Kõrreliste lummuses ja unistus lilleniidust

helle_väärsi_063_v

Helle Väärsi esimese ja ammu läbimüüdud aiaraamatu pealkiri on minu jaoks väga tabav – “Kõrreliste lummuses”, sest just seda ma olen! Aga täna ma soovin rääkida hoopis Helle Väärsi värskemast raamatust: “Lilleniit ja kõrrelised minu aias”. Olen oma aiakatsetustega jõudnud järeldusele, et minule ja meie maale sobilikuimad taimed on erinevad kuiva armastavad kõrrelised. Ja üheks suureks-suureks unistuseks on mul lilleniidu rajamine!

helle_väärsi_064_v

Eelmisel suvel õnnestus mul külastada Helle Väärsi aeda Lahemaal ja see oli lihtsalt imeline! Minu jaoks oli vast suurimaks ahhaa-efektiks see, et väheste liikidega oli saavutatud nii imeilus tulemus. Kipuvad muidu ju koduaiad just sellised olema, et taimeke siit ja taimeke sealt ja lõpuks on tulemuseks liiga kirjuline aed (kasutades Pisipiiga sõnavara). Seda postitust ilmestavadki pildid, mis ma tegin Helle Väärsi lilleniidust.

helle_väärsi_044_v

Kõrrelised on ilusad pea aastaringi, eriti hästi ilustavad nad talvist aeda. Härmatanud kõrrelised…mmm! Mida rohkem ma kõrrelisi vaatan, seda enam ma neisse ära armun. Eks mulle meeldib ka see lubadus, et kõrreliste hooldamisega on vähem tööd kui mõne klassikalisema püsikuga 😉 Nüüd otsin ma igalt poolt inspiratsiooni, kus ja kuidas kõrrelisi kasutada. Möödunud aastal katsetasin umbes nelja-viie erineva istikuga, et üldse aru saada, millised mulle meeldida võiks. Kevadel aga ostsin “Lilleniit ja kõrrelised minu aias” raamatu ja nüüd on see mul uute taimede valikul heaks abimeheks muutunud.

Lilleniit ja kõrrelised minu aias Väärsi 2

Umbes pool raamatut on pühendatud erinevate kõrreliste tutvustamisele. Alguses on tabelid, kus kõrrelised on jagatud kasvukohtade järgi – päikseline, niiske, kuiv jne. Eraldi on soovitatud anumatesse sobivaid kõrrelisi. Ma sain sel suvel hästi selgeks, et selliste konteinertaimedega ma hakkama ei saa, mis nõuavad igapäevast kastmist, seega otsustasin sel aastal proovida hoopis kõrrelisi anumatesse panna.

helle_väärsi_039_v

Lisaks liigitutvustustele annab raamat näpunäiteid kõrreliste paljundamise ja hoolduse kohta. Ja mis kõige tähtsam – õpetab lilleniitu rajama ja soovitab sinna taimi. Iga aasalille kohta on ilusti pilt ka juures, et minusugused võhikud ka ära tunneks.

helle_väärsi_045_v

Kui Helle Väärsi raamat on heaks käsiraamatuks kõrreliste valikul ja nende eest hoolitsemisel meie kliimavöötmes, siis inspiratsiooniks, milliseid kombinatsioone luua, on hea “Moodne maastik püsikute ja kõrrelistega”. Selle raamatu läbitöötamine on mul alles algusjärgus aga esmane tunne on tohutult inspireeriv. Tõeliselt lummavad vaated! Ja ühtlasi hirmutavad, sest sellise tulemuse saavutamiseks on vaja luua väga suuri püsilillepeenraid, mille rajamine on väga suur töö.

helle_väärsi_060_v

Üks muinasjutuline kõrrelistega kombineeritud aed asub aga Muhu saarel, mille perenaine on aeda hoolikalt igal aastaajal üles pildistanud. Inspiratsioonilaksu saamiseks piilu Portselani aia FB lehele.

Ilusat suve!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga