Raamat: Greta ja hiiglased

greta ja hiiglased 1

Greta raamatu ma lihtsalt pidin ostma! Väike tüdruk, kes on suutnud maailmas uued hoovused liikuma panna. Siin küll pole juttu Greta eluloost, kuid raamatu sisu on küll inspireeritud Greta Thunbergist.

Raamat: Greta ja hiiglased (RR link, Apollo link)
Autor: Zoe Tucker
Kirjastus: Koolibri, 2019

greta ja hiiglased 2

Loo alguses pöörduvad loomad Greta poole abipalvega – hiiglased hävitavad nende elupaikasid.

“Metsas oli ruumi kõigile. Siis aga hiiglased ei tahtnud enam metsas elada. Nad raiusid maha palju puid ning ehitasid endale majad. //Majadest said külad, küladest linnad. //Nad muudkui ehitasid ja ehitasid, kuni lõpuks…”

No ilmselge, need hiiglased oleme meie – täiskasvanud. Või laiemas mõttes suured korporatsioonid. Tarbimismaailm. Nii et natuke on see lasteraamat mõeldud ka täiskasvanutele, kes unejuttu loevad.

greta ja hiiglased 3

Kogu meie kliimaprobleem on siin raamatus kajastatud ülimalt lihtsustatud võtmes, nagu oleks metsade mahavõtmine ainus põhjus kliimamuutuste toimumiseks. Lasteraamatus ei saagi kogu probleemi sügavust lahata, kuid mind jäi see veidi kripeldama. Võibolla on asi ka selles, et muus infovoos on mulle jäänud kajama arvamus nagu metsaraie oleks ülim patt, samas selle raie tulemusel saadud toodete tarbimisel ei hoita end tagasi. Kas see päästab Maa kui me häälekalt protesteerime metsade raiumise vastu ja tarbime edasi nagu vanasti? Me tarbime igal sammul metsaraie tulemust – iga kergekäeliselt prinditud paber, uue ja parema vastu vahetatud mööbel, pakend veebist tellitud kauba ümber… Ma töötan puidusektoris ja näen kui raske on leida korralikku tooret, puidu nõudlus on suurem kui pakkumine. Kust see nõudlus tuleb? Ikka meilt, tarbijatelt. Võlts on mõelda, et näpuga metsamajandajatele näidates oleme ise süüst puhtad.

Nii võib tekkida tunne, et tarbiks siis vähem puidust tooteid ja leiaks neile teisest materjalist alternatiivid. Siin on häda, et need asendused on enamasti tehislikud ja naftal põhinevad. Puit on taastuv loodusvara, enamasti on tema utiliseerimine lihtne ja ei jää hiljem koormaks loodusele (eeldusel, et sa värvid ta millegi mõistlikuga jne). Nii et ma ise eelistan igal juhul puidust tooteid, isegi kui meil käib suur diskussioon üleliigse metsaraie teemal.

Nüüd ma aga kaldusin teemast kõrvale 🙂 Greta raamat on siiski hea algus lastele keskkonnakaitse maailma sisenemiseks. Ja kui lugeda raamatu lõpust ka päris Greta lugu, siis saab väike maailmakodanik teada, et ka lapsed võivad midagi muuta ja maailma päästa. Raamatus lähevad lapsed plakatitega protestima – see on kodanikuühiskonna tunnus. Teadmine, et meie kõik võime muutusi esile kutsuda. Laenasin selle raamatu just hiljuti ühele väikesele poisile, kes tundis, et neid (lapsi) koolis väga ei kuulata ja nende soovidega ei arvestata. Ehk paneb Greta raamatu lugemine tal mõtte tööle, kuidas ennast kuuldavaks teha.

Head!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga