Sissejuhatus inseneeriasse: hambatiku skulptuurid

hambatiku skulptuurid_v

Hambatikkudest skulptuuride ehitamine pakub pinget ja väljakutseid nii koolieelikutele kui lausa täiskasvanutele. Iga järgmise tegemisega saab katsetada veel keerukamaid struktuure. Läbi ehitamise õpib laps inseneeria põhialuseid – milline struktuur on vastupidavam, milline ei püsi üldse. Hästi vahva on näha, kuidas lapsed ise probleemi püstitavad ja siis koos sellele lahendust otsivad: “Huvitav, kas sellega kiike saab teha?” Esimene versioon kukub pikali 🙂 Kuidas teisiti teha?

Sügisel saab skulptuuride tegemiseks kasutada pihlakaid. Nad on küll veidi ebastabiilsed ja skulptuure naljalt tõsta ei saa, sest tikud tulevad välja ja uuesti sisse pannes nad enam nii hästi püsima ei jää. Samas on võrdlemisi öko meisterdamine. Internetiavarustes võib leida ka õpetusi, kus on pihlakamarjde asemel kasutusel kummikommid või vahukommid, esimesed pidavat stabiilsemad olema. Mulle aga hakkab see mõte vastu – esiteks kõik see suhkru ja kleepumise teema, teiseks ei istu mulle selline söögiga mängimine. Teatud piirini on toiduainete kasutamine minu silmis isegi eelistatav (nt jahust soolatainas vs naftast plastiliin), kuid antud juhul on minu silmis tegemist ressursside raiskamisega. Seega oleme ikka pihlakate juurde jäänud.

Mittehooajal tasub katsetada ühendajatena ka erinevaid voolimismasse, eriti just keerukamate struktuuride puhul kui stabiilsus on olulisem. Olen näinud õpetust, kus kasutati 48h jooksul kivistuvat massi, kuid ise ei ole seda kombinatsiooni veel proovinud.

Kõige lihtsam “struktuur”, millest kõik alguse saab, on nö hantel, kus hambatiku mõlemas otsas on pihlakamari.

07v

Tee neid kaks ja liida nad omavahel järgmise kahe tikuga kokku – tulemuseks on nelinurk. Kolm tikku omavahel kokku liites saad kolmnurga. Pisematega saabki siinkohal teha kujundite õppimise mängu.

06v

Nende kahe kujundi baasil saab hakata 3D struktuure ehitama.

02v

Allpool on näide lihtsamast “lossist”, mille tegemisega saab 5-6 aastane ilusti hakkama. Tirtsu (6a) lemmikosa on tornidele lippude meisterdamine (hambatikk, mille ümber on külgipidi kokkuliimitud paber).  Esialgu tasubki lapsele vaid kuubi tegemine ette näidata ja anda talle siis vabad käed avastamiseks. Ja siis järk-järgult koos aina keerukamaid lahendusi proovida.

05v

Kui lossikesi on juba omajagu tehtud, siis võib ka veidi keerukamaid struktuure katsetada. Allpool pildil üritab olla minu valmistatud sild 😀

04v

No ja siis võib fantaasia tööle panna, et mida võiks kuubi puhul teisiti teha.

03v

Mõned pihlakad ka lisakaunistuseks. Siin saab edukalt ka nt pärleid, makarone vms kasutada.

00v

Või proovida erineva põhiplaaniga struktuure. Kui nüüd torni osa välja arvata, siis allolev kujund meenutab veidi jurtat. Seda oleks hea kasutada kinnistava harjutusena kui erinevate maailmajagude kodusid ja majasid õpitakse.

01v

Lisan mõned  inspireerivad näited keerukamatest skulptuuridest, mida võiksid kooliealised lapsed teha.

Sügise teemal veel :

7 sügisest meisterdamist puulehtedest

Isetehtud mänguasjad: paat

 

Head katsetamist!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga