Kingisoovitused ettenägelikule inimesele

kingisoovitused koju

Selleaastane Mutukamoosi kingisoovituste nimekiri ei ole mitte lastekeskne, nagu varasemalt, vaid pigem kodule ja ohutusele keskenduv. Koos naiskodukaitsjatega panime kokku nimekirja esemetest, mida võiks kinkida kriisiolukordade puhuks. Alustasime Naiskodukaitses ohutushoiu kursusega, mis õpetab käituma mitmesugustes kriisiolukordades. Mis võiks kodus olemas olla, et hakkama saada pikema elektrikatkestuse puhul ja kui ei ole võimalik kodust lahkuda, nt lumetormi ajal? Kuidas muuta kodu tuleohutumaks? Mis esemed võiks autos igaks juhuks olemas olla?

Jagasin soovitused hinnaklasside järgi gruppidesse, kuid tasub tähele panna, et enamus tooteid on saada igas hinnaklassis. Ka 50+ nimekirjas olevaid tooteid leiab odavamalt, lihtsalt funktsioonid on teised. Fotod pärinevad viidatud lehekülgedelt. 

kingisoovitused perele

Tikud  ja küünlad võiksid igas kodus olemas olla. Kuna tegu on kingitusega, valisin välja veidi edevamad eksemplarid. Selle puidust tikukarbi leiab ERM-i poest ja rohelised küünlad HM koduosakonnast.

Šokolaad ja muud maiustused on head energiarikkad hädaolukorra toidupalad. Etnomustris šokolaadi leiad ERM-i poest.

Magneesium tulepulgaga saab tuld süüdata ka vihmase ilmaga.

Igas kodus võiks olla 7 päeva jagu toiduvaru hädaolukordade puhuks. Selleks sobivad hästi kauasäilivad toidud. Kingituseks sobivad neist veidi erilisemad – näiteks ulukiliha konserv, kodumaise väiketootja pakutav mango karrikaste või päikesekuivatatud tomatid. Ka valmis küpsetamissegud on selleks puhuks sobivad (kui eksisteerib puuküttel ahi).

kingisoovitused perele

Igas kodus võiks olla tulekustutustekk. Tuletekiga saab kustutada rasvapõlengut pannil, süttinud kodumasinaid (elektriseadme kustutamisel peab selle eelnevalt vooluvõrgust välja lülitama) või inimest, kellel on süttinud riided.

Autovarustusse võiks kuuluda korralik nuga ja kerge lumelabidas.

Gaasiküttel matkapliit aitab hädast välja kui kodus elektrit ei ole.  Eeldusel, et gaasiballoone on ka varutud 🙂

Patareitoitel raadioga kuuled uudiseid välismaailmast ka siis kui muu ühendus on katkenud (näiteks teateid elektrikatkestuse või looduskatastroofi ulatusest). Teadmatus on tihti kõige ängistavam.

Patareitoitel tormilatern sobib hästi tubaseks kasutuseks, sest erinevalt õliga töötavatest laternatest ta ei tahma. Meil on see elektrikatkestuste puhul heaks abimeheks kui igasse tuppa ei julge küünlaid panna, sest kõikjale järelvalvet ei jagu. Samuti meeldib lastel sellega pimedas toas mängida 🙂

Trifiidide päev on mu lapsepõlve lemmikulmekas ja sobib hästi maailmalõpu teemaga kingikotti 😀 Raamatus on ilmekalt ära toodud inimkäitumine peale looduskatastroofi – mille pärast hakatakse kaklema, mis ainete järgi nõudlus kasvab jne. Kaanepilt  siin on vana trüki oma, lingil klikkides leiad uue versiooni aga  mu jaoks on vana kaas nii mõnusalt nostalgiline, nii et las olla see.

kingisoovitused perele

Akupankasid leiab poodidest mitmeid, siin lihtsalt üks näide. Igal juhul asjalik kink.

Igas kodus peaks olema nii suitsuandur kui vingugaasiandur, viimane on uuest aastast gaasiküttega ja ahiküttega elupaikades kohustuslik.

Autovarustusse võiks ülalmainitud labidale ja noale lisada ka väiksema kirve.

jõulukingi ideed

Dünamoga raadio-taskulamp-akupank-ja-kes-teab-mis-veel on nii edev riist, et kui keegi soovib mulle ka sellist kinkida, siis ma oleks ülirõõmus 😀 Mulle meeldib see idee, et ta ei sõltu patareidest.

Taskulampe ei ole üheski kodus liiga palju ja sama saab ka korraliku pealambi kohta öelda. Mõlemaid leiad poest igas hinnaklassis ja neid tasub varuks panna nii autosse kui tuppa.

Leathermani multitööriista kiidavad mitmed naiskodukaitsjad, kelle sõnutsi on sellest metsas ja muudes leidlikkust nõudvates olukordades palju abi olnud.

hädaolukorra varud

Lisaks piltidel olevatele veel mõned soovitused naiskodukaitsjatelt, mis esemetest võib ühe kasuliku kinkekomplekti kokku panna:

  • käsisaag autosse
  • väiksem sõraga haamer
  • näpitsad lõikenurgaga
  • universaalkäepide koos eri suurustes põik-, ristpeakruvikeerajaotsikutega ja eri suuruses mutriotsikutega – neid saab kasutada ka akutrellides
  • käärid (pigem sellised karmimad, nt kanakäärid);
  • naelu, kruvisid, traati (nii sidumiseks kui voolu jaoks);
  • tellitav mutrivõti

Soovitatud vahendite kasutamiseks saab ideid ja näpunäieteid Naiskodukaitse ohutushoiu kursusel, mis peagi saab meie baasväljaõppe üheks osaks. Ohutushoid on minu jaoks väga põnev teema ja hetkel tegelengi vaikselt enda täiendamise ning harimisega. Kodused varud vajavad ka soetamist, ikka nii sammhaaval.

Päästeameti lehelt leiad ka täpsemad juhised hädaolukorra varude kohta.

Loe lisaks:

Kingisoovitused 1-aastasele lapsele

Kingisoovitused 2-aastasele lapsele

Kingisoovitus 3-4 aastastele – lauamängud

Kingisoovitused 5-aastasele lapsele

Isetehtud kingid lastele

30+ kingitust, mis ei ole mänguasjad

Kingisoovitused – õuemänguasjad

 

Rahulikke ja turvalisi jõule!
Eveli

Kui sa soovid teada saada järgmistest postitustest, siis registreeru uudiskirja saajaks. Uudiskirja saadan välja kord nädalas või harvemini.

One thought on “Kingisoovitused ettenägelikule inimesele

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga