Sensoorne mäng: kineetiline liiv

kineetiline liiv

Ma olen üritanud kogu aeg hoida saadaval* ühte sensoorset mängu, sest Tirtsule meeldivad need väga ja ma ise ka näen neis suurt kasu. Kineetiline liiv oli mul plaanis sokutada jõuluvana kingikotti, kuid tõin selle siiski varem lagedale. Nimelt tõi pühadeeelne periood rohkem saginat ja nägin, kuidas Tirtsu ärevus kasvas. Liivaga mängimine on aga hea rahustav tegevus ja seeläbi oli tal võimalus end taas laadida.

Ma olin alguses kineetilise liiva suhtes skeptiline, et lihtsalt üks uus moeasi. Umbes nagu FP laulukoer vms 🙂 Kui siis aga saime küla peal paar korda proovida, hakkas see mulle täitsa meeldima. Esimestel õhtutel toimetas Tirts sellega köögi laual üksinda ja ma ei andnud ka liivavorme juurde. Oli lihtsalt liiv ja kandik. Ta oli väga keskendunud ja ilmselgelt nautis materjali katsumist. Hiljem aga küsis ta liivaga mängimist sel ajal kui ka Pisipiiga oli ärkvel ja siis mängisime juba kõik koos. Panin köögi põrandale kile maha ja lisasin mängule ka liivavormid ja lusikad. Pisipiiga (1a1k) suhtes olin valvas, sest temaga me ei olnud varem puisteainetega mänginud ja ma kartsin, et ta hakkab seda suhu panema. Suvel vähemalt oli tema arvamus selline, et liiva tuleb süüa. Seekord ta aga üllatas mind – ainult ühel korral üritas suhu panna, sain õigel ajal jaole, keelasin ja rohkem ta ei üritanud. Loomulikult olin valvas edasi.

Temaga oli  muidugi see häda, et eks seda liiva kippus igale  poole mujale ka sattuma ja koristamist oli rohkem kui siis, kui Tirts üksi mängis. Õnneks on kineetiline liiv kergemini koristatav kui tavaline liiv.

Kuigi kineetilist liiva on saadaval erinevates kogustes, siis meile hetkel piisab täiesti 1-kilosest pakist. Seni olen leidnud, et kõige odavam on see Taibulas siis, kui on teisipäev, sest siis on seal püsikliendile kõik kaubad -20%. Muidu müüakse seda paljudes kohtades, k.a raamatupoodides.

Millised on teie kogemused kineetilise liivaga?

Eveli

* “hoida saadaval” tähendab seda, et kandik sensoorse tegevusega seisab köögikapi otsas ja Tirts siis küsib kui soovib. Kahjuks hetkel me ei saa sedalaadi materjale käeulatuses hoida, sest Pisipiiga kisuks need lihtsalt laiali.

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

0 thoughts on “Sensoorne mäng: kineetiline liiv

  1. Toadraakon says:

    Meil on see liiv olnud juba vähemalt pool aastat ja praktiliselt iga päev kasutusel (laps 1a9k vana). Meil on see korduvalt maha koera karvade ja muu sodi sisse kukkunud, aga vaatamata sellele on see ikka heas seisukorras.
    Me kasutame nii vormide tegemiseks kui ka pistame igasuguseid pulki sinna sisse, teeme sellest ralliraja ääri. Ükskord otsustas laps isegi Lego Duplost tehtud mängu liivakasti selle panna ning nii mängida – ainuke probleem oli, et ta ei mahtunud ise mängu liivakasti äärele istuma :). Ja kuna seda liiva on lihtne puhastada, siis polnud probleem ka pärast seda Lego plaadilt kätte saada.
    Nii, et mina soovitan igal juhul. Mina ostsin 5 kg http://www.leluexpress.ee/tooted-2/kinetic-sand/ ja pool läks sõbranna lapsele. Kasutusel tegelikult ainult u kg sellest, aga üks hetk tahan kogust suurendada, et lossi ka teha. Seal ka spets vormid – minu kogemuse põhjal need kineetilise liiva jaoks paremad kui muud vormid (nt mu teise komplekti “süstal” oli, millest üldse see liiv läbi ei tahtnud minna. Ja seal lehel ka muid huvitavaid asju pannuda, nt shape it natuke vanemale lapsele on kindlasti huvitav.
    Seda kineetilist liiva pidid osad lasteaiad kasutama kui saadavad mõne lapse eraldi rahunema. Pidi mõjuma tõesti rahustavalt. Samasugune toime on endalegi ;).

  2. Kristiina says:

    Ka meil on see liiv juba mõnda aega olemas olnud ja samuti mängib poiss (3a) sellega tihti. Siiani olen ka lasknud tal söögilaua ääres sellega mängida aga põrandal on veel parem mõte, kuigi koristamist on vist mõlemal juhul. Väiksem, 1,6 a preili tahab kaa kõike, mida venna teeb aga temaga on küll see lugu, et nii, kui ma korraks pilgu mujale suunan, on tal see suus. Nagu ka pliiatsid või rasvakriidid vms, see on lausa uskumatu, kuidas ta nii järjepidevalt kõike suhu paneb…aga ka talle meeldib muidu see liiv.
    Poiss kasutab selles mängus kõike, kuhu saab liiva sisse panna, k.a. mudelautosid, ehitab mägesid ja sõidab mööda neid, samuti kasutavad FP küpsisetünni neid klotse, nendest saab ka lahedaid kujukesi teha. Olen plaaninud ka juba seda liiva juurde osta sest mingi loomulik kadu sel siiski on, sest kui laua all on ka muu puru ja kassi karvad, siis ma väga hoolikalt ei viitsi seda liiva sorteerida ja natuke läheb ikka kühvliga prügikasti ka. Aga sellegipoolest on seda palju alles ja ma kiidan ka väga seda liiva.
    Täna just paigutasin jälle nende tuba ümber, et oleks rohkem neile kättesaadavamad kõik aga sama mõttega paigutasin ka liiva ja lauamängud, kus pisikesi deitaile sees, kõige kõrgemale riiulile, et plika kätte ei saaks. Aga samas on nad nii nähvatal kohal, et poiss saab ka küsida, kui tahab sellega mängida. Ja olen ise ka pakkunud, kui ta on silmnähtavalt sellises tujus, et peas on ainult kiusumõtted 🙂 see on kohe selline rahusti kapi otsast võtta 😀

    • mutukamoos says:

      Kristiina, andsid mulle hea mõtte. Meil küll küpsisetünni ei ole, aga üks kujundisorteerija, millel palju erikujulisi klotse (seest tühjad). Ja autode peale pole miskipärast ise tulnud 😀
      Kummalisel kombel Pisipiiga tõesti liiva suhu ei pannud enam, kuigi vildikaots peab senimaani kogu aeg suus olema…

  3. Heily says:

    Sain sõbrannalt info, et Mutukamoos minust ette jõudnud ja samal teemal kirjutanud. 🙂 Aga olen sinuga täiesti nõus, et kineetiline liiv ON tänuväärt materjal nii kodus kui lasteaias, soovitan kõigil ära proovida.
    Väga vahva lugemine (ja terve su blogi on inspireeriv, nii et hoian edaspidi silma peal)!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga