Blogi uues kodus :) ja veidi ka Facebooki hingeelust

Tere tulemast Mutukamoosi uuele lehele!

Blogi tasuta lehelt ära kolimine oli mul pikka aega mõttes, sest tasuta versioon seadis palju piiranguid lehe kujundusele ja funktsioonidele. Nii põrkasin ikka ja jälle vastu seina kui tekkis mõte lehele mõnda vidinat lisada, et kasutusmugavust juurde saada. Ja eks ma veidi tundsin ka, et praegusel kujul on blogi hingamine veidi seisma jäänud ja tahaks värskendust.

Nii ma võtsingi julguse kokku ja tellisin oma domeeni ja veebimajutuse. Esialgu te siin suuri muutusi ei näe, kategooriad ja menüüd on ikka vanaviisi, sest kogu muu seadistamine on omajagu aega võtnud. Hea, et mul on itikas kodus omast käest võtta – tänu mu mehele möödus paigaldamine ja seadistamine kordi kiiremini kui see oleks ise pusides olnud.

Uudiskiri

Tegin nii, et need, kes varemalt olid registreerunud meilitsi teadetele, et ka neil säiliks võimalus blogi uusi postitusi meilile saada. Selleks lõin uudiskirja, millele saab registreeruda selle lingi või paremal küljeribal oleva vormi kaudu. Nii paju erinevusi on, et kui varemalt tuli iga postitus eraldi meilile, siis nüüd saadan mingi aja tagant (kord nädalas või harvemini) kirja, kus kõikide uute postituste lingid.

Uudiskirja plussiks on ka see, et kui olla jälgija Facebookis, siis seal te ei näe kõikide uute postituste teateid, sest – sest nii lihtsalt on. Facebook näitab kõikide lehtede postitusi valikuliselt ja mitte kõikidele lehe fännidele. Ma olen ise ka testinud ja võtnud ette lehe, mis postitab mitu korda päevas ja võrrelnud postituste arvu oma seinal olevatega – vast pooled tulid mu seinale, muud jäidki nägemata. Veidike saate te ise mõjutada, missuguste lehtede postitusi te rohkem näete – iga teie like ja kommentaar läheb “kirja” ja selle lehe postitusi näete te suurema tõenäosusega.

Kuidas minust sai Facebooki sarilaikija

Varem ma olin Facebookis pigem tagasihoidlik laikija, eriti, mis puudutab ettevõtete lehekülgi. Enamasti piirdusin lehe laikimisega ja postitusi laikisin harva. Olles aga Facebooki hingeellu süvitsi läinud, hakkasin oma laike ja kommentaare juba teadlikult tegema, laikides ja kommenteerides:

  1. nende lehtede positusi, mille lugemisest ma ise olen ka edaspidi huvitatud ja soovin oma seinal näha. Kui huvi on eriti suur, siis olen lausa teateid nii seadistanud, et need tuleksid mulle igal juhul (aga see on veidi tüütu variant, eriti kui leht postitab tihti).
  2. Eesti väikeste ettevõtete lehtede postitusi, sest ma tahan, et neil läheks hästi ja võimalikult paljud inimesed neist kuuleks. Iga minu like ja kommentaar tõstab nende lehe nähtavust ja reitingut Facebooki silmis. Facebooki piirab postituste nähtavust, et ettevõtted telliksid tasulist reklaami (olete vast märganud – sponsored posts). Rohkem laigitud ja kommenteeritud postitused tehakse rohkematele inimestele nähtavaks.

Kuidas te Facebookis käitute? Kas pigem tagasihoidlikult või olete ka sarilaikijad? 🙂

P.S. Kui avastate blogis mingeid tehnilisi anomaaliaid, midagi on kadunud või link ei tööta, siis andke teada kas kommentaarides või otse mutukamoos (ät) gmail.com (või ka FB sõnumites) Olen väga tänulik igasuguse tagasiside eest!

Eveli

8 thoughts on “Blogi uues kodus :) ja veidi ka Facebooki hingeelust

  1. Kadri | lambrine says:

    Head uut blogikodu ja mõnusat sisseseadmist! 🙂

    Mis puutub Facebooki, siis ma olen viimasel ajal kuidagi nii kõrvale jäänud nii blogist kui Facebookist, et ei oska midagi adekvaatset oma käitumisharjumuste kohta öelda. Mul on vist on kerged blogipuhkuse järelmõjud, nii mõnus on lihtsalt mitte midagi teha 😀 Aga eks ta ole põhimõtete poolest samamoodi kui Sinul, kuigi päris sarilaikijaks pole vist hakanud!

  2. Laura says:

    Mina olin ka veel kaks kuud tagasi see, kes Facebookis nuppe ikka äärmiselt harva vajutas. Tagasi töö olles on aga vajadus mingeid teateid rohkem kätte saada ning nii ta on läinud, ikka sinna sarilaikija suunas. Ja loomulikult see teine põhjus – ma olen ka ikka seda meelt, et peab väikseid ja eriti kodumaiseid tegijaid toetama 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga