Isekujundatud kalender või fotoraamat – nipid ja trikid

kalender5-1

Meil on juba kolmandat aastat traditsiooniks kinkida vanavanematele jõuludeks kalender lapselaste piltidega. Selle kujundamine on päris lihtne kui kasutada trükifirma pakutavat programmi. Esimesel aastal ma piirdusingi programmi poolt pakutava standardlahendusega, kuid sealsed fondid, taustad ja kaunistuselemendid ei vastanud päris minu maitsele ega visioonile. Järgmisel kahel aastal, kasutades küll sama firma teenust, “tuunisin” nende tarkvara veidike ja sain tulemuse, millega võisin ise ka rahule jääda. Esialgu. Eks järgmisel aastal püüan veel paremini 🙂 Allpool aga mõned nipid ja näpunäited, mida saab kasutada nii kalendri kui ka fotoraamatu kujundamisel.

Minu näited on tehtud tarkvaraga Omasoft ja firma, mis seda kasutab on Omaraamat. Seni olen ma nende kalendrite kvaliteedi ja pakutava teenindusega rahule jäänud ja julgen teistelegi soovitada. Alustuseks tuleks tarkvara nende kodulehelt alla laadida. Ma lihtsamaid protseduure ei hakka siin lahti kirjutama, seda on nad oma kodulehel niigi juba teinud. Kuna meie 2013. ja 2014. aasta kalendrid olid veidi erineva tehnikaga tehtud, siis ma käsitlen neid eraldi.

Kalendri tüüp – Librix 25×20. Olen igal aastal sama formaati kasutanud, siis saab erinevate aastate omad kokku koguda ja riiulisse panna.

kalender6-1

2013.a kalender

2013.a kalendri puhul kasutasin ma faile, mida võib leida googeldades “digital scrapbooking”. Ma sattusin Shabby Princessi lehele, mille stiil mulle väga meeldis ja kõik kujundusfailid on sealt pärit – taustalehed; kaunistuseks lilled, nööbid, paelad jne; tähed ja numbrid (vt tasuta allalaadimiste alt). Scrapbookingu tähed on hästi dekoratiivsed ja nende kasutamiseks ei piisa lihtsalt teksti trükkimisest, vaid tähtede pildifailid tuleb ükshaaval kleepida. Ja see on väga tüütu kui tegu pikema tekstiga. Samuti puuduvad täpitähed, st tekst tuli sõnastada nii, et saaks ilma nendeta hakkama.

Õpetus Omasofti Abi failist:

Nõudlikumatel kasutajatel on võimalik Omasofti programmi ise “tuunida” saades lisada/eemaldada programmis taustu, ikooni ja kirjafonte vastavalt soovile. Selleks tuleb kopeerida soovitud taustapiltide, kirjafontide ja ikoonide failid Omasofti kataloogis asuvatesse kataloogidesse vastavalt Backgrounds, Fonts ja Ornaments ning programm taaskäivitada. (Tavaliselt asub Omasofti kataloog C: kettal – Program Files kataloogis. Arvuti enda fondifailid on leitavad Windows – Fonts kataloogist.)

Niisiis, kopeeri kõik failid vastavatesse kaustadesse. Valmis kalendrit ära saates ilmnes aga väike “aga” nende failidega – kuna nad ei olnud jpg formaadis (jutt ei ole fontidest vaid tausta- ja kaunistusfailidest) vaid png, siis Omaraamatu trükiprogramm seda ei lugenud ja ma pidin oma töö veidi ringi tegema. Ma lahendasin asja nii, et kujundasin terve lehekülje fototöötlustarkvaraga ja kopeerisin siis selle lehe Omasofti nagu tavalise üleleheküljelise foto. Või kombineerisin nii, et tausta ja kaunistused ja tähed panin kokku fototöötlusprogrammis ja laste fotod lisasin Omasoftis. See kõik olenes, millist paigutust ma saada tahtsin.

kalender3-1

2014. a kalender

Kuna selline tähtede ükshaaval kleepimine ja kahe programmi vahet majandamine oli tüütu ja aeganõudev ja aega mul seekord väikese beebi kõrvalt ei olnud, siis otsisin lihtsamat lahendust. Taustasid kasutasin seekord samuti nagu eelmisel korral, kuid scrapbooki kaunistusi ei lisanud ja kleebitud tähtede asemel kasutasin dekoratiivseid fonte. Need leidsin googeldades “kids fonts”.

Kõik taustapaberid, ornamendid ja fondid on küll tasuta allalaadimiseks, kuid mõeldud ainult isiklikuks kasutamiseks.

Seekordsed taustad:

Fondid kõik ühelt lehelt:

Fontidega sai teha ka mõningaid pildikesi, nt 2014 kalendri pildil all keskel sinise taustaga see jäätis ja kaheksajalg on fondiga tehtud. Mis kujundid võimalikud on, näete seda fonti kirjeldava pildi pealt.

Sellise teostuse versiooni häda oli see, et kirjute taustadega ei paista tekstid välja. Sel juhul on vaja luua tekstile neutraalne taust. Fototöötlusprogrammis on seda lihtne teha, kuid Omasoftis lahendasin ma selle nii, et lisasin ühe “foto koha”, millele valisin sobiva raami ja fotoks panin ühe taustapaberiteks. Et nii teha, tuleb taustapaberi fail kopeerida piltide kausta.

Kumb lahendus parem on? Viimane on kindlasti lihtsam, kuid suuremate piirangutega ja seetõttu ma jäin rohkem rahule 2013.a kalendriga. Kahjuks võtab selline nokitsemine kauem aega. Vaikselt mõlgutan mõtet põnnidest mingisugune fotoraamat ka teha ja siis ilmselt kasutan esimese versiooni tehnikat. Kui tähtaega kukil ei ole, siis on aega rohkem pusida!

Kalendri ülesehitus ja piltide teemad

Kalendreid tegin kaks erinevat: ühe oma emale ja teise mehe vanematele ja piltidel olid kõik lapselapsed – ka õdede-vendade lapsed. Et pilte oleks lihtsam valida, siis valisime igale kuule oma teema ja iga pere otsis möödunud aasta piltide hulgast vastavad pildid.

  • Iga lapse sünnipäevakuu oli ainult tema päralt, kus lisaks tema piltidele on kirjutatud nimi ja vanus.
  • Mai on emade päralt – piltidel meie pere emad oma lastega. Vanaemad ka.
  • November oli seni isade päralt, kuid sel aastal sai Pisipiiga selle kuu endale 🙂
  • Ühe suvekuu teemaks on vesi, kus pildid kas mererannas või beebide puhul vannis tehtud.
  • Talvel on üks kuu lumepiltidega.
  • Veel on olnud selliste teemadega kuid: reisil, sügise värvid, loomaaias, tüdrukud kübaratega .
  • Sel aastal tegin vanaemade sünnipäevakuusse kollaaži iga lapselapse näopildiga.
  • Detsember on perepiltide päralt.

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga