Kingisoovitused 6-12a vanustele lastele

kingisoovitused 6-aastasele

Ma olen siin aegade jooksul ikka teinud kingisoovituste nimekirju vastavalt sellele, kuidas mu oma lapsed kasvavad. Viimatine nimekiri oli aga päris ammu – kingisoovitused 5-aastasele lapsele. Tirts on aga praegu juba 9a ja Pisipiiga 7a, nii et paras aeg on teha üks uus kingisoovituste nimekiri! Mida kinkida 7-aastasele ja 9-aastasele lapsele?

Postitus on sündinud koostöös e-poega Kaup24.ee

Montessori pedagoogika järgi on 6-12 aastased lapsed teises arengujärgus, mis tähistab intellektuaalse iseseisvumise aega. Selles vanuses küsivad lapsed palju küsimusi neid ümbritseva maailma toimimise kohta – millal tuli esimene inimene, kuidas tekkis keel… Ma ühe Montessori Ühingu projekti raames küsisin lastelt, et mis on nende küsimused maailma kohta. Vastasid kaks 7aastast ja üks 9aastane laps:
– kuidas maailm tekkis?
– kuidas on neljajalgsed loomad inimestest kiiremad?
– mis juhtub siis kui inimesi maailmas ei oleks?
– kuidas hambad tekkisid?
– kuidas on nii, et on palju inimesi, kes hingavad õhku ja see õhk ei saa ikka otsa?
– kuidas pliiats teeb jälge?
– kuidas kuld tekib?
– kuidas valgus tekib?
– miks vanad fotoaparaadid ei teinud kirjusid pilte?
– kuidas inimesed arenesid?
– miks vanasti maksid koolid nii palju?
– miks autod tekkisid?
– kuidas muusika tekib?
– kuidas elekter töötab?

Kui sa loed nende küsimusi, siis sa näed, kui paljusid valdkondasid need katavad ja kui suur on laste uudishimu! Ideaalne kingitus toidab lapse uudishimu ja aitab vastuseid leida. Vastuseid leiab nii raamatuid lugedes kui ka ise maailma avastades. Ise avastatud seaduspärasused jäävad lapsele paremini meelde kui “tarkust kulbiga pähe pannes”.

Antud postitus on sündinud koostöös e-poega Kaup24.ee, kust ma valisin välja kingid, mis minu silmis toetavad lapse avastamisrõõmu ja teadmisjanu.

laste kompass

Maailma avastamine – matkavarustus, orienteerumine, geograafia

Looduses liikumisel on oluline hea matkavarustus – kas mõni korralikum suurem ese või pisematest koosnev matkatarvete komplekt. Mõned ideed, mida võiks matkavarustuse hulka soetada:

  • Kompass
  • Matkanõud – kauss, luhvel (spork), kokkuvolditav tops
  • Roostevaba veepudel
  • Magamiskott
  • Kiiresti kuivav matkarätik, mis võtab vähe ruumi
  • Tasku- või pealamp

maailma seinakaart retro

Huvi teiste maade ja kultuuride vastu saab rahuldada kas reisides või koduste vahenditega maailma avastades. Selleks peaks kodus kindlasti olema gloobus, lisaks on hea kui seinal on
maailma või Euroopa kaart (jälgi mõõte ja disaini, siin on neid erinevaid). Loomulikult ei tohi ka puududa raamatud, mis tutvustavad elu teistes kultuurides.

Loetut annab kinnistada ja omakorda uusi uurimisküsimusi tekitada esemed, mis pärinevad kas otseselt või kaudselt teistelt maadelt – meened reisidelt, postkaardid, rahatähed. 3D pusled maailmakuulsate maamärkidega on hästi vahvad. Meil on kodus Eiffeli torni oma, kuid viskasin silma peale ka Colosseumile ja Notre Dame puslele.  Sama CubicFun brändi alt leiab ka CityLine sarja, kus on ühes pusles koos mitu erinevat ühe linna maamärki. Kui Pariis ja Eiffel tunduvad juba ära leierdatud, siis Osaka loss oleks midagi uut ja vaheldust pakkuvat.  3D pusle Mississipi aurulaevast võib jälle ärgitada uurima nii tolle piirkonna geograafiat kui üleüldiselt laevanduse ja tehnika ajalugu.

Loodusseaduste tundmaõppimine

Siin on kasuks igasugused teaduskatsed, mida leiab teaduskomplektides küllaga – valikus on näiteks tee-ise-päikesesüsteem või ilmajaam, esimene neist haakub hästi Montessori Suurte Lugude õppimisega. Suurte Lugude üheks oluliseks katseks on ka isetehtud vulkaan. Antud komplekt meeldib mulle just seepärast, et vulkaani tegemiseks on vaja ise kipsist mudel valada.

Erinevad väljakaevamiskomplektid on meil olnud igatalvised kaaslased koolivaheaja jõudehetkede sisustamiseks – kaevandada saad poolväärisikive, dinosauruseid, mammutit või geoode.

Raamatute valdkonnas soovitan ma ilusaid loodusteemalisi kinkeraamatuid. Näiteks “Mesilased” raamat räägib nii mesilaste elutsüklist kui mee kasutusvõimalustest. Samuti “Puud” raamatus saad palju huvitavat teada puudest nii looduses kui inimkonna kultuuriloos.

konstruktori-komplekt-brick-maker-ehituskomplekt

Käeline meisterlikkus

Selles vanusegrupis on lastel suur huvi käsitöö vastu ja on hea kui nad saavad erinevaid tehnikaid katsetada, samuti on tööriistad vajalikud isealgatatud teadusprojektide ja -katsete läbiviimisel.

BrikMaker ehituskomplektid (pildil ülal) on minu jaoks uus ja äge avastus – siin saavad lapsed ise kipsist ehituskivid valada ja siis nendega midagi valmis ehitada.

laste tööriistad

Tööriistad on ka hea valik – meie lastel on isiklik liimipüstol, saag, haamer ja akutrell ja kõik leiavad palju rakendust. Võid ju mõelda, et kui peres on olemas, siis topelt pole vaja – ja ei olegi vaja kui tööriistad on lastele kättesaadavad ja parajad. Kui nad aga on pidevalt kellegi teise käe järgi ära pandud või lapse jaoks liiga rasked käsitseda, siis võiks soetada neile isiklikud vahendid.

Djeco kaubamärgi  toodete hulgast leiad nii käsitöökomplekte kui praktilisi kirjatarbeid. Djeco tooted on üldse imeilusa disainiga, mis on ka oluline osa Montessori lähenemisel – et töövahendid oleksid esteetiliselt nauditavalt. Djeco sarja tooted on olnud aastaid mu lemmikud, olen siit leidnud küll armsaid kaardimänge (nt Musta Peetri analoogid aga imeilusate piltidega) ja meisterduskomplekte. Djeco sarjast saab kokku panna ilusa kirjatarvete komplekti – pinal, kustukumm,  joonlaud, metallik markerid ja ilusa pildiga märkmik. Ma olen oma laste pealt vaadanud, et peale kooliminekut on nad väga õnnelikud kirjatarvetest kinkide üle – isegi kui see on kõige lihtsam kustukumm. Ja see on küll veidi teemaväline, aga kui juba oleme Djeco juures, siis neil on suur valik armsaid muusikaga ehtekarpe. Ehtekarbi muusika on minu silmis selline nostalgiline ja rahustav. Kui seda lapsega koos rõõmsatel hetkedel kuulata, siis see meloodia jääb ta mällu kui õnnelike hetkede muusika. Ja kui ta kurb olles seda kuulab, siis tulevad ka rõõmsad hetked meelde.

Djeco käsitöökomplektide hulgast leiab õmblustarvikute komplekti, mis on ilusas karbis ja aitab lapsel oma töövahendeid ilusti kompaktselt ja süstematiseeritult hoida. Sellist tahaks isegi 🙂 Samuti on nende valikus ehete valmistamise ning tikkimiskomplektid, mis on alati visuaalselt nauditavad.

Käsitöötarvikute hulgast soovitan veel kudumisraami, mida ma julgelt soovitan ka poisslastele! Katsu mööda vaadata stereotüüpidest, sest vaibakese kudumine on väga äge!

carcassonne lauamäng lastele

LAUAMÄNGUD – strateegiline mõtlemine, koostööoskused

Kooliealiste lastega on juba päris tore lauamänge mängida ja nendega võib ette võtta ka lihtsamad täiskasvanutele mõeldud mängud. Meie peres on lauamängud au sees ja jagan siin soovitusi mängude osas, mis just lastele meeldivad.

Carcasonne (ülal pildil) on hetkel meil enim mängitav mäng, Hakkama saavad mõlemad lapsed ja hinnanguliselt võibki juba ca 5-aastase mängu kaasata. Ta küll veel ei ole võimeline strateegiat arendama, kuid ka see oskus tuleb harjutades. 9-aastane Tirts on meil juba väga suur ülekavaldaja ja suudab mitu sammu ette mõelda. Eesmärgiks on loosi teel saadud tükkidega ehitada endale loss, tee või muu objekt, mis annab punkte vastavalt oma suurusele. Siin on võimalik vaikselt teise mängija lossi kaasomanikuks tungida ja muidu kavalusi teha. Arendab ka visualiseerimise oskusi, sest ühte tükki saab mitut pidi paigutada ja asetus on vaja mõttes ette kujutada.

Saboteur on Pisipiiga suur lemmik. Siin loositakse rollikaardid,  enamus mängijaid on päkapikud, kes ehitavad tunnelit peidetud kullani, kuid 1-2 mängijat võivad olla sabotöörid ja salaja nende tööd takistada. “Kes on sabotöör” saladus on laste jaoks väga põnev ja elevust tekitav, täiskasvanutele aga pakub pinget pokkerinäo tegemine, et keegi aru ei saaks, et just tema on. Mulle meeldibki see mäng seepärast, et nalja ja põnevust pakub igale vanusele. Ja on hea pisike, et reisile kaasa võtta.

Jututäringud on teine Pisipiiga lemmik ja samuti ideaalsed kotti pistmiseks, et ajaviiteks veeretada. Arendab jutuvestmise oskusi ja võib täitsa naljakaid lugusid inspireerida.

Huvitav ja silmiavardav võib olla ka temaatiline kaardipakk, nt Gustav Klimti piltidega kaardipakk harib muuseas ka kunstiajaloo vallas.

UNO on 6-12 vanuste laste seas väga pop mäng. Kui vana kaardipakk on juba üleliia kulunud või teil ei olegi veel seda mängu, siis Harry Potteri piltidega UNO mängu üle oleks Potteri fännidel küll hea meel.

Labürindi lauamängust on palju erinevaid temaatilisi versioone, Potteri fännide rõõmuks on ka Harry Potteri teemaline olemas. Meil on tavaline versioon juba varasemast ja see on mõnus mäng, mis sobib juba alates 6. eluaastast.

Loodan, et leidsid siit nimekirjast nii mõndagi inspireerivat! Lisa oma mõtted ja soovitused ka kommentaaridesse.

Ilusat jõuluootust!
Eveli
Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini. Kui sa soovid teada asjadest, millest ma ei blogi – jälgi mind instagramis

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga