Suur lauamängude arvustus

lauamängud013v

Nagu ka eelmisel aastal isadepäeva paiku, kirjutan teile lauamängudest. Isadepäevale on see pühendatud seepärast, et meie pereisa on suur lauamängude fänn. Palusin temal ja peamistel mängukaaslastel soovitada selle aasta lemmikuimat lauamängu. Kuna tegemist on tõsiste lauamängugurmaanidega, siis peaks allolevast valikust leidma vast igaüks midagi oma maitsele sobivat. Mainin ka ära, et kuigi ma kirjutan mitu häält mõni mäng sai, siis hääletamist kui sellist ei toimunud (nu et ees on nimekiri ja hääletage). Iga arvustaja tõi välja oma lemmikud, kes ühe, kes lausa kolm. Nii juhtuski, et mõnda mängu mainiti mitu korda.

Piltide kohta ka üks märkus – need on minu tehtud ja kuna ma ise olen neist mängudest mänginud ainult Splendorit, siis pildil olev ülesseade ei pruugi õige olla.

splendor002

Splendor

See mäng on ka minu isiklik viimase aasta lemmik 🙂

Üks arvustaja ütles:

“Minu jaoks 2015. aasta kõige meeldivam mäng. Lihtne õpetada kõigile. kaasahaarav,”

splendor001

Teised kommentaarid:

  1. Mäng on põnev algusest lõpuni välja, strateegia valikul tuleb arvestada ka vastaste tegevusega.
  2. Meeldib meie reegli muudatusega, kus võitja peab saama 20 punkti, et ka ülemiste kaartide püüdmine võimalikuks saaks.
  3. Splendor on ka minu valik, kui pisut reegleid kohandada. Kuigi esmapilgul on täiesti teistsugune mäng, siis mulle meenutab see natuke Ticket to ride’i. Splendoril reeglite/erinevate kaartide osas on võib-olla väikeseid nüansse, mida annaks paremaks lihvida ja mängijate vahelist suhtlust on ka tegelikult suhteliselt vähe, igaühel rohkem selline omaette nokitsemine. Seega päris 10/10 ei annaks, aga siiski eelmise aasta parim.

camel_cup004

Camel Up

“Väga hea seltskonnamäng kuni 8-le mängijale. Mängijad panustavad kaamelite võiduajamisel, eesmärgiga omada mängu lõpuks kõige rohkem raha. Mida varem ennustad, seda suurem on võidu suurus, aga seda suurem ka eksimise oht. Suht kaootiline ja õnnest sõltuv mäng, aga  olukorra õige hindamine võib väga kasulikuks osutuda – vahel.”

camel_cup003

Teised kommentaarid:

  1. Hea on see, et saab väga erinevate mängijate arvuga mängida. Lihtne ja põnev. Väike miinus on see, et tegelikult mingit väga suurt strateegiat selles mängus teha ei saa, pigem otsustab rohkem õnnefaktor, aga siiski väga lõbus mäng ja suhteliselt kiire ka.
  2. Mäng sai ka kolmandalt arvustajalt hääle 😉

camel_cup005

machi_koro007

Machi Koro

“Mõnus mäng, mida P ei suutnud liiga hästi selgeks saada ning teisetel oli ka võimalus võiduks.”

machi_koro006

Teised kommentaarid:

  1. Kaardimäng, kus mängijad ostavad mängulaual olevaid kaarte ja veeretavad täringuid. Täringu silmad näitavad milline ostetud kaart aktiveerub ja palju raha teenid või kaotad. Teenitud raha eest ostad veel kaarte, Võidab see kes suudab esimesena 4 suurehitist kogutud raha eest osta.
  2. Machi Koro saab eriauhinna ilusa disaini eest. Kaardid näevad väga lahedad välja. Mäng ise on tegelikult põnev, aga mingil määral tasakaalust väljas ehk on mõned kindlad kaardid/kombinatsioonid, mida tasub kindlasti korjata (kui täringutega veab) ja mis viivad ka suure tõenäosusega võiduni. Ei ole nii nagu näiteks 7 wonderis, et on võimalus väga erinevate strateegiatega võita.
  3. Mäng sai ka neljandalt arvustajalt hääle 😉

vye012

Vye

“Tüübilt on “kaardimäng meets area-control”. Reeglid  lihtsad, kaardid on ka ilusa graafikaga. Kuna mulle kangesti meeldivad area control tüüpi mängud, aga paraku meie ülejäänud seltskond neid väga ei hinda, siis olen rõõmus, kui mõni selline mäng ka vahel lauale tuleb. Objektiivselt hinnates on kindlasti olemas palju paremaid mänge ja ka palju paremaid area control mänge, aga minult saab siiski kaks pöialt üles.”

vye010

Ka teiselt arvustajalt sai see mäng hääle 🙂

Mulle isiklikult meeldib väga nende mängukaartide graafika.

vye011

Nüüd järgnevad mängud, mis said ainult ühe hääle.

Star Realms

“Minu meelest üks parimaid kiireid kaardimänge. (Seda mängu olen mänginud 350+ mängu telefonis).”

Ticket to Ride 10th Anniversary Edition

“Minu jaoks oli see aasta kõige suurem üllatus Ticket to Ride’i 10th Anniversary Edition. Mäng on ikka seesama vana hea Ticket to Ride (Ameerika) koos piletite lisapakiga aga komponendid on palju toredamad. Mängulaud on suurem ja uuenenud disainiga, rongide jaoks on igal värvil eraldi plekkkarbid ja põhiline on see, et erinevat värvi rongid kujutavad erinevaid vaguni tüüpe. Nt rohelised kaubavagunid (Hobo, Caboose central), mustad söevagunid ja punane tsirkuse rong.”

See on hästi edev mäng, mulle ka meeldis. Kahjuks pilti teha ei saanud, asub liiga kaugel meist 🙂

Heroes Wanted

“Teistele lisaks tahaks ära mainida Heroes Wanted mängu, mis minu arust on teenimatult vähe tähelepanu saanud. Eks see vähe ameerikalik on, oma teema ja osaliselt mehaanika poolest ka, kus lisaks strateegiale peaks teemasse ka sisse elama ja käitumagi nagu ekstsentriline kangelane. Õnneks see osa kohustulik ei ole ja mängida saab ka ilma selleta. Aga nagu öeldud, mängijad on superkangelased, kes peavad päästma linna tugeva pahalase käest. Selleks vaja võidelda nii pahalase enda, kui ka pahalase käsilastega. Kangelased saavad boonust ja täiendavaid oskusi täites ülesandeid ja sattudes ajalehe veergudele. Mängulaud ongi kujundatud nagu ajalehe esileht. Kokku tuleb mänguga 4 erinevat lauda, kümneid pahalasi ja kangelasi. Nii saab mängu kokku mängida tuhandetes erivates variatsioonides.
See on samas ka suurimaks probleemiks, kuna ikka mitmetel, mitmetel juhtudel tekkis probleeme arusaamisega, mida üks või teine kangelane siis ikkagi teha oskab, või mismoodi käitub pahalane.”

blueprints009

Blueprints

Mäng, mida keegi esmalt ei maininud, kuid mis meestele meenus mulle pildistamise pakki kokku pannes. Ühe arvustaja kommentaar:

“Palju mängitud, meeldiv ajatäide. kuna on lihtne, nö soojendusmäng. Mängime siis, kui pole muid ideid, mida mängima hakata.”

blueprints008

Kust osta?

Eelmise aasta arvustus.

Millised on teie viimase aja lemmikumad lauamängud ja miks?

Eveli

Kui sa soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Mutukamoosi Facebooki lehe fänniks või kliki paremal ääreribal “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

One thought on “Suur lauamängude arvustus

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga