müütilistest tuleolenditest fööniksist ja lohest.

Maa õhk vesi tuli raamat 5

Mulle see raamat meeldis just oma kompaktsuse ja tervikliku teemakäsitluse mõttes. See raamat võiks küll igas lasteaiarühmas ja kodus olemas olla, sest katab nii palju teemasid maailma toimimise kohta. Samuti sobib ta hästi saatma Montessori Suuri Lugusid.

Head!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga