Mida me ei usu, sellest me ei oska unistada ehk lapsepõlve eeskujude olulisusest

elulooraamatud lastele 1v

Lapse kasvamisel mängivad olulist rolli eeskujud – nad inspireerivad ameti ja karjääri valikul, avardavad maailmapilti, eeskujude kaudu saavad noored teada, missugused elukäigud on võimalikud. Kui eeskujud piirduvad meediast lihtsasti kättesaadavate popiidolitega, on suure tõenäosusega laste unistused ka samast vallast. Tutvustades lastele inimeste elulugusid, kes esindavad erineva soo, ameti, rahvuse ja taustaga inimgruppe, avardame laste silmaringi ja arendame empaatiavõimet.

väikesed inimesed suured unistused 2

Karjäärid on erinevad

Mitmekülgsed eeskujud annavad lastele võimaluse näha erinevaid karjäärivõimalusi ja valdkondi. See inspireerib neid avastama omaenda huvisid ja leidma ala, mis sütitab neis kirge. Sellised eeskujud näitavad lastele, et edu ei piirdu ainult ühte tüüpi oskustega. Näiteks võib üks neist olla edukas teadlane, teine aga andekas sportlane või kunstnik, mis tõestab, et erinevad omadused ja oskused võivad viia erinevate elualadeni. Samuti võib üks eeskujudest rõhutada teadmiste tähtsust, teine aga meeskonnatööd või loovust.

väikesed inimesed suured unistused 3

Edu ei tule alati kergelt

Paljud kuulsad teadlased, kirjanikud, kunstnikud või sportlased on sageli kogenud väljakutseid ja raskusi, nt pärinedes vaesest perekonnast siiski suutnud end üles töötada või siis hoolimata tervislikest takistustest liikunud oma unistuste suunas. Nende lugude kuulmine annab lastele motivatsiooni ja julgustust, et igasuguse taustaga inimesed on saavutanud oma unistusi. Need lood aitavad lastel mõista, et edu ei tule alati kergelt ja et ebaõnnestumine on osa elust.

väikesed inimesed suured unistused 4

Maailmakodanikud

Kirju taustaga eeskujud aitavad lastel mõista ja väärtustada erinevaid kultuure ja rahvusi. Iga inimese lugu on tükike ajalugu, mis peegeldab tolleaegset ühiskonda. Olid ajad kui inimesi segregeeriti nende nahavärvi või soo järgi ja nende inimgruppide esindajad pidid tegema kordi suuremaid pingutusi, et oma valitud elualal läbi lüüa. Öeldakse, et kõige paremini õpib inimene läbi lugude kuulamise ja elulood on suurepärane viis kultuuri ja ajaloo õppimiseks!

väikesed inimesed suured unistused 5

Murrame soorolle

Tüdrukud vajavad eeskujusid, kes tõestavad, et naised on võimelised saavutama suuri asju. Olid ajad kui naised ei tohtinud käia ülikoolis, kirjutada oma nime all raamatuid või avaldada teadustöid. Seetõttu ei kohta me ajalootunnis üleliia palju kuulsaid naisi ja nii võib tüdrukutele jääda mulje, et naised sellistele elualadele ei sobi. Õnneks räägitakse nüüd aina enam naistest, kes ka vanadel aegadel olid säravad teadlased, insenerid või kirjanikud. Tihti tegid nad seda tööd mõne meesisiku varjus, sest naistel polnud lubatud tööl käia, arstiametit praktiseerida jne.

unejutud mässumeelsetele tüdrukutele

Mida sa ei näe, seda sa ei tea tahta

Tüdrukutel ja poistel on oluline näha naisi ja mehi erinevates rollides ja ametites, et murda traditsioonilisi soorolle. Paljudes valdkondades on endiselt märgatav ebavõrdsus ja stereotüübid, mis seovad teatud ametid kindla sooga. Valdkonnad, kus naised on vähem pildil, hõlmavad tihti teadust, inseneeriat, tehnoloogiat, matemaatikat (STEM), samuti poliitikat, ärimaailma ja spordimaailma (mõtle vaidlustele naiste jalgpalli MM teemal!). Ilma teiste naisteta, kellele alt üles vaadata, välistavad paljud noored naised tehnilise karjääri enne, kui annavad sellele üldse võimaluse.

Samas on valdkondi, kus mehed on vähem pildil  –  need hõlmavad tihti sotsiaaltööd, haridust, meditsiini ja hooldust.

lood poistest kes julgesid erineda

Lastele sobilikud elulooraamatud

Elulooraamatud on käepärane viis leidmaks eeskujusid. Mul on hea meel tõdeda, et eestikeelse lastekirjanduse vallas on siin toimunud suuri arenguid. On ilmunud kuulsate inimeste elulugude kogumikke ning mitu sarja, kus iga raamatu fookuses on üks tähelepanuväärne isik. Argo kirjastus annab välja sarja „Suurvaimu sähvatus“, mis sobib lugemiseks kooliealisele lapsele. 2023. aastal aga alustas Koolibri kirjastus menusarja „Väikesed inimesed, suured unistused“ tõlkimist ning selle raamatud on sobilikud lugemiseks juba enne kooli. Mujal maailmas on selles sarjas ilmunud juba 100 raamatut, nüüd siis eesti keeles saadaval neli. Igas raamatus loeme mõne kuulsa isiku lapsepõlvest ning tema kujunemisaastatest. Saame teada, missuguste raskustega ta kokku puutus, kuid endale kindlaks jäädes liikus siiski oma kutsumuse suunas.

Tänase seisuga on „Väikesed inimesed, suured unistused“ sarjas ilmunud Astrid Lindgreni, Albert Einsteini, Pablo Picasso ja Coco Chaneli elulood. Varem olen ma siin blogis tutvustanud ingliskeelseid valikuid – “Raamatud päriselu kangelastest” ja Coco Chaneli raamatut. Ma olen selle sarja suur fänn!

väikesed inimesed suured unistused 1

Argo kirjastuse „Suurvaimu sähvatuse“ sari on koolilapsele sobilikult humoorikas võtmes ja illustratsioonid on koomiksi stiilis – just nii nagu algklassilastele meeldivad. Siin sarjas on fookus teadlastel.

suurvaimu sähvatus

Vähemtuntud teadlaste kohta saame lugeda ka raamatutest “Kodulabori teadlane. Keemia. Projektid lastele” ning “Kodulabori teadlane. Füüsika. Projektid lastele”. Need elulood pole küll ilukirjanduslikud jutustused, kuid huvitavad sellegipoolest.

kuulsad teadlased 1

Positiivsena tasub välja tuua, et esindatud on ka naissoost teadlased, keda sagedasti teadusajaloos mainimata jäetakse.

kuulsad teadlased 3

Ka elulugude kogumikke on meil omajagu. „Unejutud mässumeelsetele tüdrukutele“ osutus nii populaarseks, et autorid kirjutasid ka teise osa.

unejutud mässumeelsetele tüdrukutele 3

Nii nendes kui raamatutes 20 erakordset tüdrukut, kes muutsid maailma ning „Lood julgetest Eesti tüdrukutest“ on fookuses naised.

20 erakordset tüdrukut kes muutsid maailma

“Lood julgetest Eesti tüdrukutest” tutvustavad silmapaistvaid Eesti naisi läbi ajaloo, ka kaasaegsed staarid nagu Kelly Sildaru on esindatud. Mulle hetkel ei tule ette, kas Eesti poiste kohta on ka sarnane raamat olemas?

lood julgetest eesti tüdrukutest

Ka poistele on oma raamat: Lood poistest, kes julgesid erineda ning “20 erakordset poissi, kes muutsid maailma” (kui sa tead veel mõnda poistele suunatud kogumikku, palun anna kommentaarides või muus kanalis mulle märku).

lood poistest kes julgesid erineda2

Ka mõned üksikud elulugude raamatud on ilmunud. Meie oma Lydia Koidulast ilmus auhinnatud raamat „Lydia“

lydia1

„Poiss, kes armastas matemaatikat“ räägib matemaatikust Paul Erdösist.

poiss kes armastas matemaatikat

Head!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja väga harva 🙂 Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga